Pomocný zdroj má privysoké napätie
Moderátor: Moderátoři
Pomocný zdroj má privysoké napätie
Už si neviem rady. Menil som súčiastky za nové, premerané a napätie je stále privysoké. Je zaujímavé, že v každom zdroji je osmahnutý odpor R8.
Ak má niekto skúsenosť s takýmito zdrojmi, kažďú radu rád uvítam.
Tl494 v tom prvom je OK, v ďalších ešte nekontrolované. Mám aj štvrtý kus - tam je vypálený celý plošák pod a okolo TL 494-ky. Ešte sú na niektorom osmahnuté rezistory 1k5 R21 a R22, ale hodnotovo sú v poriadku. Z toho som vychádzal už pri prvej diagnóze, že pomocný zdroj dáva viac, než má.
Skúšal som meniť hodnotu R81, lebo na prvom bol aj ten osmahnutý - nepomohlo.
Keďže nemám ZD na nižšie napätie, budem musieť čakať, alebo improvizovať.
Zatiaľ ďakujem za cenné pripomienky a rady. Ako to dopadne, dám o výsledku vedieť.
bu2520 píše:ty vyhřáté rezistory mají na svědomí C30 a tranzistory Q5 Q6, doporučuju zkontrolovat
Obvod TL494 a jeho okolie bolo kontrolované ako prvé a boli v poriadku. Pomocným napájacím napätím bola kontrolovaná funkčnosť budenia výkonových tranzistorov. Až potom bolo pristúpené k oprave pomocného zdroja. Takže aj spomínaný C30 /v druhom zdroji bol puknutý/ bol kontrolovaný a neskôr nahradený skusmo až 100m/50V - bez efektu.
Dalej TL494 - niekedy je v nom diera, niekedy vyzera nedotknuty, ale ma prerazene niektore piny na zem. Potom to zavisi od stastia - Q1, Q2, Q5, Q6.
Raz som odpojil vystup toho pomocneho zdroja, aby mi to tam nehorelo a mohol som merat napatie - a zhorel cely pomocny zdroj
Druhý zdroj už má vadný stabilizátor 7805, spálený IO LN494. Dúfam, že ho ešte dnes večer sprevádzkujem.