Celeron píše:K těm levnejm sračkovatejm věcem z Číny. Nedávno jsme na jiným fóru řešili modelářský serva. Stalo se mi, že tři přestaly makat po řádově 10-30 hodinách provozu. Byl zjištěn 2 x vyhulenej H můstek v servozesilovači. V jednom servu byl odpor DC motoru 0, ve druhým byl odpor poloviční a třetí servo rozbíhalo jen na jednu stranu.
Po sundání zadního čela jsem zjistil, že místo kartáčků s červenejma "uhlíkama" jak se to dělalo v letech cca 1970-1990, je v servu nyní jen plechová planžeta v místě dotyku s komutátorem třikrát nastřižená. Ta planžeta se po pár hodinách provozu prošoupe a planžeta se v lepším případě nakloní na jiný úhel vzhledem ke komutátoru (sníženej odpor) nebo v horším případě se dotkne protější planžety a udělá se zkrat. Byl jsem označen za pitomce, kterej si kupuje levnej čínskej hračkoidní šmejd za 100-200 kaček na jedno použití.
Jenže pár lidem to nedalo a pár serv si zkontrolovalo. A zjistili, že i u značkových serv 3-8x dražších je to udělaný naprosto stejně. A nebyla to Čína ale i jihokorejskej Hitec, japonská Futaba a další. Možná že mají jen kvalitnější materiál ale jinak je to stejný.
No a teď co s tím, když i drahý značkový serva mají sračkovatý motory, který nejspíš čínská pobočka japonskýho Mabushi chrlí v miliónových počtech měsíčně.
Zajímavý ale je, že elektromotory Mabushi 12V do centrálních zámků aut ty "uhlíky" na planžetách mají stále.
Řešení je, lze si koupit bezkomutátorový serva s trojfázovým motorem ale v nich je stále malej výběr tahů, rychlostí a hlavně velikostí a cena je řádově vyšší.
A a pak si má pitomec vybrat....
Ohladne DC motorčekov do serv trochu mimo tejto témy, ale uhlíky sa nepoužívajú ani v Hyundai/KIA autách servopohonov zmiešavacej klapky radiator kúrenia/klíma výparník a ostatných klapiek nastavovania smerovania vzduchu.
Sú tam motorčeky Mabuchi len s tými nastrihnutými planžetami aj keď výrobca motorčeka uvádza, že odporúčané je točiť motorček trvale do jedného smeru práve kvôli tým planžetám, tak samozrejme konštruktér tento fakt ignoroval a točí sa oboma smermi ale pomerne pomaly a klimatronik má elektronické obmedzenie prúdu, takže ani pri skrate motorčeka po jeho výmene sa v module klimatroniku nič nepokazilo a motorček vydržal tak 5-6 rokov. Mne na Sonate odišiel pri cca 120000 so skratom a na Grandeur pri 160000, pričom ak je klimatronik zapnutý, tak tá klapka zmiešavača neustále nacvičuje aby namiešala v čase nastavenú teplotu vzduchu.
Tak zrejme v čínskych servách treba tiež urobiť obmedzenie prúdu nielen odpormi alebo potom použiť motorček s uhlíkmi...