koncový zesilovač EAS

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Premekapac

koncový zesilovač EAS

#1 Příspěvek od Premekapac »

Ahoj.
Prosím o radu. Dostal se mi před časem do rukou od známého na opravu koncový zesilovač EAS 2×200W a dvě třípásmové reprosoustavy. Při běžném provozu na střední hlasitost se prý najednou začalo kouřit z reprobeden. Po ohledání jsem zjistil, že musel být totálně rozžhavený tlumící rezistor pro středový reproduktor. U obou reprobeden byla stejná závada. Výhybky to sice funkčně přežily, ale byly pěkně ohořelé cívky i dps. Repoduktory byly také vpořádku. Zesilovač fungoval naprosto bez chyb, nápájení ok, všechny koncové tranzistory ok, reléová ochrana repra také ok. Vyměnil jsem tenkrát obě výhybky a vrátil zařízení zpátky. Na žádnou příčinu, proč k tomu došlo jsem nepřišel. Onen člověk, od kterého jsem to měl mi teď říkal, že měli nějakou akci a při hraní se najednou rozsvítilo světlo v bednách. Součástí výhybek jsou i žárovky. Jsou tedy na místě obavy, aby se závada neopakovala. Člověk, který aparaturu obsluhuje je prý velice pečlivý a nijak moc to "nesolí". Aparatura je používána obcí na různé ozvučování dětských dnů a tak, takže žádné zatěžování na max až do rána.... Předchozí "vyhoření" výhybek se také prý stalo při minimální hlasitosti. Máte někdo nápady, čím to může být? Reprobedny jsou od PA Sound, zesilovač EAS.

Přemek
D.i.n.g.o

#2 Příspěvek od D.i.n.g.o »

Možná by bylo vhodné úvést přesné názvy obou přístrojů (zesu a beden). Pak ti někdo fundovaně poradí.

Osobně si myslím, že vina bude v zesu a že se to bude opakovat až prostě jednou shoří jak zes tak bedny.
vrky

#3 Příspěvek od vrky »

Ta žárovka tam slouží jako ochranný prvek středového reproduktoru.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

I když se to nezdá, může i při výkonu zesu zdaleka ne naplno dojít k přetížení středového nebo i výškového repra - důvodem jsou ekvalizéry, které uříznou (potlačí) nižší část spektra, takže na subjektivně stejnou hlasitost je potřeba zesilovač víc "osolit", a pak také něco, co v řetězci začne limitovat - vzniknou vyšší harmonické a pokud spadnou (třeba z limitovaných basů) do pásma propustnosti výhybky pro střeďák, "nakrmí" ho tak, že se z toho chudák jeden malej orosí - nebo očoudí...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Premekapac

#5 Příspěvek od Premekapac »

Přesný typ zjistím. Je to zvláštní. Minule se prý žárovky v bednách rozsvítily při poměrně nízké hlasitosti a pomohlo až vyputí a zapnutí zesu. Potom zase vše fungovlo až do konce akce. Na zesu jsem nic nenaměřil co by tam nemělo být (v rámci mých možností, osciloskop nemám). Tuto sestavu používají asi 8 let a problémy nastaly až nedávno. Napadlo mě, jestli se nedostal zesilovač do limitace třeba kvůli mobilu položeném blízko, ale i na to si už dávají pozor a přesto je něco v nepořádku.

Přemek
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“