Lithiový knoflíky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Lithiový knoflíky

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám tady na stole na nastavení 6 kusů digitálních dvoukanálových spínaček Flash Monotron 200. Jsou použitý a ležely asi 20-22 let ve skladu. Při pokusu o nastavení času všecky běžely, jen byl čas rozhozenej o ± 20 minut. To je docela překvápko, že na vnitřní bateku CR2032 to dokázalo běžet takovou dobu a ještě s takovou přesností.
Ty CR2032 jsou Panasonic s nabodovaným tříbodovým pájecím držákem. Všechny mají Avometem 3V. Je to vůbec normální, taková výdrž? Někde jsem četl, že v lithiovkách po asi 10-15 letech podle okolní teploty dochází k chemické degradaci.
Mám nový CR2032 Tinko, je to PRCáckej hnůj a nebo se dají použít? Bodovku mám, je jen otázka, jestli půjde starej držák nedestruktivně utrhnout a znova použít.

Jo a ještě dotaz. U knoflíkových baterek platí, že první dvojčíslo je průměr v mm a druhý tloušťka v desetinách mm, nebo je u některých nějaká anomálie?
Jestli ty rozměry v označení sedí, kolem baterky je tolik místa, že by se vešla i větší, třeba CR2430 od Panasonicu a nebo CR2450 od Renaty.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Ked maju tie povodne 3V, tak by som ich tam nechal.

Tinko tam urcite nedavaj, je to hnoj. Skoda prace.
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

Ano, u lithiových knoflíkových článků CRxxxx je vždy první dvojčíslí průměr a druhé tloušťka.
Některé primární články dovedou svou životností překvapit. Někdy začátkem devadesátek jsem koupil TV Toshiba, a u dálkáče byly tužkové 1,5V baterky zn. Toshiba. Moc jsem ten dálkáč nepoužíval - měl moc tlačítek, přešel jsem časem na jednodušší. Ale když jsem tu TV po asi 15 letech daroval, tak ten dálkáč s původními baterkami pořád ještě fungoval.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

Lithiovky CR2032 s nabodovanými držáky jdou normálně koupit. Občas jsem je měnil v regulátorech na klimu.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Tinko tam urcite nedavaj, je to hnoj. Skoda prace.
A ta Renata? Taky PRC hnůj? Nikdy jsem je dosud v ničem neměl.
Jirka

forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Renata je švýcarská značka. Dá se koupit v hodinářstvích, jinak jsem ji nikde moc neviděl.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Koukám na net a Renaty mají běžně v AME, Conrádu, Battexu i jinde. Dokonce i u nás na vesnicoměstě.
Jirka

rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Renatu som videl v niecom mozno dvakrat, ale do hodin sa pouziva. Zivotnost neviem posudit. Osobne pouzivam len Panasonic.
teufel

#9 Příspěvek od teufel »

Digitálky Casio fungovaly 16 let, než jsem musel vyměnit baterku (CR2016 nebo 2025, už si napamatuji). Za necelý rok potom jsem je ztratil
starecd

#10 Příspěvek od starecd »

rnbw: Vím o hodinářství, kde používají jen Renaty 30.let do hodinek a prý neměli žádné reklamace. Já jsem teď pořídil taky Panasonic i Maxell, tak uvidím.
adakar

#11 Příspěvek od adakar »

Bol som tu minule nasmerovaný, že Renata je iba "značka", a kúpou napr. minimálne Varty sa dostanem len k lepšiemu. Renata mi odišla za chvíľu, Varta z H-bachu ide stále.
tomasjedno

#12 Příspěvek od tomasjedno »

Asi jsi měl tu Renatu hodně prošlou nebo fejkovou. Já si do svých Longines jiné než Renata nepustím.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“