Multimetr-funkce [vyřešeno]

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od forbidden »

PavelFF píše:Jaktože měřil správně obdélník když nemá True RMS? Nebo jsi to rovnou přepočítával?

Nic jsem nepřepočítával, prostě ukazoval zhruba správně, +- pár voltů jsem zanedbal. Nezkoušel jsem to na nízkých kmitočtech, tam by možná ukazoval víc. Na 10 kHz už ukazoval míň o asi 20 V, jestli si to dobře pamatuju.
Nebyl to test multimetru, ale můstku, jen ze srandy jsem tam připojil ten Metex bez True RMS.
klacek

#47 Příspěvek od klacek »

Děkuji všem za rady a postřehy.
Zakoupil jsem ten Axiomet AX-582B. Dělájí si to v TME sami. Jsem s nim docela spokojený. Je to přesně něco pro mě. Jak je přesný nevím. S profi jsem ho nepoměřoval a nemám nikoho v okolí, kdo by měl nějaký kalibrovaný měřák se zaručenýma hodnotama. Těší mne u něho, že jsou baterie i obě pojistky snadno přístupné pod krytkou s jedním šroubkem(zezadu). Toto téma sleduji mejlem, takže pokud by měl v budoucnu někdo nějaké otázky k němu, tak písněte, pokusím se odpovědět.
PavelFF

#48 Příspěvek od PavelFF »

forbidden píše:
PavelFF píše:Jaktože měřil správně obdélník když nemá True RMS? Nebo jsi to rovnou přepočítával?

Nic jsem nepřepočítával, prostě ukazoval zhruba správně, +- pár voltů jsem zanedbal. Nezkoušel jsem to na nízkých kmitočtech, tam by možná ukazoval víc. Na 10 kHz už ukazoval míň o asi 20 V, jestli si to dobře pamatuju.
Nebyl to test multimetru, ale můstku, jen ze srandy jsem tam připojil ten Metex bez True RMS.
To mě právě zaujalo a zároveň se mi zdálo nepravděpodobné, že by se výrobce měřidel s TrueRMS jednak mořil a honosil touto funkcionalitou, když stačí obyčejný voltmetr s měřením střední hodnoty a bude taky ukazovat správně. Ale v určitém ohledu máš pravdu. Zkusil jsem měřit obdélníkový signál(kmitočet 100Hz) se střídou 1:1 a trojúhelníkový taky symetrický.
Obdélník 100Hz: Metex M-3650B bez TrueRMS ukázal 3,74V, Agilent A34401A ukázal 3,39V, což beru jako správnou hodnotu. Chyba je asi 10%. Osciloskop ukázal asi tak 3,37V.
U trojúhelníku Metex ukázal 1,79V, Agilent 1,86V => chyba asi 4%.

Takže zas tak velká chyba skutečně nevznikla.
ferdislav

#49 Příspěvek od ferdislav »

klacek píše:Děkuji všem za rady a postřehy.
Zakoupil jsem ten Axiomet AX-582B. Dělájí si to v TME sami.

sami vyrábějí? jak jsi s ním spokojen?
Hydrawerk

#50 Příspěvek od Hydrawerk »

AXIOMET AX-582B je asi převlečený Victor 88B.
http://www.china-victor.com/index.php?m ... d=42&id=33
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“