Regulace,aby LED dioda neshořela

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
FERYACT

#31 Příspěvek od FERYACT »

V jakém rozsahu ti bude chodit vstupní napětí 14+-V.
HonzaT

#32 Příspěvek od HonzaT »

Ty diody v denních světlech,která se prodávají bývají většinou čtyři,ale jsou to 1Wattové Led. Tak chci zkusit,jestli by v čočce stačila jedna 5Wattová.
Zapínat se budou až při běžícím motoru,takže napětí se bude pohybovat mezi cca 13,5V-14,5V.
PavelFF

#33 Příspěvek od PavelFF »

Až ti někdo vjede z vedlejší silnice před auto a ty do něj buchneš, tak se pak nediv. Nebo se rozhodne předjíždět, když mu pojedeš naproti v sychravém deštivém počasí. Bude tvrdit, že tě přehlíd a může mít pravdu. Nechápu lidi, co si místo žárovky přišroubují bludičky z 5ledek od vietnamců. Takové auto se jeví jako stojící nebo i neexistující, protože neosvětlené. Tihle cídilové/tuniči mě fakt serou. Dva ubohé proužky ledek, to je karikatura a ne světla. Jediná výhoda je, že za slunečného dne, kdy jsou ledky z tržnice necvičeným okem téměř neviditelné, je vidět aspoň auto.

Zapojení s LM317 má podle mě jen tu výhodu, že proud diodou bude mnohem stabilnější v širokém teplotním rozmezí, které se u nás vyskytuje během roku a ani proud nebude záviset na napětí baterie. Ale možná na tom nezáleží. Obě zapojení budou fungovat podobně. Ledka bude vidět úplně stejně(mizerně), pokud jí poteče 600mA nebo 800mA.
Quest

#34 Příspěvek od Quest »

Pokud použiješ jednu LED + čočku, nevím jak se potom popasuješ s vyzařovacím úhlem. Světlomety pro denní svícení kupované, nemají žádnou předřadnou optiku, pouze čočka diody s úhlem cca 60 stupňů. Jakákoliv větší rozdílnost, bude z dálky velmi dobře viditelná a bude přitahovat pozornost policie při silniční kontrole. Až zjistí nehomologované světlo, dostaneš pár trestných bodů za to, že nesvítíš ve dne a ještě tučnou pokutu. Vím, že to zatím nechceš řešit, ale zamysli se nad tím. To není jako modré strašidlo pod karoserií, které můžeš kdykoliv vypnout a jezdit s ním pouze kolem dikotéky.
Ceny homologovaných světel pro denní svícení stále klesají a když porovnáš cenu dvou 5W LED + další součásti + vývoj + práce + pokuta = ??? Není potom lepší vzhledově vypracovaný a hlavně povolený reflektor, u kterého řešíš pouze jeho umístění? Navíc jsou vybaveny vnitřním měničem napětí, zajištujícím stabilitu svítivosti při změnách napájení, automatické rozsvícení po naskočení motoru a z toho plynoucí velmi jednoduchá instalace, bez nutnosti přídavného spínače.
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

Quest - víš, někomu je bastlení bližší, než možnost takovou věc koupit. Bohužel, i když je to na úkor bezpečnosti toho dotyčného i jiných. Opakuju, BOHUŽEL.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Quest

#36 Příspěvek od Quest »

To PavelFF. 5W LED i při pouhých 600 mA Tě tak oslní, že by ses divil, zřejmě jsi ji ještě neviděl pořádně svítit.
Jinak s otatním s Tebou ve všem naprosto souhlasím.
Edit: Stejně jako s EKKARem
HonzaT

#37 Příspěvek od HonzaT »

Také jsem psal,že je to zatím zkouška,pokud světlo nebude dostatečné,dělat to rozhodně nebudu. Fakt je to zkouška.Pro upřesnění je to myšleno do Golfa IV,do předních světlometů,místo předních mlhovek. Ty jsou integrovány přímo ve světlometu,mají čočku,z vlastní zkušenosti vím,že mlhovky takhle vysoko nad zemí nejsou k ničemu. Prostě mlhu nepodsvítí.Proto by se daly postrádat. Celou čočku jsem vyndal,jde rozebrat bez poškození a do ní chci zkusit vložit právě tu poměrně silnou Led diodu. Jak to tu zatím pokusně zkouším,tak hodně záleží na vzdálenosti mezi Led a čočkou-v některých polohách je to fakt silných 5 Wattů.
Quest

#38 Příspěvek od Quest »

Jak už jsem jednou psal, když to máš jenom na hraní ("na zkoušku"), tak neřeš zapojení proudového zdroje s LM317 nebo s tranzistorem, připoj tu LEDku přes 12 Ohmů/10W a můžeš si hrát, jak chceš dlouho a nemusíš studovat co je to LM317tka !!!
A pokud Tě náhodou, přeci jenom napadne to namontovat do mlhovky, tak se těš na reakce PČR.
hafca

#39 Příspěvek od hafca »

Jestli to budou jen reakce od PČR, pak je to ještě dobrý. Až se namotá do nějaký bouračky a někdo si všimne, že na těch světlech není něco v pořádku, pak teprve začne ta pravá zábava. I když to bude nezaviněné, dostane nejmíň spoluúčast, protože má neschválené osvětlení. V těhle případech je to stejné jako s alkoholem. Naměří ti a jsi vinen ty, i když to bylo ve skutečnosti úplně jinak. Co s tím pak dokáže udělat šikovnej právník, to je nad slunce jasné.
Neschválený kola a osvětlení jsou podle mě dva nejblbější nápady, co udělat s autem.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
PavelFF

#40 Příspěvek od PavelFF »

Quest píše:To PavelFF. 5W LED i při pouhých 600 mA Tě tak oslní, že by ses divil, zřejmě jsi ji ještě neviděl pořádně svítit....
Asi jsem ji na autě ještě fakt neviděl a věřím, že je silná a svítí hodně.
Jenže pořádně svítí jen v úzkém laloku (tam oslňuje, což je nežádoucí) , zatímco o malý úhel od osy skoro není vidět. Obojí je na autě s odpuštěním na hovno.
No, ale nekritizoval jsem 5W LED, páč o těch nic nevím , ale ty pásky s pěti ledkama, protože s těma chcípákama se už potkávám na silnici.

Vůbec nechápu, co vede k jejich používání - jestli snaha ušetřit za žárovky, které občas prasknou, nebo snaha snaha šetřit el. energii nebo potřeba být in a mít něco, co ostatní nemají.
Bernard

#41 Příspěvek od Bernard »

cé je správně! :lol:
Crifodo

#42 Příspěvek od Crifodo »

Kromě tranzistorů a LM317 asi budou existovat i integrované drivery určené přímo pro LEDky a z těch zase drivery přímo pro automotive použití.
Ta připomínka možného postihu za neschválený bastl je pravdivá, na druhou stranu nevidím nic pozitivního na automatickém schválení silniční bezpečnosti® ve velkobratrském stylu: po zavedení povinného svícení by se měl počet nehod statisticky snížit, což se nestalo. V duchu téhle logiky by se měli motoristi v časech bez 100 dopravních značek na každý km a v autech bez pasivní bezpečnosti zabíjet na každém rohu... ale přitom bezmozků, vožralů, frikulínů jezdí víc právě teď.
Povinné svícení je mantra pro zvýšení konzumu, prdlajs pro bezpečnost.
PavelFF

#43 Příspěvek od PavelFF »

Crifodo píše:... po zavedení povinného svícení by se měl počet nehod statisticky snížit, což se nestalo....
Já si to nemyslím. Hlavně je to neprokazatelné (oběma směry). Jak to očistit od vlivu způsobeného přílivem bezmozků, ožralů, apod, jak sám píšeš? Co když se to vyrovnalo? Eviduje se příčina nehody typu "přehlédnul jsem druhé vozidlo"?

Crifodo píše:Povinné svícení je mantra pro zvýšení konzumu, prdlajs pro bezpečnost.
Možná to začalo tlakem "žárovičkářské lobby", jak říká jedem můj známý, ale v tomto případě vedlejší efekt (tj. zvýšení bezpečnosti provozu) považuji za pozitivní. Je to samozřejmě ničím nepodložený osobní názor a mohu se samozřejmě mýlit, ale ze sedadla řidiče mi to tak prostě připadá.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“