Zvláštní druh pohonu u gramofonu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Artaban001

Zvláštní druh pohonu u gramofonu

#1 Příspěvek od Artaban001 »

Nazdárek. Do ruky se mi dostaly "střeva" z jakýhosi Tesláckýho gramcu. Zaujal mě motor, ze kterýho vedlo devět drátů do desky z elektronickou regulací s označením 7AB 001 31 (označení plošného spoje). Motor se mi podařilo rozběhnout, ale byl hlučný, takže je nepoužitelný. Elektronika obsahuje šest tranzistorů.
Nevíte někdo, co to bylo za gramec a kde seženu schéma ty jednotky?
PLV

#2 Příspěvek od PLV »

Já si myslím, že to máš pohon z gramofonu NC 440. Motor měl elektronickou komutaci. Když byl dobrý, běžel velice tiše. Motory podobné koncepce používal i Uher. Výroba motoru byla zřejmě nákladná a motor býval dosti drahý. Později, u gramofonu NC 450 se přešlo na synchronní motory.
Netřep se mnou!
right13

#3 Příspěvek od right13 »

no jo,motor z MC600Q je tiez velmi zaujmavy.
Artaban001

#4 Příspěvek od Artaban001 »

PLV píše:Já si myslím, že to máš pohon z gramofonu NC 440. Motor měl elektronickou komutaci. Když byl dobrý, běžel velice tiše. Motory podobné koncepce používal i Uher. Výroba motoru byla zřejmě nákladná a motor býval dosti drahý. Později, u gramofonu NC 450 se přešlo na synchronní motory.

Bylo by někde schéma od tý NC440?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Ten gramec neznám,ale v dávné minulosti se mi dostal do ruky magnetofon typu sděláno v CCCP. Nebyl tady moc běžný,protože ho neznala ani moje mamka,kovaná opravářka. Kuriozní byl motor magnetofonu.Už je to fakt dlouho,ale myslím,že z něj vedlo min 10drátů.Po jeho vykuchání jsem zjistil,že má 3x3fázové vinutí.Ti koumáci tam měli 3fázový generátor a tím to poháněli. Zprovoznit se mi to nepodařilo,myslím,že tam byl mezizáviťák,ale vzpomínka zůstala.jestli mne paměť neklame tak se to jmenovalo OLIMPIÁDA nebo podobně.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Ta NC440 měla 3f sinusový generátor na bázi Ge trandů a k tomu 3f motorek na 24V. Kdesi jsem k tomu stáhl schéma, ale bohužel už si nevybavím kde - a o schéma jsem přišel vinou viru, kdy jsem musel sformátovat cca 50GB dat, která nešla vinou umístění na zavířeném systémovém disku přenést s pomocí jiného kompu do zálohy... Byl to na svou dobu velmi pokrokový pohon, který kvalitativně překonal až přímý náhon středovým motorem - v TESLE jediný typ, NC-600Q, ale například u značky TECHNICS naprosto běžná věc.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

EKKAR píše:Ta NC440 měla 3f sinusový generátor na bázi Ge trandů a k tomu 3f motorek na 24V. Kdesi jsem k tomu stáhl schéma, ale bohužel už si nevybavím kde - a o schéma jsem přišel vinou viru, kdy jsem musel sformátovat cca 50GB dat, která nešla vinou umístění na zavířeném systémovém disku přenést s pomocí jiného kompu do zálohy... Byl to na svou dobu velmi pokrokový pohon, který kvalitativně překonal až přímý náhon středovým motorem - v TESLE jediný typ, NC-600Q, ale například u značky TECHNICS naprosto běžná věc.
Kdyby jsi pravidelně používal ten "VALAŠSKÝ VŠELÉK",neměl by jsi virus.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
sambiliong

#8 Příspěvek od sambiliong »

To nikdo nemáte? "Donutili" jste mne jít do sklepa a hrabat se v dokumentacích... Tady jsou fotky gramců NC440, NC440 - provedení 12, NC450. Omlouvám se za kvalitu, od vánoc jsme nemyli lustr a foťák měl málo světla. Pro EKKARa: sice důsledně používáš NC600Q, ale automaty z Litovle měly opravdu označení MC600Q, MC400 a ještě byl jeden, teď si nevzpomenu...
Přílohy
NC440v.12.jpg
(269.2 KiB) Staženo 263 x
NC440.jpg
(258.99 KiB) Staženo 294 x
sambiliong

#9 Příspěvek od sambiliong »

Do třetí nohy
Přílohy
NC450.jpg
(195.54 KiB) Staženo 227 x
Naposledy upravil(a) sambiliong dne 27 srp 2008, 20:39, celkem upraveno 1 x.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Sambiliong - Dík.
Našel jsem v jednom starém amáru popis funkce + velmi podobné schéma:
Přílohy
Bezkomutatorovy_motor_TESLA.pdf
(138.83 KiB) Staženo 323 x
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“