Tesla COLOR 110ST, napájení

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pepik9

#31 Příspěvek od pepik9 »

To vrčení, hlavně u titulků, bylo hrozné. Mf zvuku jsem odpojil a přidal modul kvaziparalelního zvuku od TES a byl pokoj.
xsc

#32 Příspěvek od xsc »

S kvaziparalelním zvukem je trochu problém, protože OMF je laděna ještě klasicky Teslácky na 38,0 pro obrazovou nosnou, ne západně na 38,9. Takže moduly, které jsou určeny pro videa a západní TV, je potřeba doladit.
zvaty

#33 Příspěvek od zvaty »

Nemas svod na folii pod tyristory v radkovem rozkladu. Taky studenaky na usmernovacim bloku v rozkladu,ktery po nabehu nahrazuje pomocne napeti.
Hill
Administrátor

#34 Příspěvek od Hill »

xsc píše:S kvaziparalelním zvukem je trochu problém, protože OMF je laděna ještě klasicky Teslácky na 38,0 pro obrazovou nosnou, ne západně na 38,9. Takže moduly, které jsou určeny pro videa a západní TV, je potřeba doladit.

Asi dva nebo tři typy kvaziparalelního konvertoru TES nebylo jak doladit, místo obvodu "TANK" v kolektorech omezovače pro synchronní detektor mívaly jen odpor, tak jim nosná obrazu megahertz sem megahertz tam zase tak moc nevadila. Selektivitu vstupů kvaziparalelního dílu také dva z nich žádnou neměly, vše záviselo pouze na selektivitě kanálového voliče.
Tak se i stalo, že za analogových časů mezi Prahou a Podkrkonoším s obrazem Premiéry na kanálu 24 (Žižkov) nešel příslušný zvuk, který byl 6,5 MHz nad nosnou obrazu, ale zvuk ČT1 na kanálu 23 (Černá hora), protože byl nejen silnější, ale také jen 1,5 MHz od nosné obrazu K24. Zvuková mezifrekvence si pochopitelně vybrala ten silnější signál, tak k přímému přenosu plochodrážních závodů hrála Česká filharmonie.
Naštěstí se těm konvertorům daly dost podstatně vylepšit vlastnosti rezonančním obvodem naladěným na nosnou obrazu v obvodu omezovače nosné (tedy ten TANK). Pak už si to všímalo jen zvuku, který k obrazu patřil.
Jo, to byly časy, kdy někteří z nás věděli, co se v televizi děje...
Azurit

#35 Příspěvek od Azurit »

Děkuji za rady. Tyristory jsou dobré a jejich podložky vypadají, že jsou taky dobré. Zkusil jsem rozběhnout rozklady z vnějších 12V a nic. Zatím to vypadá, že všechno směřuje na modul S. Je možné, že za to může A250D? Mám tu technické informace pro C110, a tam právě píšou, že za to může buď zdroj B (zkontrolováno), nebo ŘKS (zkontrolováno), nebo jeho buzení (S?).
jinovak55

#36 Příspěvek od jinovak55 »

Nevím jestli ti to pomůže , amaterské radio řada B 1987/ 4,5,6. Zde je vše o těchto TV.
Azurit

#37 Příspěvek od Azurit »

Díky, kouknu
xsc

#38 Příspěvek od xsc »

A250D zas tak často neumíraly. Spíš bych zkontroloval ty dva tranzistory za ním a hlavně jestli to někde neupadlo na spoji ze signálové desky do rozkladové a také propojení přes desku H - teslácké konektory nejsou žádný zázrak. S osciloskopem to je hned, jen je potřeba oddělovací trafo (nebo ruský osciloskop s neuzemněným vstupem a trocha odvahy...).
oravan

#39 Příspěvek od oravan »

typujem to na modul H časté závady už si nespomeniem ktoré tranzitory tam robili problém musel by som SM vykutrať
xsc

#40 Příspěvek od xsc »

Vzhledem k tomu, že variantu bez modulu H s propojenými piny 1-2 a 8-9 zkoušel, tak to v modulu H nebude: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=776073#776073
Nejjednodušší je vzít osciloskop a sledovat přítomnost H impulzů od výstupu z A250D přes tvarovač signálu stále na desce S až po propojení s G tyristoru. Může být třeba jen upadlá L403 v gatu tyristoru, nebo taky vadný samotný tyristor.
oravan

#41 Příspěvek od oravan »

to som prehliadol ten test v tom prípade tyristory blbli, surovo ich vymeniť len či sú ešte KT čka svojho času boli ešte BT ale či sú neviem
Azurit

#42 Příspěvek od Azurit »

Odvahu bych i měl, ale osciloskop s oddělenou zemí ne :-) Zkontroloval jsem celou cestu od tyristoru až na konektor modulu S a je v pořádku. Modul S jsem zapnul vypojený na 12V a na žádném výstupu nebylo nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo průběh pro daný MB. (Nebo špatně měřím - měřeno proti společné zemi osciloskopem BM 370). Nic moc nebylo ani na MB 2 a 4, což jsou přímo nohy IO, takže asi opravdu nakonec budu shánět A250D...
dred

#43 Příspěvek od dred »

Až chceš mám C110ST so slabou obrazovkou - inač funkčný - za odvoz...ale podľa reči si asi z Čiech....
xsc

#44 Příspěvek od xsc »

Azurit píše:Odvahu bych i měl, ale osciloskop s oddělenou zemí ne :-) Zkontroloval jsem celou cestu od tyristoru až na konektor modulu S a je v pořádku. Modul S jsem zapnul vypojený na 12V a na žádném výstupu nebylo nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo průběh pro daný MB. (Nebo špatně měřím - měřeno proti společné zemi osciloskopem BM 370). Nic moc nebylo ani na MB 2 a 4, což jsou přímo nohy IO, takže asi opravdu nakonec budu shánět A250D...
Na MB2 nic být nemůže, tam se objeví separovaný V sync až při přítomnosti signálu. Ale na MB4 by měl být řádkový výstup z IO v plné síle. Asi to tedy bude IO, z připojených kondenzátorů by problémy mohly dělat C4,C5,C9. Napětí na pinu3 je OK?
Cena 1Kč za TBA950 mi přijde zajímavá :-) http://www.vadas.cz/index.php?&skupina_id=152&stranka=6 , ale i jinde je mají za rozumnou cenu.
Azurit

#45 Příspěvek od Azurit »

Na pinu 3 je 9,42V, mělo by být 9,3V, takže OK. Na MB4 se při použití původního A250D objevil správný průběh (proč tam nebyl včera nevím).
Na konektoru 2S, kde je buzení tyristoru KT120 nějaké jehly jsou (nejsou moc podobné nákresu, ale budou mít správné napětí) a drží se i při 8V napájení, které dává zdroj B, takže už opravdu nevím... 8O
(Jinak za nabídku funkční C110ST děkuji, ale jsem z Čech :-) )
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“