regulace - jaky potenciometr?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brzda

regulace - jaky potenciometr?

#1 Příspěvek od Brzda »

Zdarec. Chci si postavit regulator ventilatoru do pc co je na obrazku. Autor doporucuje potenciometr o velikosti zhruba 2K, jenze v prodejne kam chodim pro soucastky maji bud 1K nebo potom az 5K. Kterej mam pouzit? A co se stane kdyz tam dam 1K nebo 5K potenciometr?

Obrázek
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

To není vhodný regulátor pro ventilátory, proto ti ani neporadím s tím potenciometrem. Buď si najdi lineární regulátor s tranzistorem nebo PWM. Tady z toho budeš nešťastný.
jandu

#3 Příspěvek od jandu »

Každý kanál je jeden regulovaný zdroj napätia s LM 317. Pozri si applikačný list /datasheet/ a v ňom budeš mať jednak doporučené zapojenie a tiež výpočet hodnôt rezistora a potmetra. Tam dostaneš odpoveď na svoju otázku.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Lukas-Peca »

no mně to zapojení přijde jako pěkná wolovina - co to je za blbost, ručně regulovat otáčky větráků? Když už, tak automaticky podle teploty, ale takto tam jednou zapomeneš potenciometr na nule a upečeš celý počítač.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

Banda píše:To není vhodný regulátor pro ventilátory, proto ti ani neporadím s tím potenciometrem. Buď si najdi lineární regulátor s tranzistorem nebo PWM. Tady z toho budeš nešťastný.

Duvod? Jak si na to prisel? Stavel si to? Ja mam neco podobnyho a slape to jako hodinky...nepripada mi ze jsem nestastny.

to Brzda: klidne to postav

to Lukas-Peca: Proc wolovina? Kazdej nema vygumovanou hlavu, aby vypinal vetrak a i kdyby, nez se ti PC upece, tak se sam vypne(grafika, CPU maji teplotni ochrany).
Brzda

#6 Příspěvek od Brzda »

Lukas-Peca píše:no mně to zapojení přijde jako pěkná wolovina - co to je za blbost, ručně regulovat otáčky větráků? Když už, tak automaticky podle teploty, ale takto tam jednou zapomeneš potenciometr na nule a upečeš celý počítač.

Neupecu, mam to vyzkouseny. pc bych mohl chladit cely pasivne, krome zdroje. Teploty jsou do 40 stupnu. Proste fany kterou sem koupil tak na 12V docela huci, a disk chci radsi ofukovat, aby mel prijemny vzdousek. A ten teplej vzduch chci taky nejak hnat ven. Tudiz chci neco na manualni regulaci. A potrebuji regulovat minimalne 2 fany, ale nejlepe 3. :-) Proto sem si vybral tohle zapojeni.
Brzda

#7 Příspěvek od Brzda »

Tak sem si vypocital podle vzorce U=1,25*(1+Pot1/R1), ze kdyz pouziju 5K potenciometr, tak predradnej odpor pro LM317T mi vyjde zhruba 680Ohm.
nxn

#8 Příspěvek od nxn »

určitě bych použil 5K a hlavně lineární....
Poslední slova před smrtí: 'nebojte to je nulák'....Praskla žárovka:'vyměň všechny elity'
Brzda

#9 Příspěvek od Brzda »

tak tu mam este mensi dotaz. Nemam nekam umistit kondenzatory, aby se mohl ventilator rozbehnout i na male napeti? Abych to nemusel vzdycky pri spusteni pc vytocit na max. aby se ventilatory rozbehli a pak zase zregulovat.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

Muzes, treba takhle:
Přílohy
tranzistor.GIF
(5.08 KiB) Staženo 109 x
Brzda

#11 Příspěvek od Brzda »

stepa píše:Muzes, treba takhle:

A v tom mym obrazku by to bylo pripojeny kde ten kondik? A jakej tam mam zhruba dat?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od stepa »

Co takhle nad tim zapremyslet? Tohle by mohlo snad chodit. Kondik tam musis dat takovej, aby se nabil, az bude ventilator roztoceny. :wink:
Přílohy
kondenzator.GIF
(5.75 KiB) Staženo 90 x
Brzda

#13 Příspěvek od Brzda »

takze mezi zlutou a cervenou? A jak zhruba velkou kapacitu?
Skay
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Skay »

Banda má pravdu je to k ničemu...nevim jak vám ale mě se ventilátory roztáčí až při 5V , na stabilizátoru zástane tak cca 2V takže se reguluje 5 - 10V,jak píše Banda je lepší lineární regulátor s trandem než ty LM317.viděl jsem i zapojení s LM kde autor drze napsal vstupní napětí 12V a U out 5-12V. :lol:
stepa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od stepa »

Brzda píše:A jak zhruba velkou kapacitu?

KUA umis cist? :)
Kondik tam musis dat takovej, aby se nabil, az bude ventilator roztoceny.
...to znamena ze to musis vyzkouset(radove jednotky/desitky MF)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“