termit256 píše:Celeron píše:Termite, když už tak žehráš nad úrovní AR/PE, jestlipak jsi tam někdy něco poslal abys obohatil obsah? Cokoliv, nemusely to být ani ty tebou požadovaný soudobý, aktuální a geniální konstrukce, co by hned stavěla půlka čtenářů.
On je to predevsim business majitele toho casopisu, ne nejaky dobrocinny bazar. O zajimavy obsah by se mel starat on, ne ctenari...
Nesmysl: AR bylo pro celé generace vždy alespoň významnou částí "čtenáři sobě". Časopis měl jak stálé přispěvatele, tak tam posílali své konstrukce i čtenáři. Jen je k tomu musel někdo vyhecovat, aby redaktoři měli co nejméně práce s jeho úpravou pro zveřejnění (mnoho let byl vrcholem techniky psací stroj, který pro mnohé znamenal neuvěřitelnou překážku, zvlášť, když ten text musel pak sazeč opsat do linotypu; překlepy opravit, to strašně zdržovalo). Dnes to pošleš mailem, klávesnice tě neděsí, a je to.
Odhaduji, že dobrých a zajímavých bastlů vzniklo desetkrát víc, než kolik jich vyšlo v AR, shořely na potřebě štábní kultury potřebné pro zveřejnění. Prostě je autoři nikdy neposlali. Ona je to taková tvorba "do tmy", zpětná vazba minimální, jak má autor vědět, kolik zájemců si to přečetlo, a kolik z nich se do toho pustilo? Proč by to posílal do Amára, když jinde má zpětnou vazbu od zájemců, i když často zaprasenou zbytečnými kecy trollů, kteří k tématu nemají věcně nic...
Taky jsem kdysi přispěl (vyšlo v AR7/96, honorář jsem dostal). Tady jsem to vložil jako článek o sedm let později.
Zapojení i s plošňákem navržené v roce 1992, součástky sehnané do týdne, ubastlené a vyzkoušené jsem to měl během dalšího týdne. A v televizi to makalo řadu let, bezúdržbová věc.
Popis jsem ale pořád upravoval a výkresy čekaly na štábní kulturu nejméně tři roky, než jsem usoudil, že už je to zralé na zveřejnění. A pak teprve jsem to poslal.
Měl jsem takových konstrukcí víc už předtím, ale, než jsem kteroukoli zdokumentoval do přijatelné podoby, obvykle vyvstaly nové otázky, na kterých se podepsal směr vývoje elektroniky (například útěk od dosud žádaných formátů záznamu): bude o to mít ještě vůbec někdo zájem? Už to dlouho nebyly ty "soudobý, aktuální ani geniální konstrukce". Odváděly žádanou práci vždy dost dlouho, než jsem usoudil, že bych se za jejich zveřejnění nemusel stydět. Jenomže svět elektroniky byl mezitím zase jinde. Nechtěl jsem pak posílat něco, co už patřilo historii, součástky se loví ze šuplíku, protože na trhu už nejsou, existují modernější a třeba i by se to s nimi zjednodušilo, patrně nikdo další to stavět už nepotřebuje... Chtěl bych, aby se našli dva tři další, kterým to skutečně k něčemu bude, ale nedělám si iluze, že mezi námi ještě aspoň ti dva běhají. Nakonec jsem žádnou jinou konstrukci do AR neposlal, některé z článků původně připravených pro AR jsem dokončil až pro Bastlírnu a ještě hlavně proto, že si tu o to někdo řekl.
A ještě drobná připomínka: o vynálezcích a inovátorech si čtu rád, třeba bych je na netu nehledal, kdyby se o nich nepsalo někde jinde. Je mi jedno, jak dlouho na nás koukají někde shora, je mi i jedno, jestli se jejich vynálezy ještě dnes někde využívají, nebo ne. Věřím totiž na to, že bez znalostí o minulosti dřív nebo později ztratíme budoucnost. A vím o lidech, kteří přesně podle toho dopadli. Ale to jen tak na okraj.