Jak zapojit pristroj dovezeny z USA (120v)?

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rf77

Jak zapojit pristroj dovezeny z USA (120v)?

#1 Příspěvek od rf77 »

Ma nekdo sikovne reseni ( a zkusenosti) jak zapojit 200 az 600W zesilovac dovezeny z USA do mistni zasuvky (240v)? Krome pouziti trafa 240v/120v odpovidajiciho vykonu - toto reseni pro me neni vyhovujici. Dekuji za kazdou radu.
Hill
Administrátor

náhradní řešení

#2 Příspěvek od Hill »

Nejlepší řešení je odtamtud nic nevozit a za ušetřený dolar si to koupit v Evropě. Ale to už jsi prošvihl.
Snižující trafo je sice řešení, ale jaksi napůl. Máš pravdu, jisté nevýhody to má, zřejmě o nejméně jedné už víš.
Pak už jedině překopat zdroj (nejlíp přemotat trafo nebo obě, pokud je tam samostatný zdroj pro dálkové ovládání). U zesilovače jakožto spotřebiče s proměnným odběrem, navíc citlivého na rušení, jiné vhodné řešení neexistuje, protože spínaný zdroj v zesilovači bývá jen zřídka.
Jinak řečeno: jestli jsi ten zesík ještě nezkoušel u nás připojit na síť, ani to nezkoušej.
Návštěvník

#3 Příspěvek od Návštěvník »

Kdysi někdo dovezl z USA 2 minivěže Philips na 120V. Když jim jedna shořela, došlo jim, že něco není v pořádku. Vyřešili jsme to tak, že jsme do prostoru pro baterie postavili zdroj 230V a zapojili na kontakty. S USA je ještě jedna potíž - v síti mají kromě 120V ještě 60Hz.
rf77

#4 Příspěvek od rf77 »

Dekuji, ale moc mi to nepomohlo. Do Ameriky jsem nejezdil (je to "darek" :D), a usetsim prave kdyz ten pristroj zprovoznim. Uz jsem to udelal, na foru hledam, kdo to dokazal take a rozdeli se mnou sve zkusenosti, jak to vyresil.

Muj syn (10) rika, ze vynalezy delaji lidi, ktere nevedi ze je to nemozne a udelaji to. Jste se mnou? :?:
jopein

#5 Příspěvek od jopein »

rf77 píše:Dekuji, ale moc mi to nepomohlo. Do Ameriky jsem nejezdil (je to "darek" :D), a usetsim prave kdyz ten pristroj zprovoznim. Uz jsem to udelal, na foru hledam, kdo to dokazal take a rozdeli se mnou sve zkusenosti, jak to vyresil.

Muj syn (10) rika, ze vynalezy delaji lidi, ktere nevedi ze je to nemozne a udelaji to. Jste se mnou? :?:

Tady opravdu nevidím jiné řešení než vyměnit trafo, dobré zkušenosti mám s firmou viz http://www.trafo.cz/ , kde by tě 800W přišlo asi na 1400.- (toroid)
Hill
Administrátor

tvůj syn má pravdu

#6 Příspěvek od Hill »

Jen aby po použití vynálezu zůstaly zesilovači parametry, které původně měl mít - nevhodný nebo nevhodně upravený zdroj totiž může jinak špičkové vlastnosti zesilovače úplně zabít, třeba zhoršit odstup signálu od rušivých napětí.
Ten původní zdroj někdo musel vymyslet, odzkoušet a domakat. Takže vynález nevynález - správně navinutý transformátor ublíží tomu zesilovači nejméně.
rf77

#7 Příspěvek od rf77 »

Naprosto souhlasim s Hillem, urcite nejakou cenu za to zaplatit se musi. :( .
1400,- ? Kdo da vic? Co tak pouzit triakovy step-down: www.st.com/stonline/books/pdf/docs/3566.pdf (93kb)?
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Mourek »

Vypadá to zajímavě ale docela bych se to bál v zesilovači použít. Co udělala taková uroveň hluku a šumu na pozadí? Co když se tam něco šlehne a pojede plné napětí do trafa. Je to nějak chráněný (elektronicky) aby to celý neodhořelo? Já kdysi předělával (asi před 30 lety ) gramo z USA. Obyčejný šunt s krystalovou přenoskou a jednoduchý zesik. Zesik (5W)jsem udělal nový trafo spočítal a namotal, a s gramcem musel pomoct soustruh a udělat větší řemeničku, bylo to pomalé. Napiš jak se to projevuje je to zajímavé.
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

Tento konvertor redukuje efektivni napeti, ale spickove nemusi. Takze kondenzatory bez zatezi teoreticky muzou nabehnout az na dvojenasobek napeti. Musel jsem paralelne takovym kondenzatorum priletovat odpory pro stalou zatez a nastavit napeti na nich na nominalni pomoci potenciometru v konverteru. Brum je slyset jen kdyz neni zapojen nulak, jinak je to OK. Zkousel jsem to dnes (1 hodinu na plny vykon, pro zvedave je to powermix ElectroVoice 100M) a nemelo to chybu. Cena soucastek konverteru <100,-.
Otazku jisteni proti prurazu vyresenou zatim nemam, zkuste neco navrhnout.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“