zdroj BN44-00421 popis funkce
Moderátor: Moderátoři
kozejk píše:... Byla vadná zenerova dioda. Bohužel na diodovém testu se tváří že je v pořádku, ale malinko propouští. Může se tohle stát a neměl by tohle diodový test odhalit pokud budu měřit v opačné polaritě než když jsem naměřil ubytek?
Stát se to může (už jsem to zažil víckrát - většinou ale po nějakém drsnějším namáhání).
Diodový test (v multimetru) to neodhalí, protože u něj typicky jde o proudový zdroj několik mA při max. napětí okolo 2 až 3 V - no a to je často napěťově hluboko pod a proudově zase vysoko nad takovým problémem...
V tomto případě se dal problém odhalit i bez vypájení ZD - a to třeba tak, že bys zdroj napájel z regulovaného DC zdroje do kondenzátoru C806, jel s napětím od nuly a sledoval chování obvodů v už výše probíraných uzlech.
ZD, transily, varistory atd. se dají dobře měřit VN zdrojem (nechápej ovšem VN z pohledu silnoproudaře
U mě je to jeden z velmi často používaných měřáků (vlastní konstrukce, napájení z 1x LiIon 18650, interní 3,5místný LCD voltmetr do 2 kV).