Andrea-vrtáky (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron píše:Jenže je s tím docela problém, kolik lidí má vzduchový turbínový vřeteno aby dostali těch svých 50 000 otáček. S elektromotorem se to v podstatě pohánět nedá.
Proč by to nešlo? Všechny vrtačky na PCB, co jsem potkala, měly elektromotor a točily i 90 000 ot./min. Na internetu se dají najít motory co točí i 200 000 ot./min. Třeba frézky na PCB od LPKF mají elektromotor. Taky se ten motor musí několik minut zahřívat na nízký otáčky (20 000), než ho to dovolí vytočit na max.
Jednu dobu jsem dělal na servisu elektroniky naftových topení do autobusů výroby NDR. Tam byly na ventilátorech použitý paralelní kolektorový motory a byl tam od Němců i přípravek s tachogenerátorem a měřákem do 20.000 ot/min na nastavování úhlu natočení uhlíků na správný otáčky, po opravě.
Kdysi jsme do toho přípravku všelijakým vyvložkováním napasovali vykuchaný nevelký motorek z jakéhosi dost starého vysavače, sériový, tak okolo 400-500W. Bez turbíny a zatížený jen tím tachogenerátorkem, proto jsem poslal chlapy bokem, že se může rotor klidně rozervat.
Ale nestalo se nic, jen ten budík od tachogenerátoru s dorazem 20.000 téměř okamžitě letěl za roh. A taky se to bez kvičení té turbíny vůbec nezdálo, že by to mohlo mít až tolik. Trochu to bylo poznat podle divného, nepřirozeného syčení ložisek, permanentního svítícího kroužku na kolektoru a ručky na dorazu, jinak ne.
- weed_smoker
Střídavá 1KW, 58 000 ot/min, fí 28 mm, délka 50 mm, trapných 1300,-
Přes vinutí je motaná kevlarová nit aby se vinutí odstředivou silou nerozletělo. Samozřejmě že 1KW to má za ideálního chlazení velkým proudem vzduchu, myslím, že těch požadovaných 250W uchladí jen vedením do stojanu.
Trochu horší bude k tomu vybrat vhodnej ESC (regulátor a měnič z DC) aby zvládal tyhle točky.
Po vojně (r. 1969) jsem nastoupil a dělal pak 3 roky zkušebního technika ve VSSÚ (Vývojové Středisko Sběracích Ústrojí).
Komutátory (jinak kolektory) se u nás vyráběly od Ø cca 5cm až do nějakého metru (pro trakční motory).
Ty nejmenší (o Ø 5cm) se právě začínaly "vyvíjet" a měly název "Saphir" a byly určeny do leteckých dynam (vojenský program).
Už si nepamatuju, kolik měly mít jmenovité otáčky, ale zkušební (o dost % vyšší než ty jmenovovité) byly 33.000. Poněvadž ve fabrice nebyly odstředívky na takové otáčky, jezdili jsme je odstřeďovat do nějakého stroj. podniku ve Velké Bíteši (název už mně vypadl z paměti), kde měli odstředívky poháněné vzduch. turbínami. Vzpomínám si, že jednou jim "to ulítlo" (o dost překročili těch předepsaných 33.000) a přivezl jsem z komutátorů jen pouzdra a lamely (v sáčku)
Sorry za OT.
Ty "Safíry" byly nejspíš do francouzskejch licenčních turbostartérů SAPHIR-5 montovanejch ve Vodochodech k motorům Ivčenko AI-25TL a -25TLW do Albatrosů L-39 ...kokun píše:...
Po vojně (r. 1969) jsem nastoupil a dělal pak 3 roky zkušebního technika ve VSSÚ (Vývojové Středisko Sběracích Ústrojí).
Komutátory (jinak kolektory) se u nás vyráběly od Ø cca 5cm až do nějakého metru (pro trakční motory).
Ty nejmenší (o Ø 5cm) se právě začínaly "vyvíjet" a měly název "Saphir" a byly určeny do leteckých dynam (vojenský program).
....
A kutilmile - nelituju tě
Michal22 píše:Honzo, ve Velké Bíteši je už spoustu let PBS (První Brněnská Strojírna), dělaly se tam (a dodnes dělají) turbodmychadla (mimo jiné). Tak nevozili jste to třeba tam?
Jj Michale - asi to bylo tam (ty turbodmychadla mně něco říkají.
Asi se divíte, že si to nepamatuju, ale je to téměř 50 let (a já pak, po těch třech letech, dělal ve fabrice ještě i jiné profese)
Dnes je D1-ka "v generálce", ale tehdá se teprve budovala. Když jsme tam jeli poprvé, tak jsme po ní jeli sotva "za Kohoutovice", dále byla teprve ve výstavbě . . .