Panasonic TX-48CX400E – nefunkční podsvícení
Moderátor: Moderátoři
- vasekpetr1
Jen se zeptám: když bych jednotlivé pásky rozpojil a zkoušel je napájet regulovaným zdrojem s omezením proudu, dá se rozpoznat, které ledky by bylo zapotřebí vyměnit? Jaký asi tak by měl jít na tu ledku normální proud při napětí 3V? Předpokládám, že pokud bude mít ledka při stejném proudu jako ostatní nižší svit, tak je vadná.
edit mi-ro: také si to myslím, ale potom nevím, jak bych to pomocí té topné destičky celé prohříval, když má nějakých 300W.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jedno video Remove LED from backlight strips.
Takový ten normální stejnosměrný proud. Zbytečně si to komplikuješ. Vem dvě tužkové baterky, zapoj je do série s odporem 100Ω, připájej si tam dva dráty s hroty a máš zkoušečku hotovou. Napíchneš se vždy na plošňák u konkrétní diody a vidíš, jestli svítí či nesvítí a jestli je taková už slabá (na výměnu).vasekpetr1 píše: Jaký asi tak by měl jít na tu ledku normální proud při napětí 3V?
Nemá smysl odlepovat celý pásek LEDek a měnit potom dva tři kousky. To už je lepší tam dát celý nový pásek a ten starý využít na opravu jiného.
Ano, proto se vyplatí snížit proud, protože se to výrazně méně hřeje, životnost se výrazně prodlouží a na svítivosti to skoro nepoznáš. Skoro znamená, že u nových určitě ne, ale u používaných 2-3 let a více to poznáš, ale to už je znamení na výměnu některých LEDek.mi-ro píše: Navíc závislost proudu a svítivostí není lineární. Takže snížení proudu na 50% nesníží svítivost o 50%.
Máš dvě základní možnosti, buď vyměnit všechny LEDky za nové kvalitní, a pak je zas můžeš nějakou dobu smažit, a to ještě za předpokladu, že budou dobře namontované, tudíž dobře chlazené. Druhá možnost je radikálně omezit max, proud zhruba na polovinu a proměřit všechny LED pásy napětím kolem 38-40 V s omezením proudu na cca 80-100mA. Nastavit napětí tak, aby ještě neomezovala proudová ochrana. Měřit napětí na všech jednotlivých LEDkách a zajistit, aby na každé z nich bylo stejné napětí s max. rozdílem +- 0,1 -0,2V. Ty, co mají jiné napětí, vyměnit.
Potom je reálná šance, že telka ještě nějakou dobu vydrží. Já, kdybych takovou televizi měl, rozhodně bych do ní investoval. Do výměny jen některých Led tak do 1,5 do 2 litrů, do nových pásů cca do zhruba tří tisíc. A proud ledek bych nastavil co nejnižší, při kterém se na obraz jaště dá dívat. Odpovídá to asi tak kolem 50W celkového příkonu TV. Nastavení podsvitu podle menu bychl vůbec neřešil. Ale je to MůJ názor a MOJE řešení. Každý ať si sám stanoví svoje priority. Téměř na 100% každá nová televize může být jenom horší, co do spolehlivosti a životnosti. Mám na mysli samozřejmě srovnatelnou TV od stejného výrobce.
- vasekpetr1
. Ten proud 520 mA je naprosto šílený, a je zázrak, že LED ještě žijí. Každopádně dostaly tak po palici, že by asi bylo velmi nežádoucí pokračovat v pokusech s tou horní polovinou led bez předchozího umravnění proudu.
Nevím, jakým způsobem se řídí proud LEDkami, s Panasonikem mám téměř nulové zkušenosti a poctivě přiznávám, že o nich také téměř nic nevím.
ALE: píšeš dvě haluze, tedy dvě větve. Měly by tam někde být dva výkonové prvky, pravděpodobně FETy, každý pro jednu tu větev. Spodní konec řetězce ledek by mél být připojem přímo, nebo přes něco na kolektor(DRAIN) tranzistoru. V emitoru(source) odpor nebo několik odporů malé hodnoty, jejichž výsledný odpor určuje maximální proud ledkami.
Jedním z důvodů toho likvidačního proudu může být proražený tranzistor připojený k té horní polovině ledek, nebo nějaký jiný zkrat kolem. Pokud najdeš zkrat, zkus odpojit ty horní pásy, pokud mají konektor. Možná naskočí alespoň na chvíli dolní polovina podsvitu. pokud ano, můžeš zkusit, pokud máš osciloskop, změřit, co je na emitoru toho druhého tranzistoru. Měly vy tam být impulzy, které se budou měnit při nastavování podsvitu ovládačem, Ale nemusejí tam nutně být, záleží na způsobu zapojení regulačních obvodů. V tomto stadiu to ale není podstatné. nejdřív je nutné řešit tu horní "haluz", než ti zemřou další LEDky. Dej pak vědět. František
a 2) Kdo ti poradil uzemnit napájení LEDek? To máš docela kliku páč tohle udělat s většinou jiných TV tak jsi definitivně skončil. On totiž ten FET co ty LEDky uzemňuje není ochrana nýbrž regulátor právě toho proudovýho zdroje. Jeho překlenutím pereš do pásů ne maximální ale daleko větší proud. Možná 580mA
- vasekpetr1
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Jen tak namátkou jsem jí chtěl najít a hned první mi vyskočil opravný balíček pro tuto desku, možná něco napoví.
- vasekpetr1