Vypnutí a zapnutí obrazovky CRT televizorů

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Burajko

#31 Příspěvek od Burajko »

Odpoj budenie RKS tranzistoru po nabehu RKS a uvidis,inak uplne zbytocne vlakno...u 100Hz TV a Sony TV urcite nepochodis.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
masar

#32 Příspěvek od masar »

Na druhou stranu...říká se, že když se chce, všechno jde. Když nahradí některé chybové signály "umělými", může dosáhnout žádaného výsledku. Je prostě třeba telku resp. procesor v ní tzv. "oblbnout". :wink:
Burajko

#33 Příspěvek od Burajko »

Vsetko sa da,len pochybujem,ze zakladatel vlakna to zvladne.Este neuviedol ani typ TV. :cry:
Davidsev

#34 Příspěvek od Davidsev »

A asi ani neuvede, považuje to za tajemství :wink:
Eletrika je sviňa, kope a neni vidět :hool:
p32

#35 Příspěvek od p32 »

Burajko píše:Vsetko sa da,len pochybujem,ze zakladatel vlakna to zvladne.Este neuviedol ani typ TV. :cry:

Tak já ti nevím jestli jsi tak nechápavej, ale šlo o obecný dotaz pro CRT televize. Až to budu potřebovat na jedné konkrétní televizi, tak se tě klidně zeptám konkrétně. :lol:
Burajko

#36 Příspěvek od Burajko »

Ak hladas univerzalne riesenie ,tak si dost mimo... 8O
kokun

#37 Příspěvek od kokun »

p32 píše:Tak já ti nevím jestli jsi tak nechápavej, ale šlo o obecný dotaz pro CRT televize. Až to budu potřebovat na jedné konkrétní televizi, tak se tě klidně zeptám konkrétně. :lol:

Ale tohleto jsi na samém začátku vlákna neuvedl - tak se "nepaprč" :!:
X lidí se tady snaží a ty si z nich děláš leda tak "šoufky" :roll: :cry:

EDIT:
Navíc tvoje zadání je (i po tvé úpravě!) tady:

Vypnutí a zapnutí obrazovky CRT televizorů

p32 píše:Potřeboval bych poradit, kde by se měl dát "vypínač/spínač" obrazovky a jak ho provést (jakým způsobem), aby se mohl ovládat někde vpředu televize.
....
(Opravil jsem původní špatně čitelný název)

Tak jak jsi ten tvůj dotaz "postavil", bych ti jednoduše odpověděl: Dej si někam dopředu třeba páčkový vypínač a spínej (vypínej a zapínej) s ním obvod žhavení obrazovky - ona bude buďto svítit, anebo zhasne - stačí? 8O 8O 8O :lol:
Honza - kokúň

#38 Příspěvek od p32 »

Burajko píše:Ak hladas univerzalne riesenie ,tak si dost mimo... 8O

Ano, tohle jsem vlastně chtěl mít potvrzené. :lol:
p32

#39 Příspěvek od p32 »

kokune, já se vůbec nepaprčím jak píšeš a svůj původní dotaz jsem poopravil, jak sis všiml sám a zhruba asi 10 příspěvků bylo o něčem jiném jako např. o tom jestli vím ke které televizi bych si to přál :o
a myslím, že jsem to ukončil po Killroyově příspěvku, že už to stačí :wink:
Hill
Administrátor

#40 Příspěvek od Hill »

Nestačí, P32. Fakt ne.
Dvacet devět ze třiceti modelů televizí (a to jsem možná ještě optimista, u CRT to bude nejspíš 529 z 530 chassis, nebo modelů, chceš-li) totiž potřebuje, aby chodil řádkový rozklad a tedy i zdroj vysokého napětí, jinak nepůjde zvuk. Ať už proto, že ze splittrafa používá jedno dvě napětí k napájení přepínače vstupů, někdy i výkonového zesilovače celého, a impuls zpětného běhu k identifikaci zasynchronizovaného obrazu, protože to je podmínka, aby se odblokoval umlčovač zvuku (k tomu se tedy dá ojediněle dostat odjinud a odblokovat ho ručně)...
U naprosté většiny z televizí ale nefunkční řádkový konec znamená, že procesor ohlásí poruchu a ochranné obvody televizi vypnou. Takže musíš obrazovku živit.
Jestli chceš ušetřit tím, že odpojíš třeba žhavení, některým obrazovkám hodně rychle zkrátíš život. To tak vn, ostřicí a brzdicí napětí v nenažhavené obrazovce dělají. A v důsledku spotřebu televize stejně o mnoho nesnížíš.
Čili, dokud neznáme výrobce a přesný typ šasi, platí odpověď, že univerzální řešení neexistuje - není totiž, nač odpovídat "udělej to a to..."
p32

#41 Příspěvek od p32 »

Hill píše: ... univerzální řešení neexistuje - není totiž, nač odpovídat "udělej to a to..."

A o to právě šlo, jestli to jde nebo ne. Nešlo o konkrétní typ televize, ale jestli to jde univerzálně - upravit např. obvod ŘKS či něco takového. Když to nejde, tak to nejde. Mě to nebolí, nebylo to pro mě a známej si to už přečetl i když se u toho řehtal, že ať už si nějakou televizi vymyslím. Nechtěl jsem z toho dělat takové šachy, ale výsledek je konečně tady - nejde to. :wink:
kokun

#42 Příspěvek od kokun »

p32 píše: ... ale výsledek je konečně tady - nejde to. :wink:

A zase nemáš pravdu - "všechno jde, jen malé děti nejdou, ale i ty se naučí chodit" :roll:
Všichni ti píšou - většinou by se řešení našlo, ale na konkretní telce - obecně, zase jen v "obecné rovině".
Honza - kokúň

#43 Příspěvek od Duvsan »

U starých Coloroch bez problému, staré OTF a OVP - ak nie všetky, niektoré áno, ďalej podľa konkr. TV. Niekedy sa dá napojiť zvukový koniec "natvrdo" a vytiahneš od neho zvlášť kábel, tým obídeš logiku, niekedy je to ťažšie. Dá sa i procesor oklamať, to tu už odznelo. Ak pôjde o konkr. dosku, môžeme sa baviť.

Kokúň ma predbehol.
Hill
Administrátor

#44 Příspěvek od Hill »

Ale pořád v té televizi vedle zesilovače bude pár obvodů, které budou zbůhdarma vytápět energii, a o ni tu šlo, jestli jsem tomu dobře rozuměl. I to oblbnutí televize hezkých pár součástek potřebuje a ty potřebují nažrat.

Takže pořád platí: nejlíp připojit na zvukový výstup settopboxu normální stereozesilovač, který si vezme ze sítě jen to, co potřebuje. A, bude-li aspoň slušný, a, budou-li k němu slušné bedýnky, bude to vždycky hrát líp, než repráčky v televizi.
Duvsan

#45 Příspěvek od Duvsan »

S tím druhým odstavcem bych souhlasil, ale jelikož jsme v bastlírně; RKS je vyplej se vším, tzn. i žhavení a vertikál, to je stav blízký stand-by, ne? Co ještě "žere energii" - nepočítejme mW, ale celé W.? A taky, pustím-li DVD a ta zvuková část je "slušná", pohodlnější příde, třeba do kuchyně, vypnout obraz, nežli přepínat repro soustavu. obzvlášť, jsou-li potíže s prostorem, manipulací, nebo vědomostma (domácí gazdínka).
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“