Jak zjistím fázi na síťové vidlici 5813 250V/2,5A?
Moderátor: Moderátoři
monterjirka píše:Podobné to je když se např. nová TV s "třídrátovým" přívodem spojuje s PC.
Horsie je, ked ma TV "dvojdrotovy" privod. Na kostre sa potom moze objavit napatie bud cez odrusovacie kondenzatory alebo z antenneho rozvodu - to mozu byt aj desiatky voltov.
mi-ro: Preto je RJ-45 konektor na kazdej sietovej karte oddeleny trafom.
- Philip_Fry
Proto spotřebiči musí být jedno, co za rozvody je před zásuvkou, jen když napětí souhlasí (edit: zapomněl jsem dodat - a co jištění udrží).
Pokud jde o unikající proud z přístrojů s dvojitou izolací, je to také normální fyzikální úkaz. Jde ale o celkem nepatrný, bezpečný proud, jen naprázdno na tom konektoru nějaké napětí (třeba i plné síťové) je. Ale to napětí je tam jen do doby, než se propojí signálové kabely. Slušný výrobce na to upozorňuje v návodu k instalaci: propojte všechny moduly signálovým vedením navzájem a teprve pak zasuňte síťové vidlice do zásuvek...
I galvanicky neoddělená propojovací vedení zajistí, že to napětí na kostrách signálových konektorů nebude.
Jsou prostě určité zásady a zákonitosti podmíněné vlastnostmi sítě a jednotlivých komponent, které je nutné respektovat při propojování těch zařízení mezi sebou.
Nebo musí být ta zařízení konstruovaná tak, aby to nikoho nemuselo zajímat. Cokoli jiného je chyba.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jednou se mi stalo, když jsem připojil pc k zásuvce na jedné fázi s omylem prohozeným N a L, a propojil s receiverem, který byl připojen do zásuvky s jinou fází. Tak to byla taková ďaha, že to odpálilo komplet receiver (rozprsk se v něm i processor) a odnesly to kondenzátory v pc zdroji a zvuková karta. Rozvody v domě prach staré, ještě tahané dvoj linkou (společný ochranný a nulák) dodnes nevim co se vlasně stalo. Kde se vzal takový rozdíl potenciálů.
Mimochodem UPS je dodnes funkční.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]