Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?
Moderátor: Moderátoři
Ještě bych měl připomenout, že mi ten zesilovač bručel v první verzi ještě i bez toho předzesíku. Ten na to fakt vliv nemá.
Ale nakonec bude hlavní problém v tom, že napájecí napětí zesilovače je příliš nízké, doslova je na spodní mezi, kdy je výrobce ještě ochotný garantovat vůbec nějakou funkci (±6 V, resp. 12 V).
Zkusil jsem to s nestabilizovaným klasickým zdrojem 9 V (naprázdno 11 V) / 450 mA - a ono to taky 8 minut bručelo (a žralo, napětí zdroje přitom vystoupalo sotva na 7 V), pak ale během asi půldruhé minuty brum zeslábl, až ztichl, napájecí napětí dolezlo na 9,5 V, a hraje to.
Na 19 V zdroj od noťasu při startu si lupne, ale nebručí, a rovnou hraje.
Když to pak po "spravení" vypneš a znovu zapneš, začne celý cyklus nanovo, je to hned tiché, nebo je doba "bručení" kratší?
Tím "klasickým zdrojem 9V" myslíš s běžným síťovým trafem? Skusil bych ho teda podepřít nějakou baterkou, třeba 1.5V, nebo lionkou, jestli, a od jakého napětí to bručet nezačne.
Tohle bych si rád skusil, ale nevím, jestli bych se trefil do "správné" kombinace zdroje a zesu. To, že to "samo přestane", přece musí něčím být.
@lesana: křemík píše: "Pár závitů tlustšího drátu na feritové tyčce." Tohle ovšem nebude mít spočítanou indukčnost 300mH. Proto jsem napsal, že zamítnuto - pár závitů na jádru jsem v tom filtru měl. Klasický C-L-C filtr jsem viděl naposled u elektronek, u zesů s tranzistory nikdy.
@Hill: uznávám, že vzhledem k věku mi to myslí pomaleji. Uznávám taky, že nedisponuji takovými znalostmi, jako vy. Nicméně jsem v mládí utrpěl odborným vzděláním, a proto se snažím věci pochopit. Ale proč mám strpět ekkarovy urážky, to mi moc nedochází, zvlášť od někoho, kdo odborně není dostatečně na výši. Např.:
zde nejenže nerozpoznal ochranu proti zkratu, ale ještě se snaží vnucovat myšlenku, že zdroj žádnou zkratovou ochranu nemá.
Nebo třeba zde , kde nerozpoznal zapojení SC.
A neplete se jen v tomhle. Třeba zde se snaží "prodat" poškozenou rampu na Bajkonuru za rampu, ze které startoval Gagarin.
Tohle téma je jen další ukázka.
Možná ekkara tolerujete proto, že když může mít každá obec obecního (...doplňte si sami...), proč by podobnou funkci neměla mít ebastlírna. Ale do odborné diskuze by zasahovat neměl, natožpak urážet ostatní.
Pokud ti nevadí, že ti spíňák brumí jako blbě navržený zdroj s běžným trafem a nevadí ti takový brum filtrovat způsobem, jaký se používal v době elektronek, já proti tomu vůbec nic nenamítám
A ne, neměls tam pár závitů na feritové tyčce. Ono je potřeba číst všechno.
To je takový problém vzít kousek OTEVŘENÉHO feritového jádra, klidně jen nějakej úlomek, namotat na něj 20 závitů kouskem drátu co se ti válí na stole (na zkoušku ani nemusí bejt tlustej a pokud taháš 1W tak ani v provozu) a skusit to stejně jako tu diodu? Jak dlouho to může trvat, 3 minuty? Fakt nechápu...
Ještě bych skusil zvednout zátěž. Zdroj zatížit něčím, co bere asi tak 100mA, třeba žárovkou. A k němu připojit aspoň tuhle tlumivku a za ní zeslík. Žárovku však připoj hned na zdroj, aby nezvětšovala sycení jádra tlumivky, když nevíme, jestli má aspoň nějakou mezeru.
A k té filtraci 50Hz. Na jednu stranu chceš tvrdošíjně 50Hz filtrovat, což znamená obří tlumivku jako v dobách elektronek, na druhou stranu tam tu tlumivku nechceš. To se prostě tak nějak vylučuje. Buď jedno, nebo druhé.
Ovšem ty VÍŠ, že zdroj umí pracovat i bez ní. I bez brumu. A o to se snažíme. Aby nebruměl hned po zapnutí. I bez obří tlumivky. Protože spínané zdroje přesně takto fungují.
Zatížení již bylo zkoušeno daleko dříve - nemá to vliv.
Spínané zdroje - alespoň ne všechny - takto nefungují. Už jen proto, že prototyp napájený jiným - též spínaným - zdrojem (odkaz jsem tu taky dával) brumem netrpí.
Na dotaz: "Lze nějak odfiltrovat brum z pulsního zdroje?" už tu bylo taky zodpovězeno - ano, lze to. V mém případě C-R-C filtrem, kde R=4,7Ω a kondenzátory 2G2. A jak se shodla lesana s Hillem, bude fungovat i C-L-C filtr s 1G a 300mH.
Řešení - půjde se nejjednodušší cestou - vzhledem k provozu 24/7 by chvilkový brum po zapnutí nemusel vadit, ale pokud bude, pořídí se zdroje, které tím netrpí.