Zapojení měřiče účiníku

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mtajovsky

Zapojení měřiče účiníku

#1 Příspěvek od mtajovsky »

Jak se má správně zapojit měřič účiníku? Mám jeden kus, který má 5 připojovacích svorek. Schéma zapojení je udáno C12, ovšem to mi nic neříká. Uvnitř jsou 4 cívky rozmístěné do kruhu a k nim jsou přivedeny tenkým drátem 3 svorky z těch 5. Tady předpokládám připojení 3x380(400) V. Uprostřed, mezi těmi cívkami, je otočná cívka, která je napájena ze zabudovaného (pravděpodobně) proudového trafa a jeho primár je tlustým drátem připojen na zbývající 2 svorky. Tady předpokládám zapojení do série s jednou fází spotřebiče. Ovšem se kterou? Je to jedno? Ještě jsem pro jistotu přístroj nezapojil, abych něco nezboboroval.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od pajosek2 »

To by mne taky zajímalo.Teorie je taková,že se měří fáz posuv mezi napětím a proudem,ale jak je to u třífázového systému nevím. V práci máme u kompenzačky jedno měřící,proudové trafo navlečeno na jedné sběrnici a napěťové trafo z druhé fáze.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
masar

#3 Příspěvek od masar »

Myslím, že je to jedno, se kterou fází. Natočí se přece všechny stejně. 120° musí zůstat zachováno. Nebo se mýlím? :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

masar píše:Myslím, že je to jedno, se kterou fází. Natočí se přece všechny stejně. 120° musí zůstat zachováno. Nebo se mýlím? :wink:
Asi jo,jde spíš o nějakou zavedenou techniku montáže u dané firmy.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Erny

#5 Příspěvek od Erny »

Pokud je ten fázoměr od metry, tak i napěťové cívky se zapojulí přes oddělené předřadníky.
MiraSt

#6 Příspěvek od MiraSt »

Fázoměry se dělají napřímo jenom do pěti ampér a napěťově jen na 100 voltů. Takže ten předřadník budeš potřebovat. A taky měřící trafo proudu.
Přílohy
Fázoměr.JPG
(121.14 KiB) Staženo 199 x
mtajovsky

#7 Příspěvek od mtajovsky »

Super, díky za info. Je to Metra a jak to vypadá, tak proudové trafo do 5 A má vevnitř - takže souhlasí to zapojení C12. Další trafo 600/5A mám taky, takže paráda. Ještě, že jsem se zkoušením počkal, vzhledem k nutnosti napěťového předřadníku.
MiraSt

#8 Příspěvek od MiraSt »

Fázoměry se dělají pouze pro nepřímé měření. Neobsahují žádné proudové trafo. Pokud překročíš proud 5 amper, tak to poškodíš.
Jinak fázoměry se dělají jak na nepřímé napájení (100V) tak na 400 a 500voltů.
mtajovsky

#9 Příspěvek od mtajovsky »

MiraSt píše:Fázoměry se dělají pouze pro nepřímé měření. Neobsahují žádné proudové trafo. Pokud překročíš proud 5 amper, tak to poškodíš.
Jinak fázoměry se dělají jak na nepřímé napájení (100V) tak na 400 a 500voltů.

Já nechci překračovat 5 A v přístroji, na větší rozsah mám proudové trafo 600/5A.
Co se týče toho vnitřního proudového trafa, těch 5A nemůže téct rovnou přes otočnou cívku. Jestli mi nevěříte, můžu sem dát fotku. Je tam trafo, které má primár pár závitů tlustým drátem připojený na svorky 11 a 12 a sekundár je vinut tenkým drátem a je připojen na otočnou cívku. První, co jsem udělal, bylo, že jsem do přístroje vlezl (samozřejmě :D ).
MiraSt

#10 Příspěvek od MiraSt »

Já jsem to posuzoval podle vnejšího schématu. Jinak platí připojovací hodnoty uvedené na stupnici měřáku.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“