Zimáky gumy, svícení, viditelnost a vůbec...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#16 Příspěvek od mtajovsky »

vrky píše:... Motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností nad 3500 kg musí mít do zimních pneumatik obuta všechna kola hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly a minimální hloubkou dezénu dezénových drážek 6mm...

Nedávno jsem někde četl nebo slyšel, že pro nákladní auta je to nesmysl, protože se pro ně zimáky nevyrábí. Velmi brzy by se totiž zničily, tlak v kolech nákladních aut a tím i tlak vozovky na desén je mnohem vyšší než u osobních. Takže pro náklaďáky platí jen těch 6 mm.
vrky

#17 Příspěvek od vrky »

Tady máš třeba zimní pneu pro nákladní auta http://www.ipneu.cz/katalog/pneumatiky- ... adv_filter[d_position]=1
p32

#18 Příspěvek od p32 »

mtajovsky píše:Nedávno jsem někde četl nebo slyšel, že pro nákladní auta je to nesmysl, .....

Co čteme, tak to je docela fuk. Předpis je předpis a záleží jen na úplatnosti policajta nebo pilcajtů. O ničem jiném to není, jinak by v tom byl pořádek.
Zimních pneumatik pro náklaďáky je dostatek.
mtajovsky

#19 Příspěvek od mtajovsky »

No, já se nepřu, někdo asi kecal, bylo to v radiu v nějakém pořadu o dopravě. Možná mluvil jen o kamionech, už si to nepamatuji.
MetalGod

#20 Příspěvek od MetalGod »

rnbw píše:
MetalGod píše:Kvůli úspoře a větší spolehlivosti si akorát překopu zadní světla do LED (aby ale svítily subjektivně stejně, nebo jen o trochu víc jak žárovky; hlavně brzdy).

Spolahlivosti? Kedy si naposledy menil nejaku ziarovku vzadu? Ja asi pred 3 rokmi - a to len preto, ze pri lakovani vyberali svetla a par ziaroviek to neprezilo.
Tu spolehlivost ani moc neberu jako úsporu, kdy namísto 21W žárovky budou LED s příkonem sotva 3W. A navíc tam mám dost opálený objímky, daj se drtit mezi prstama, prostě shitovej materiál. Jedna žárovka v objímce drží snad jen silou vůle. Takže takhle.

tomasjedno píše:
MetalGod píše:Jo, to, že jim nesvítěj obrysovky, mě taky pekelně sere. Potkej v pravotočivý nepřehledný zatáčce tmavě šedý auto, který nesvítí, a Ty jedeš rychlejc...
Jestli to nevíš, tak jsi povinen jet tak, abys stihl zastavit, i když tam to auto bude zhasnuté stát.
Jestli to nevíš, tak jak jedoucí, tak i stojící vozidlo na veřejný komunikaci musí bejt zvláště za snížený viditelnosti osvětlený tak, aby bylo pro ostatní dostatečně vidět - při stání parkovačky, za snížený viditelnosti a na nepřehledným úseku výstražný světla, za jízdy potkávačky. Pokud bych to do něj napálil, tak bude viníkem on, nikoliv já, a já bych se na něm pěkně dlouho hojil, tomu věř. Nebo je podle Tebe normální za snížený viditelnosti jet prakticky bez světel? Potkal jsi někdy za slunnýho dne při vjezdu do temnýho lesa idiota, co byl línej zapnout si světla? Jak jseš oslněnej, tak ho prostě nemůžeš vidět, i kdybys jel byť jen padesátkou. Nebo mám kdykoliv a kdekoliv očekávat výskyt takovýho magora, a radši spláchnout klíče do hajzlu, abych ho náhodou neohrozil? Pochop, že takový individuum ohrožuje nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Až se bude pokutovat neosvětlený/špatně osvětlený vozidlo, až budou pro kolisty a motorkáře povinný reflexní vesty a osvětlení a chodci už z pudu sebezáchovy budou mít za snížený viditelnosti na sobě něco, co bude dobře vidět, třeba reflexní proužek na suchej zip, hlavně děti, pak to bude OK, pak ubude zcela zbytečných úrazů a smrťáků.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Ono je to jedno s druhým: jsme v zemi, kde disciplína, osobní zodpovědnost, ba ani ohledy na někoho jiného, nejsou historicky moc pevně zakořeněné.
A, když už neosvětlenou překážku na silnici někdo označí trojúhelníkem, vzápětí ho jiný přejede nebo zprivatizuje.
Cyklista či chodec ze sebe přece nebude dělat šaška, aby na sobě nosil nějaké proužky a ještě aspoň blikátko na kole,
vždyť tudy v tuhle hodinu chodí či jezdí už pětapadesát let a nikdy se mu nic nestalo
(tak držkoval jeden děda, co neviděn v noci tlačil kolo do vršku, řidič kamionu ho viděl na poslední chvíli a vyjel mi do protisměru - sice se nic nestalo, dobrzdili jsme oba, ale taky jsme ho oba seřvali, jenže on nic, ti blbci jsme prý my dva).

Taky nevím, jak mám označit vozidlo zaparkované na parkovišti, stojící na červenou u semaforu nebo jedoucí po hlavní silnici za bílého dne, aby se do něj někdo netrefil: tak jsem během posledních 41 let (průměrně 26 tisíc km za rok) za volantem nejrůznějších osobáků a dodávek na různých, ale vždy stojících vozidlech postupně přišel o světlo a blatník, dvakrát o pravé přední dveře, jednou o zadní plasty a koncová světla, jednou o 30 cm předku i s chladiči, světly a airbagy (v těch dvou případech pachatelé nemohli ujet, skončili nepojízdní), polovinu levého boku (uvnitř zůstala obrysovka z traverzy návěsu, ale ani pomocí kamerového systému se nedalo s jistotou dohledat, který z kamionů to byl, než byl přístupný záznam z kamer, projelo jich před kamerou osm), pak jsem na parkovišti ještě našel provalené pravé zadní dveře, ale jen lehce, s tím to šlo prodat i bez klempíře, no a teď naposledy mi nacouval na parkovišti na tři měsíce nové auto doktor, co se kochal v příliš velkém autě, ze kterého nějak neviděl ven - ale má u mě velké plus: byl první, kdo neujel a počkal. Jinak všichni, kdo byli pojízdní, po anglicku zmizeli.
Jenže teď už čtvrtý týden čekám já - autorizovaný servis nemá blatník ani plasty a nedej, Přírodo, že po odstrojení zjistí, že musí měnit ještě něco jiného a bude se čekat dál... u kamaráda v dílně to vždycky bylo nejpozději třetí den i s lakováním, ale to mi nemuselo záležet na ztrátě pětileté záruky...
A teď by mohlo přijít na řadu, co za jízdy: jednou vyhození ze silnice roztočenou dvanáctsettrojkou (vlítnul na náledí "jen" osmdesátkou, po hodině jízdy po čisté silnici z Liberce náledí před Hradcem nečekal), několik nedání přednosti v jízdě (obvykle jsem dobrzdil, takže škody minimální), při opouštění města musím dávat 6x přednost, z toho 4x zprava, ale radši sleduji obě strany: dnes dávají řidičáky a k empíkům berou i ty, co si nepamatují, která ruka je pravá
...koukám, že jede zprava, tak mám přednost...
(doslova prohlásil po střetu viník s tím, že to on nezavinil, tak jsem mu musel vysvětlit, jak se to má s předností v jízdě; nechtěl rozumět, nakonec mu to vysvětlili hoši od dopravky, ale viditelně jim taky moc nevěřil)...

Jak říkám: po léta nebyl na našich silnicích tak hustý provoz, jako je dnes, jen někteří to nějak neberou na vědomí. Místo opatření, aby se provoz zrychlil případně odvedl co nejkratší cestou z města, stavíme retardéry, kapesní kruháčky, značíme čtyřicítkové a dvacítkové zóny. Těch omezení je prostě moc, některá jsou tak zbytečná, že už ani policajti tam nekontrolují (i když na třicítce před školou měří nejraději právě o prázdninách).

Tak jsem se vykecal a končím optimisticky: dokud se nenaučíme respektovat jeden druhého, dokud budeme spoléhat na to, že nám se přece nemůže nic stát a sami pro svou viditelnost potažmo bezpečnost něco nepodnikneme, lepší to nebude.
tomasjedno

#22 Příspěvek od tomasjedno »

MetalGod píše:... pak ubude zcela zbytečných úrazů a smrťáků.
Jo vypovídal ses pěkně, ale §18 odst. (1) zákona 361/2000 Sb. neokecáš.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

Taky jsem to ještě nikdy neměl zapotřebí, pokud nepočítám někdy konec osmdesátých let, kdy mi U Křepelky naměřili, že jsem Trabošem jel od Olomouce 128. Byla tam čerstvě stodesítka. Neokecával jsem to - pozval jsem esenbáky, že to musíme oslavit, tak mi zapomněli štípnout kupón, ale dvě stovky to stálo.
Ať nejsme mimo téma moc dlouho či moc daleko, k zimním gumám není mnoho co dodat, tak Jirkovi poněkud upravuji název tématu.
tomasjedno

#24 Příspěvek od tomasjedno »

Hill píše:... že jsem Trabošem jel od Olomouce 128...
Neke :lol:
Co na to Einstein?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ZdenekHQ »

Einstein řídil to auto od odtahovky, co ten Trabant jako nepojízdej po cestě naložila...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

Taky jsem jim nevěřil, vždycky jsem si myslel, že to Traboš neumí, tachometr mi u toho prvního totiž nikdy přes 105 neukázal. Uměl, přitom vypadal jen na dobře zajetý, žádné úpravy po předchozím majiteli nebyly vidět. Od Křelova ke Křepelce (tehdy tam byl jen motorest bez pumpy, ani dálniční známky ještě neexistovaly) je navíc takové nenápadné dlouhé klesání, tak to skutečně nebyl problém. Ale pochopil jsem, proč nemůžu sundat spotřebu pod 9 litrů... Po výměně tachometru klesla spotřeba téměř o dva litry a homokinetické klouby jsem od té doby mazal jen při výměně.
Přesto na soudruhy v NDR na dálnici nestačil, ti své Traboše měli poladěné, že jsem nestačil čumět, některým to běhalo odhadem přes 135 km/h. Ale taky jsem třeba od Drážďan po Schönefeld běžně jednoho dva z těch, co mě předjeli, pak minul odstavené se zvednutou kapotou. Ta volnoběžka tam na čtyřce musela být, když se v takovém fofru kousnul motor, aby ještě s tím někam doklouzali.
MetalGod

#27 Příspěvek od MetalGod »

tomasjedno píše:
MetalGod píše:... pak ubude zcela zbytečných úrazů a smrťáků.
Jo vypovídal ses pěkně, ale §18 odst. (1) zákona 361/2000 Sb. neokecáš.
§ 18 píše:Rychlost jízdy

(1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Co na tom okecávám? Myslíš, že podle toho nejezdím? Milej zlatej, jenom do práce mám za 8 měsíců najeto přes 21000km, řidičák mám od roku 2002, od tý doby jezdím téměř denně, ale nikoliv couračky. A měl jsem jen jednu bouračku, a to hned ze začátku (v zatáčce po ledě do škarpy), tak mi nevysvětluj, jak mám jezdit.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
TAKJAN

#28 Příspěvek od TAKJAN »

Podle toho rozhledu se nedá jezdit. Řidičák od 76, jedna malá nehoda..
tomasjedno

#29 Příspěvek od tomasjedno »

MetalGod píše:...Co na tom okecávám? ... tak mi nevysvětluj, jak mám jezdit.
To jsi ještě zajíc - v době, kdy jsi získal řidičák, jsem já kočíroval své sedmé přibližovadlo. Pozor na to, přehnané sebevědomí je ta prazákladní příčina nehod.
Co okecáváš? Zpochybňuješ jasnou vinu či spoluvinu řidiče A na nehodě, když se v zatáčce objeví pomaleji jedoucí neosvětlené vozidlo B, a rychlejší A ho naboří.
TAKJAN

#30 Příspěvek od TAKJAN »

Nemám přehnané sebevědomý. Na rozdíl od mnoha si nemyslím, že jsem superřidič. Ani moc dobrý řidič, spíše špatný. Přitom machrovat bych možná mohl..
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“