PIC-MPASM v5.36

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jankrizan

PIC-MPASM v5.36

#1 Příspěvek od jankrizan »

Zdravím. Chcel by som sa opýtať zdatnejších v obore PIC, prečo mi tento archaický kompilátor MPASM, v tomto nastavení, neskompiluje asm súbory do HEX-u aj keď sú v projektoch uverejnené vlastne ako súbory na používanie - free. Na niektorých projektoch to funguje bezvadne. V PIC-och sa absolutne nevyznám, iba napálim a používam, ale keď niekto uverejní celý projekt aj ASM aj HEX a v konštrukcii ten HEX je funkčný, tak si myslím, že by to malo ísť bez chyby. Vyhadzuje ERR aj niekedy 800 chýb (podľa veľkosti súboru). Nemyslím, že je chyba v ASM-och, (myslel som, že je to vo veľkej dlžke súborov, ale aj krátke súbory nefungujú), skôr je niečo v mojom nastavení, alebo v zadaní ciest, ku kompilácii. Je tam len pár nastavení, zadám aj správny PIC, ale niektoré ASM súbory nefungujú. Nainštalovaný je na "C" aj mám vytvorený priečinok priamo v inštalácii- niekde som sa dočítal že dľžka ciest býva problém, ale niečo ide aj z iných médií, napr z HDD. Ďakujem.
Přílohy
Snímka obrazovky (5).jpg
Snímka obrazovky (5).jpg
MiloPS3

#2 Příspěvek od MiloPS3 »

Cau, kod ? odkaz ?
jankrizan

#3 Příspěvek od jankrizan »

Tak trochu nechápem otázku kod? odkaz? , chceš kody asm nejakého projektu ? (funkčný-nefunkčný?)
MiloPS3

#4 Příspěvek od MiloPS3 »

neskompiluje asm súbory do HEX
tenhle asm kod ...
ale keď niekto uverejní celý projekt aj ASM
odkaz na projekt ...
ano chci neco co ti nefunguje abych to mohl vyskouset ...
jankrizan

#5 Příspěvek od jankrizan »

Aha, pochopil som. Prepáč. Posielam dva . Konštrukcia funguje podľa priloženého HEX-u, ale ten môj MPASM to nedá. Analyzer je z Pandatronu stránka je asi už nefunkčná.
Přílohy
PIC Frequency Counter.zip
(254.42 KiB) Staženo 91 x
Loganalyz4 pic.zip
(273.18 KiB) Staženo 103 x
jankrizan

#6 Příspěvek od jankrizan »

Zabudol som. Súbory ERR a LST sú vytvorené mojím MPASM-om, len som ich tam vložil pre možnú identifikáciu chyby.
MiloPS3

#7 Příspěvek od MiloPS3 »

v kodu PIC Frequency Counter je napsano
; Selection of LED display control bits... since 2005, three different variants.
; Select ONE OF THESE in MPLAB under "Project".."Build Options".."Macro Definitions"!
; DISP_VARIANT=1 : first prototype, PIC on left side of display
; DISP_VARIANT=2 : second prototype, separated PIC and display board
; DISP_VARIANT=3 : similar as (2), but for COMMON CATHODE display
; Unfortunately it seems impossible to assign a NUMERIC VALUE to a macro
; in MPLAB (not in MPASM!) ....
tzn. ze musis na zacatku kodu definovat jakej displej pouzivas napriklad

Kód: Vybrat vše

#define DISPLAY_VARIANT_3
pak uz se mi to prelozilo

v kodu Logische Analyser_V2_02 kde je chyba

Error[113]   XXXX Symbol not previously defined (status)
tak je to malyma pismenama , spravne je velky -> STATUS / N / Z / PORTA .... tehle chyb je tam hodne takze to nebudu prepisovat vsechno jestli se to pak prelozi vporadku...
nebo tam je INTCON1, tenhle procesor ho nema , jen INTCON/INTCON2/INTCON3,netusim proc tam udelel takovou chybu
jankrizan

#8 Příspěvek od jankrizan »

Vďaka za odpoveď, verím Ti MiloPS3, že to tak môže byť, ale... je tam to ale. Ako je možné, že HEX je funkčný vo všetkých funkciách, ktoré procesor vykonáva, pretože analzér funguje. Myslím HEX od autora. Nemyslím, že by autor spravil funkčnú konštrukciu a potom schválne porobil chyby (takú fúru chýb?) a vydal to k uverejneniu. Ibaže, by to napísal v nejakom programe, napr MPLAB, ktorý nepoužíva MPASM, ale niečo iné a potom samozrejme MPASM s tým môže mať problém. Neviem či na PIC sú aj iné programy. Možno by to chcelo kontaktovať autora projektu.
jankrizan

#9 Příspěvek od jankrizan »

Trochu som zapátral a zistil, že je to opajcnutá stránka z ruského webu (https://www.rlocman.ru/shem/schematics.html?di=64291), takže nemá nášho autora, ale i tak si myslím, že to nie je ruský útok na naše elektronické (ne)zmysly.
MiloPS3

#10 Příspěvek od MiloPS3 »

asi takle....
doba kdy se psalo v asmku je davno fuc , ten analyzator ma v kodu April. 10th. 2007 , komenty obcas typu "zet comparators uit" coz prekladac rozpoznal jako Nizozemstinu ...

ten citac ma 3 variantu pro displej z "added 2005-03-21" ....

to ze funguje HEX kterej byl vytvorenej pred 20ti lety neni nic zvlastniho v ty dobe to prelozit slo, casem se udelali aktualizace neco se zmenilo ... co ja vim

kdyz sem v ty dobe programoval v MPLABu tak byla naka verze 4 :D
lesana87

#11 Příspěvek od lesana87 »

V některých assemblerech se dalo vypnout rozlišování velikosti písmen.
MiloPS3

#12 Příspěvek od MiloPS3 »

dobre ty :potlesk:
Project/Build Options>Project, tab [MPASM Assembler], you find the [_] Disable case sensitivity checkbox.
chyby s velikosti pismen zmizly
jankrizan

#13 Příspěvek od jankrizan »

Ďakujem MiloPS3. No študujem tie ASMy ,ERR-ory a LST súbory, ako keby som mal z toho ísť maturovať. V pic_counter som dopísal #define DISPLAY_VARIANT_3, ono totižto je pod tým aj napísané,
( "Error, Must define DISPLAY_VARIANT_1, .._2, or .._3 under project options"
; With MPLAB: Project..Build Options..Project..MPASM..Macro Definitions..Add),
že to treba zadať, akú variantu chcem. Ja tomu až tak nerozumiem, preto to ani neštudujem podrobne. Ale šlape to. Ten analyzator, to je moc veľlá kláda na mňa. Found label after column 1. (R0L), (Nájdené označenie za stlpcom 1.), to ani šajn nemám, čo sa mi to snaží povedať. A ti veľké písmená? Označ mi, prosím Ťa jeden riadok, ako na to, (ja to možno pochopím). V MPASM-e mám Case Sensitive neoznačené, ale aj keď ho zafajknem, sa mi zdá, že to nie je žiadna zmena. Ďakujem.
MiloPS3

#14 Příspěvek od MiloPS3 »

analyser
dopln

#include <p18f4580.inc>
	ERRORLEVEL-207				;<-------------
	radix dec
radek 288 umaz 1
radek 99 an0 prejmenuj treba na ano, nazev se stejne nepouziva
zatrhnout Disable case sensitivity checkbox

Errors    : 0
BUILD SUCCEEDED
kdyz jsem do toho koukal driv ten kod byl nakej divnej, tet jak jsem to projizdel tak mi doslo ze např. toto

L0132:	MOVLB 0x00
; 498: Endif
L0125:	MOVLB 0x00
; 499: cur2: 
L0025:
; 500: Return
	RETURN
; 501: 
; 502: 
; 503: 
; 504: lo_batt: 
L0026:
; 505: Adcin 0, an0
ty komenty a to L00XX jsou pozustatky po disasembleru bych rekl, takze neco malo je napsany a prevazne vetsina prelozena zpet z nakyho neasembleru (C neco)

tet na to koukam

home = 0
GLcdposition 15, 57
If clear = 1 Then Goto l4
to bude nakej preklad z microC ,nepoznam presne
Přílohy
loganalyz4_pic_612.zip
(125 KiB) Staženo 85 x
Mahoney

#15 Příspěvek od Mahoney »

Goto má microBasic, C ani Pascal Goto nemají.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“