Topení elektrikou
Moderátor: Moderátoři
p32 píše:Naprosto zkreslený údaj. Pokud chceš porovnávat s jinými, tak musíš počítat nejen za 3 měsíce, ale za celý rok od vyúčtování do vyúčtování a jen náklady na vlastní topení. Jestli něco nevytápí nebo ne, tak to je jedno. Snad se počítá přece jen to, co se vytápí._luky_ píše:27kWh denně je průměrná ztráta 1,1kW.
Pokud počítáš přímo náklady na 1 hodinu, tak ty budou aspoň 2-3 kWh a pak 2-3 hodiny nic atd. Stále je lepší se bavit reálně a kWh převést na Kč podle aktuální sazby v místě.
Mám trochu jiný pohled. Aby se dalo posoudit, jestli je to hodně nebo málo, uživá se ve stavebnictví "tepelná ztráta objektu při výpočtové teplotě". Třeba u mého domu je to (podle mého laického výpočtu) asi 10kW při -12°C. Teď máme venku 2.5°C a aktuální spotřebu mi to ukazuje 4kW (netopím elektřinou, ale počítám změnu množství tepla v akumulační nádrži). Tedy při vnitřní teplotě 23°C bych očekával na mém domě 10kW/(23+12)*(23-2.5)=5.9kW.
Výsledkem tohoto "cvičení" je, že aktuální spotřeba je blízko výpočtu a tedy problém není přítomen. Kdyby měl nějaký "pasivní" dům s projektovanou ztrátou třeba 2kW@-15°C a za poslední 3 měsíce měl průměrnou tepelnou ztrátu 1.1kW, pak by bylo na místě někde čuchat problém. Stále doufám, že autor píše o spotřebě elektřiny na vytápění, nikoli celkové.
V minulosti jsem třeba narazil v diskusi na "reklamu" na infrapanely, že za zimu protopí v elektřině jen 10 000Kč a na fotce bylo vidět na zahradě uskladněných 20prm dřeva