Z ceho udelat skolni demostracni voltmetr/ampermetr

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
panet

Z ceho udelat skolni demostracni voltmetr/ampermetr

#1 Příspěvek od panet »

Uvazujeme, ze ve skole koupime novy demonstracni voltmetr/ampermetr.
Kdyz jsem konecne nasel u nejakych firem, co nebizeji a vcelku by to i vyhovovalo, protocily se mi panenky.
Jeden za 15000Kc (ted ho nemuzu najit, odkaz mam v praci) a druhy
http://www.phywe.cz/material/M1381000.php
pres 30000Kc!. Coz na zakladni skolu mi prijde celkem dost penez.

Tak jsem si rikal, ze bych sehnal co nejvetsi ruckovy pristroj a zkusil ho prekopat na "demonstracni" nebo (ale nikdy jsem to nedelal - mozna je to blbost) u nejakeho bytelnejsiho pristroje vymenit proste rucicku za vetsi s tim, ze presnost bude asi horsi, ale vzhledem k tomu, ze dilky maji na meracich kolem 1cm, zase by me to tak nebolelo.

Napada nekoho, nejake jine reseni?

Dekuji za reakce.

PS: Predem bych vyloucil digitalni pristroje a stupnice z LEDek.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Normální ručičkáč snímaný z půl metru webkamerou a projekci na plátno nebo velkoplošný zobrazovač...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

Kdesi jsem viděl princip úpravy klasického MP80 na velkou světelnou stopu.

Místo podobných demo věcí známý koupil na školu ty velké staré přesné Metry Tp 0,2%. Byly ve výprodeji z Kolína a Pardubic po 300Kč.
Bernard

#4 Příspěvek od Bernard »

Ono se to pro školu nehodí, ale nejaká možnost to je - ze stavebnice Merkur. Vnuk chodí do 6. a na fyzice mají galvanometr jen na obrázku. Tak pracujeme na demonstračním přístroji - ručička bude ze špejle, bez stupnice. Děda zkrátka machruje. :)
panet

#5 Příspěvek od panet »

EKKAR píše:Normální ručičkáč snímaný z půl metru webkamerou a projekci na plátno nebo velkoplošný zobrazovač...

To je IMHO zbytecne komplikovane, navic na stole neni tolik mista a kdyz bych chtel meraky dva, uz to kamerou moc nepoberu. S dataprojektorem mam plan na mereka primo spojweny s PC, ale toto bych chtel opravdu klasiku.
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

ty staré (relativně) školní měřáky přece vyráběl nějaký podnik učebních pomůcek (Komenium?) a musí se toho všude vyházeného válet mraky, stačí jen kontaktovat kolegy ne? Učitelé fyzikáři mají svůj vlastní web a diskusní fórum.
To se dostáváme hezky na Balkán, jen co je pravda... nebo už spíš do mongolský stepi.
panet

#7 Příspěvek od panet »

A kde se to tak podle Vas bude valet? Kazda skola si je, pokud to pujde, bude opatrovat.

A ze jsem se obratil sem, tak to je z toho duvodu, ze mi slo o moznost vyuziti meraku z oblasti mimo skolu a jejich prestavbu a to podle mne spis vypatram tady nez u kolegu fyzikaru. Jestli tim myslite ten balkan, ze se ptam tu, tak sorry.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Taky jsem byl na pár školách a stav je hanba mluvit. Podobné pomůcky jsou v troskách, nebo vůbec, navíc s nima ani většinou nechce nic nikdo dělat.
O převodu majetků na školy jsem slyšel hodně veselou historku z časů ministryně Olovo. A upřímně, ono často na těch ZŠ a SŠ jsou zoufalci, kteří nebyli v praxi, techniky se bojí a vedení má stejně názor, že dnes je třeba lékařů, právníků, manažerů, informačních technologů a ekonomů. Co si mám myslet o fyzikářce, která se mne zeptá, jak se na měřákový drát nandává banánek...
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Velký měřák by šel udělat z jakéhokoliv robustního systému, ALE : musí to mít bytelná ložiska, už původní rafika by měla být těžká, a musí se to dovážit. Kdysi jsem nahrazoval měřák v demonstračním kufru, který měl zničenou cívku i ložiska. Na vnitřek z nějakého velkého ruského mAmetru jsem udělal montážní nosník do původní škatule, ustřihnul jsem skoro celou rafiku, na její zbytek jsem přidělal novou - tenký štěp z bambusu, na tom nalepena papírová šipka, všechno stříklé acetonkou. Musel jsem dát dost velkou protiváhu, nakonec byl na ležato i na stojato rozdíl asi 0,2dílku, líp to nešlo. Navíc byl přístroj přetlumený, rafika se hýbala pomalu. Zkoušel jsem ještě měřící ústrojí z Zepa zapisovače, ale to se neosvědčilo vůbec, hrozně pomalé (10 vteřin na plnou výchylku).
Yarda1

#10 Příspěvek od Yarda1 »

Využít školní počítače - určitě bude (nebo by se asi nechal napsat) program co zobrazí klasický měřicí přístroj s ručičkou velký jako kráva přes celou obrazovku. Na tom vysvětlit co a jak a pro zvědavce postavit ten obvod na stole s normálním ručkovým přístrojem,
stepa
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od stepa »

Mozna blbost, ale co to resit AD prevodnikem a krokovym motorkem, ktery bude ridit nejaky jednocip? Na krokac si das rucicku dlouhou jak chces, ten to utahne. Stupnice taky nebude problem. Plynulost nabehu by nebyl problem. Myslim si, ze by to mohlo byt postacujici.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Já myslel, že pořádný demonstrák má být nejlépe z plexiskla, aby bylo vše uvnitř vidět, a ne že to bude pseudopaskvil který bez nějakých bitů ani neškytne 8-)
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od zdenoeddie »

A co tak vykastrovat MP120? Na ZS sme to tak mali a bolo vsetko krasne vidiet.
Sendyx

#14 Příspěvek od Sendyx »

Moc malé...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od stepa »

Sendyx píše:Já myslel, že pořádný demonstrák má být nejlépe z plexiskla, aby bylo vše uvnitř vidět, a ne že to bude pseudopaskvil který bez nějakých bitů ani neškytne 8-)

Tak ja to pochopil tak, ze to nema demonstrovat merici system jako takovy, ale po privedeni napeti na vstup se ma vychylit rucicka, coz potvrzuje ten odkaz, ktery sem panet dal, tam taky nejsou videt vnitrnosti. Ostatne na zakladce jim to stejne prd rekne.

Ted si myslim ze si to pritahl trochu za vlasy a jsem o nekolik vyukovych levelu vys :D
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“