Aktualizace centrum.cz?

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Aktualizace centrum.cz?

#1 Příspěvek od dvorak »

Přišla mi na můj email na centrum.cz vyzva k jeho aktualizaci. Není to podvod?
matahari

#2 Příspěvek od matahari »

To jsi ještě nikdy neaktualizoval email? Ten bude teda strašně zastaralý.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Podívej se napřed, kdo ti tu výzvu poslal. Ne na jméno profilu, které vidíš hned, ale na adresu odsesílatele skrytou pod ním. Může být i existující, podvrhnout ji není zase tak těžké.
Druhý signál je adresa, na kterou tě vyzývá kliknout. Stačí na ní najet myšiskem, ale neklikat!
Na 99,9 % zjistíš, že na takové adrese se aktualizace nedočkáš (obvykle končí na weebly site.com, nebo mysite14551. weebly..., a podobně, prostě adresa, která s mailem na centru nemá nic společného).
Takže rovnou označit jako spam.
nonius

#4 Příspěvek od nonius »

Opravdu nevím, co znamená aktualizovat email, s tím jsem se asi ještě nesetkal.

Mně do žádné schránky na centrumu takový email nepřišel, ale na přihlašovací obrazovce (user.centrum.cz) se mi ukazuje text, ve kterém je: "k 30.9.2024 přihlašovací stránka definitivně změní svoji adresu na ucet.centrum.cz".
Naposledy upravil(a) nonius dne 23 črc 2024, 16:40, celkem upraveno 1 x.
Ruprecht

#5 Příspěvek od Ruprecht »

Dyť to tam píšou
Přílohy
centrum_.jpg
centrum_.jpg
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
dvorak

#6 Příspěvek od dvorak »

Takže podvod . Díky za pomoc.
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Ano, jenže toto
- většina uživatelů neuvidí, jestli se přihlašuje uloženým jménem a heslem
- a z těch, kdo se takto přihlašují, to málokdo čte.

Jak je zjevné tady, není to záležitost jediné domény.
Přílohy
priklad_podvodu.png
Po přihlášení se to může zobrazit například takto, takže NEKLIKAT!
Po přihlášení se to může zobrazit například takto, takže NEKLIKAT!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Měl jsem podobnou výzvu před časem a ptal jsem se mailem správce portálu. Odpověď byla jednoznačná. Podvod. Můžeš si to také sám ověřit na adrese
helpdesk@economia.cz
Přepisuji odpověď:
------------------------------
Dobrý den,

jedná se o podvodnou zprávu, na kterou prosím nijak nereagujte, ani ji nepřeposílejte dále jinému uživateli. V případě, že se bude tento typ zpráv opakovat, není nutné nás informovat znovu. Tyto aktivity monitorujeme a blokujeme dané odesílatele automaticky.

Berte prosím na vědomí, že žádné e-maily ohledně pozastavení či zrušení účtu, aktualizaci údajů ani úpravě podmínek nikdy nezasíláme.

Tyto zprávy se mohou v současné době množit - text je odlišný, ale odesílatel je vždy nedůvěryhodný.

Ve zprávách tohoto typu prosím neklikejte na žádné podezřelé odkazy a e-mail ignorujte. O žádné napadení či zneužití dat se nejedná, Vaše schránka je v pořádku.

Děkujeme za spolupráci.

Andrea L.

Helpdesk teamleader

Economia, a.s. | Pernerova 47 | 186 00 Praha 8

helpdesk@economia.cz | freemail.help.economia.cz
masar

#9 Příspěvek od masar »

Vyplatí se i dobrá znalost spisovného jazyka.
:wink:
Přílohy
Děkuju.png
Děkuju.png
judeware

#10 Příspěvek od judeware »

nonius píše:Opravdu nevím, co znamená aktualizovat email, s tím jsem se asi ještě nesetkal.

Mně do žádné schránky na centrumu takový email nepřišel, ale na přihlašovací obrazovce (user.centrum.cz) se mi ukazuje text, ve kterém je: "k 30.9.2024 přihlašovací stránka definitivně změní svoji adresu na ucet.centrum.cz".
Mohu potvrdit, informaci o změně k 30.9. 2024 píší i stránky "bývalého Volného". A pokud jde o větu o aktualizaci a údajné zastaralosti stránek rozhraní mailu v prohlížeči (viz matahari), opět jsem se od srdce zasmál. Vzhled a funkčnost mailových stránek přece závisí na tom, jak jsou vytvořené na straně serveru. Tak co by měl "čtenář" na straně klientského počítače inovovat, propřírodu? 8O

A jinak je na tom "informačním mailu" vidět, že je to překlad z angličtiny a vypadá to stylisticky divně. Řekl bych, že tím zm*di cílí hlavně na tablety a telefony, anžto pouhé najetí ukazatelem myši nad objekt (bez kliknutí) nejde rozumně dotykovým rozhraním udělat. Není nad PC/ntb. (už to zaznělo, jak na to). Najet na odkaz, neklikat (a je fuk, jestli je to ten "aktualizační", nebo údajná adresa "od:"...) a v tu ránu je jasné, oč běží. Ale to by muselo lidstvo přemejšlet. :?
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Tohle mi chodí na email s doménou @volny.cz 3-5 x za týden. A je to od emailů na @volny.cz kupodivu s českým jménem uživatele o kterým jsem nikdy neslyšel. Asi si to někdo otevřel, zasvinil si mašinu a ta to hromadně posílá dál.
Jinak volny.cz, centrum.cz a ještě další patří Economii.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Podvržení zobrazené adresy odesílatele je už taky starý podvod. Vychází z toho, že se ti zobrazuje jméno profilu, ale adresa je pod ním skrytá.
Takže vidíš například, že to přišlo z Air Bank a.s.. Klikneš na "Zobrazit podrobnosti" a přidá se skutečný odesílatel, například: <csh.4dbdcd4b748_a_vůbec_šílený_řetězec_bd00@afaxane.com>
Tady je to jednoduché už z toho důvodu, že mail oznamuje zrušení současné mobilní aplikace MyAir a "klikni sem pro novou". Když u této banky nemám ani účet, tím méně mobilní aplikaci, je to hned jasné, takže mail rovnou označím jako spam. Adresu spamu si klient zařadí mezi blokované, ale vcelku zbytečně - příští týden to přijde znovu a ten šílený řetězec je jiný, tak se jen někde plní blacklist, který se obchází stále novou a novou adresou odesílatele. To už je lepší v Nastaveních zablokovat celou doménu, v tomto případě *@afaxane.com. Ani to samozřejmě nezabrání tomu, aby to přišlo znovu z jiné domény skryté pod stejným jménem profilu.
A nemusí to být banka, pojišťovna, profil může vypadat, jako dodavatel energií.
Ale každá taková instituce v mailech používá oslovení jménem klienta ve správném rodu a třetím pádu. Jestli tam vidím oslovení nesklonnou mailovou adresou, nebo jménem profilu, který jsem si zvolil, ani nemusím zkoumat, odkud to přišlo. V bance mě znají jménem a příjmením, zatímco podvodník (třeba AI) má jen můj mail a uživatelské jméno, které je zkratkou.

Konečně - odkazy na pomoc ( helpdesk@economia.cz i na www.hoax.cz ) tu už výše byly uvedené. Bohužel, těch podvodů a jejich podvariant se vyrojilo už tolik, že to málokdo čte, natož, aby si nějakou část textu zadal do vyhledávání podvodů mezi hoaxy...
nonius

#13 Příspěvek od nonius »

Člověk nemusí na nic klikat a emailová schránka se mu aktualizuje sama. Centrum přidal novinku, asi ji odkoukal od Seznamu. Přímo ve schránce se zobrazují zprávy z různých oblastí. Naštěstí se dají nastavit a skrýt, ale vypnout se nadají.
Odpovědět

Zpět na „Software“