MBA810 jinak

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rvx73

#241 Příspěvek od rvx73 »

http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... eo_199.jpg

trochu se to podobá konci z kazeťáku Unitra, tak bych tipl něco podobnýho
sinclair

#242 Příspěvek od sinclair »

Pěkná vykopáfka, AP50. Kde skončila mechanika?
Ty díry v rovnaných křídlech, ty jsou ovšem kouzelné. To je od zubařské frézky, nebo prostřelené? :D
ok1hga

#243 Příspěvek od ok1hga »

v devadesátkách, když jsem opravoval houfně autorádia, jsem si převrtával MBA810DS na na MBA810DAS taky . . .
Ta měď se moc dobře vrtat nedá, vrták se vždy trochu kousnul a po projetí to skoro pokaždé vypadalo velmi podobně.
Po několika zničených embéáčkách jsem si na to nechal udělat vrtací přípravek z oceli. Potom se mi to už nestávalo.
MBA810DS jsem měl tehdy plné šuple, tak se DASky nescháněly a dělal jsem to taky takto . . .
danhard

#244 Příspěvek od danhard »

Možnosti vyvrtat menší díru pro M3 zjevně nevyužil :D
ok1hga

#245 Příspěvek od ok1hga »

sinclair píše:Pěkná vykopáfka, AP50.

no jo, máš recht, je to opravdu Tesla AP50 . . .
Přílohy
Tesla AP50 MBA810DAS.jpg
Tesla AP50 MBA810DAS.jpg
rnbw

#246 Příspěvek od rnbw »

Autoradio bez radia 8O
sinclair

#247 Příspěvek od sinclair »

Ne, to byl samostatný autopřehrávač, začali ho dělat v době, kdy už ta móda na Západě dávno zhasla.
Západ to často dělal bez konců a připojovalo se to k AUX vstupům autorádií, nebo jednodušeji stereo-modulátorem do anténního vstupu. Pár jich ještě mám, všecko stereokvalitka od Kenwood, Becker, Alpine, Fujitsu, pár MacAudio. Preemfáze 50us, fakt dobré stereo s OZ, se švábovým kodérem. Velikost asi jako dvoje cigára naplocho vedle sebe.
V jednom takovém se zrovna vrtám a špekuluju, jak ho přeladit.
Jeden takový autoplayer, bez konců, se tu myslím i prodával. Jestli to nebyl Sencor, tak jiná, podobná plečka.
Samostatný přehrávač mohl mít mnohem robustnější i kvalitnější mechaniku, než byly ty v autorádiích. U dobrých značek to takto bylo.
V autech s běžným rádiem, bez možnosti tam udělat externí nf vstup, jsem tuhle hrůzu vždy řešil 12V LUN relátkem se 4P kontakty. Mělo cívku zapojenou na výstup 12V pro autoanténu autorádia.
Když bylo rádio vypnuté, byly repráky připojené na konce přehrávače, zapnutím rádia se přeply na konce rádia. Oba přístroje si tím relátkem "půjčovaly repráky" :D Bylo to nejjednodušší a dobře funkční.

ZVUK2000, ten plošňák je sympaticky malý, s krátkými spoji, byl by možná dobrý na experimenty s můstkem.
Můžeš ho prosím postrádat? :D
Kremik

#248 Příspěvek od Kremik »

Desku podobného formátu se dvěma 810 jsem kdysi taky vykuchal z jakéhosi rádia, ale bylo to myslím plnohodnotné autorádio, ne jen přehrávač. I když kdo ví.. Asi ji někde mám, ale najít ji ... :-)
Thales
Kontaktovat uživatele:

#249 Příspěvek od Thales »

danhard píše:Sinclair se tady tím letováním pistolpájkou furt chlubí, to jsem zvědav, jak by s tím letoval součástky v 0603 pouzdře, nebo nožičky integráčů s roztečí 0,5mm a dělal na tom drátování 0,12mm drátem :D

Nejsem sice Sinclair, ale jako výzvu bych to přijal :) Přeci jen jsem kdysi trafopájkou udělal celkem slušný husarský kousek, když jsem z jednoho nesehnatelného IO, který měl ulámané nohy dlátem opatrně odloupal plast a nakontaktoval se přímo na vývody z čipu. 0603 je slušné smetí i na pájení rozumnou mikropájkou (ale nemám s tím problémy, to až s menšími velikostmi), ale stejně bych to ze srandy tou trafačkou zkusil :) Normálně bych to tím ale dělat nechtěl.
Ovšem mám zkušenost, že mnoho starých přístrojů se skutečně trafopájkou dá opravovat efektivněji.
ok1hga

#250 Příspěvek od ok1hga »

Kremik píše:Desku podobného formátu se dvěma 810 jsem kdysi taky vykuchal z jakéhosi rádia, ale bylo to myslím plnohodnotné autorádio, ne jen přehrávač. I když kdo ví.. Asi ji někde mám, ale najít ji ... :-)

nejspíš se jedná o autorádio Tesla 1900B
Přílohy
Tesla 1900B 2xMBA810DAS.jpg
Tesla 1900B 2xMBA810DAS.jpg
Kremik

#251 Příspěvek od Kremik »

Moment... Kam že ses to nakontaktoval? Na zbytky vývodů pouzdra původně již zalité v plastu, na bondovací drátky či přímo na čip? :D
Drátkama jsem nahradil ulomený vývod na trandu v SOT23, na dvou kusech, trafopájkou. Jen tak z hecu, byl to úlomek nalezené desky.
Duvsan

#252 Příspěvek od Duvsan »

Nemal som mikrospájkovačku a potreboval som pripájknuť micro usb do telefónu. Hrot som urobil zo zvončekového drôtu a bolo. Prípadne pred spájkovačku dať žiarovku (do série), aby menej hriala. Ale bola to núdzovka.
Kremik

#253 Příspěvek od Kremik »

Zvonkový drát je hovno. Měl už jsem v trafopájce i jedinou licnu z kabelu. To už pak vypadá docela vtipně. Opravoval jsem s ní spoj pod tlačítkem ve vyklápěcí klávesnici P900. Kupodivu to pak i fungovalo. Žarovka nebyla třeba. Naopak, smyčka musela být krátká, aby to vůbec hřálo :-)
sinclair

#254 Příspěvek od sinclair »

Smd-čka normálně trafopájkou letuju. Jistěže ne klackem drátu na smyčce, ale smyčka je z drátu ze "silnějšího ranžíru" U0,8 a pak mám ještě asi zahraniční drát U0,65, takový se u nás nedělal.
Podle potřeby konec zplesknu kleštěma a smyčku dělám i přes její větší odpor delší, aby se tolik nepřehřívala.
Vůbec žádný problém, mudrcu. Chce to jen nerozčilovat se s kokotama na EB, tím pádem mít klidné pazoury, na rypáku hodinářské okuláry a jdou mi i ty malé sráče. Až na Hi-Tech autorádia a vf techniku, se 0603 skoro nikde ve spotřebce nevyskytují.
Ze spešl věcí mám jen nerezovou nemagnetickou pinzetu a jestli se dá považovat za spešl věc Crystal 505 Ø0,5, tak ten.
Ale ze smd nic pravidelně nevyrábím, naposled to byla anti-RIAA korekce. Občas vyměním, co je třeba a to se mi daří.
Xeon_sk

#255 Příspěvek od Xeon_sk »

Trafopájku používam celý život. Najčastejšie tam mám drôt 1,5 mm² z rozvodu svetla, najtenší zvonkový. Od roku 1963 mám druhú. Prvá bola bakelitová so zaoblenými tvarmi, občas mi spadla, takže bola lepená. Tá mi zmizla keď som bol na vojne. Z vojny 1974 som si ale ´priniesol´ druhú, Mechaniku hranatejší tvar, žiarovka dole. Tú používam dodnes. Mám asi 20 zosilňovačov a 20 magnetofónov a tie furt servisujem, na tento účel je trafopájka dobrá, lebo musím viac rozmýšľať a menej pájkovať. Napadá ma príslovie dvakrát rozmýšľaj a jednou pájkuj. :)
Mal som aj mikropájku, tú som dal synovi. O dva týždne už ju nemal, zrejme ju vymenil za cigarety, to by tak bola jeho poloha.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“