Audion s dvěma tranzistory
Moderátor: Moderátoři
Ovšem daleko nejlepší byla stavebnice z tehdejšího SSSR, která sestávala z kostiček, které se poskládaly podle předlohy a bylo možno jednoduše bez letování sestavit několik těchto jednoduchých přijímačů od jednoduchého až k reflexu. Dodnes ji mám někde schovanou a pamatuji, že reflexní varianta hrála velmi dobře. Ovšem nejdříve jsem ji chtěl vyhodit, jelikož skoro nic nechtělo hrát, což jak jsem nakonec zjistil, způsobil z výroby jen přilepený vývod tranzistoru v jedné z kostiček a také asi dvě chyby v zapojovacích předlohách.
Starší obdobou téhož asi z r. 1964 byla perfektní stavebnice z Jiskry Pardubice - Radieta.
Prostě to nevyhovuje dnešním požadavkům, kdy je potřeba, aby to fungovalo na první zapojení a s minimální potřebou předtím něco nastudovávat a učit se nějaké manuální dovednosti. A pokud to hned na první zapojení nefunguje, je to dnes obvykle označeno za shit a letí to do popelnice. Nebo se s tím laboruje bez znalostí teorie a praktických bastlicích dovedností takovým způsobem, že se tam rozhodující součástky rychle zničí a výsledek je potom stejný.
Pokud se tady uvedené zapojení má dneska stavět, doporučil bych místo 156 a 102 NU germaniové tranzistory použít současné křemíkové. Ty germaniové jsou jednak na bastlení pájkou příliš křehké , jednak jejich mezní kmitočet je proti dnešním trandům úplně zoufalý, někde na úrovni středních vln. Zatímco i obyčejné NF křemíkové tranzistory za korunu mají mezní kmitočet nad 100 MHz.
Místo 156NU70 třeba BC548 nebo 549 (Tesla třeba KC148) , místo 102NU71 třeba BC639 ( Tesla třeba KF 507).
Potom místo SL1, které se dnes těžko sežene, odpor třeba 68 nebo 82 ohmů na 0.5 - 1 watt, a napětí pro připojení dnešních sluchátek nebo reproduktorku 8 - 16 ohmů brát z kolektoru tranzistoru přes elektrolyt takových 10 mikro, proti plusové větvi napájení.
Kdysi, když jsem to dělal já s výše uvedenými křemíkovými trandy Tesla, C1 nebylo použito, L1 bylo asi 70 závitů drátků omotaných bavlnou natočených na korpusu od WC papíru, L2 byla odbočka s cca 10 - 15 závitů té L1 a ladění bylo vsunovanou feritovou tyčkou z antény z rozebraného tranzistorového přijímače dovnitř korpusu.