Elektronkový baskytarový zesilovač
Moderátor: Moderátoři
Smysl by to mělo, kdybys vědomě koupil polovrak, nebo vyhořelej. Ale i tak - do původního šasi by se doplnily chybějící věci, vyměnily vadný a udělal se z toho znova kompletní stroj, co má značku-jméno.
Pokud to bylo úplně komplet, funguje to dokonce a vyhovuje i zvuk a výkon, tak proč rozebírat ??
Dneska koupíš síťáky i výstupáky na kdeco, kvalitní sokly taky, šasi si umíš udělat a na očkový lišty si můžeš postavit doslovně custom aparátek, co bude doladěnej v drobnostech a zvukem bude vyhovovat jen konkrétnímu uživateli, stylu jeho hry či hudebnímu stylu.
To je ostatně i důvod prosperity mnoha "custom" firem, co se tímto stylem stavby individualit velice úspěšně živí.
Jednoho mám skoro za bukem, Pavlík Horký je v oboru pojem.
Tenhle zesilovač asi tedy prodám tak jak je. Byla by opravdu škoda ho bourat.
Jestli sis nechal namotat síťák se sekundáry přesně podle AZK450, tak budeš muset znovu zdvojovače použít, neboť s klasickým grecem tam budeš mít hodně málo.
Původní síťák z AZK450 dává na celém anodovém sekundáru jen asi 190V s odbočkou pro g2 a zbytek na asi 160V. Je to napětím i průřezem spočítaný pro zdvojovače. Dost si tím zjednodušili konstrukci i izolace síťáku, i za cenu složitějšího a měkčího zdroje.
Ten měkčí charakter anodového zdroje v AZK450 i AZK360 se časem ukázal jako velice prozíravý, neničilo to při přetěžování tolik koncové elektronky.
Ale jak píšu, původní zapojení zdrojů AZK450 i 360 není pro nástrojový účel příliš vhodné.
Na tom schémátku Fender bassman 5F6 jsem nenašel odpor 100k mezi anodami druhé elektronky (který si myslím že tam jen chybí) a ještě v invertoru na třetí elektronce jsem zjistil že tam nejsou odpory 1M mezi mřížkami a odpory 470Ohm a 10k. Dále na tom schématu 5F6 není potenciometr nastavení biasu ale to není podstatné. Dále je tam uváděn potenciometr Bass jako A, tedy audio (log.). Můžete se mě k tomu prosím někdo vyjádřit?
Děkuji a zdravím! Kaca
- Přílohy
-
5f6a_schem.jpg- (86.98 KiB) Staženo 107 x
-
Fender 5F6 schéma.PNG- (82.7 KiB) Staženo 121 x
- Přílohy
-
u1050b.gif- (103.5 KiB) Staženo 129 x