Analogový kmitočtoměr
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- radioelectrum
kdybych měl čas ( a upřímně také trpělivost) tak bych si postavil třeba hodiny:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... renuhr.htm
V původním dotazu šlo o to najít nějaký klad analogového kmitočtoměru s digitálním výstupem. Mě nic nenapadlo a jak to tak čtu, tak vlastně ani nikoho dalšího. Nezbývá než počkat až PE vyjde a pak si to tam přečíst, pokud ve článku bude zdůvodnění této koncepce. Věřím tomu že bude. Podle fotek totiž ten přístroj zdaleka nevypadá jako klopný obvod ze dvou tranzistorů.
EKKAR píše:že měříš něco odvozenýho od kolejovýho obvodu ...
Pokud se někde přistupuje ke kabelům od kolejových obvodů tímto způsobem, tak snad přestanu jezdit na Moravu vlakem, protože se tam jede přes dosti nebezpečné území.
A ujišťuji tě, že zdaleka ne všechny kolejové obvody fungují na 75 Hz, máme i jiné kmitočty. Od nuly do 40 kHz
3,5 místný AC panelmetr WPB 0,5% ±5 digit ... chyba ±6,15V (zobrazení ±6V)
panelové měřidlo Metra FP80 1,5% ................. chyba ±3,45V (odečet podle stupnice)
Zkoušel jsem tři levné 3,5 místné multimetry na nejvyšším AC rozsahu - při 230V byl rozdíl 2-3V a každý ukazoval jinak. Pak ani není jasné kterému měřidlu vlastně věřit. Pří přeblikávání čísel s kolísáním sítě se taky špatně odečítá. Proti tomu analogový budík lze pohodlně sledovat a na tento účel má dostatečné rozlišení.
Jinak mnoho konstrukcí a návodů z AR-PE dnes nestojí za moc (stejně jako ten časopis za tolik peněz)
- Přílohy
-
pb100059.jpg- (111.66 KiB) Staženo 116 x
Čili odpověď na mou původní otázku je taková, že analogový měřič kmitočtu moc výhod proti digitálnímu nemá. Musím si to pořádně přečíst a možná zjistím více.
Napadla mě však ještě jedna výhoda a tou je určitě menší rušení takového měřiče než produkuje čítač, což může být u některých generátorů důležité.