Stabilizovaný zdroj
Moderátor: Moderátoři
Tepelnou havarijku dávat do silovky jak má na schematu TAKJAN dávat nebudu. Mám totiž obavu že na 48V s proudem 5A by rozpojila jen jednou a shořela na oblouk. Snad jedině hned za trafo ale musel bych to celý rozpojit a rozebrat abych mohl do zadního panelu někde vyvrtat díry se závity pro objímku 16A tepelné pojistky do přímotopů.
Napsal jsem objednávku na spínací tepelný kostičky-pojistky do Hadexu. Už jsem je od nich bral a zatím žádnej problém. Budou tady v úterý, tak žádnej problém.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jinak já na svém zdroji 30V/5A mám také ty 2 koncové tranzistory spojeny s hliníkovým krytem, žádné hlídání teploty a za 40let vždy vše ustál, a to ho nijak nešetřím.
Nakonec jsem to vyřešil rozpínáním bázovýho přívodu na KD-čka. Ani jsem nemusel upravovat plošák. Indikace je zbytečná, prostě napětí na digivoltmetru spadne na nulu.
Teď jsem ho tejral na proudu 5A a 3V na výstupu. V podstatě doraz, co dá toroid 210VA Je to sice extrém, tepelka 95℃ přidělaná zevnitř na zadní dekl vypnula po 25 minutách. Chladiče měly 111 a 2 x 118℃. Tak nevím, jestli tam přeci jen nedat pod chladiče ty větráčky 25 x 25 mm, větší se nevejdou.
Takže fotky předělávky v rámci možností tý starý vykopávky.
Když mě sousedka pozorovala, jak po zahradě rozmotávám smalťák mezi kliku dílny a šprdličku plotu o 15 m dál a pak to motám na člunek, tak se mě přišla zeptat, jestli nemám nějakou psychickou příhodu.
Konstrukce nic moc, 40 let stará, jen malinko předělaná a učesaná. V dnešní plastový době by tahle skříňka stála tisíce.
Taky se trochu děsím, co s tím až uhnijou vývody v elytech 5G/50V. je to jejich typická závada a z náhradních 5 kusů, co jsem měl nepoužitý byly čtyři bez kapacity. Tyhle provozovaný a poslední náhradní pájenej jsou zatím dobrý.