Měření odporu vs. analogové multimetry

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Měření odporu vs. analogové multimetry

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

V poslední době mi prošlo rukama pár analogových měřáků. Doma mám ruský C4352, ve škole máme několik podobných a východoněmecký myslím že UNI10. U všech mám problém s jakousi ochranou. Na přístroji je podivné tlačítko. Pokud chci měřit odpor, konkrétně u C4352, musím ten knoflík zamáčknout, jinak se přístroj chová, jako by k němu nebylo nic připojeno. Vedle tlačítka je další. Jeho zmáčknutím to první vyskočí, jelikož se pod ním nachází elektromagnet a jakási mechanika. Při prudším otřesu vyskočí samo. Občas to tlačítko nechce chytit a chvíli trvá, než se ho podaří zamáčknout. Pak se teprve dá měřit. Blbě se to popisuje, ale určitě jste se s tím už někdo setkal.
U UNI10 jsem se přes tento ovládací prvek vůbec neprokousal, měřák šel na některých rozsazích bez důvodu za roh a odpor neměřil vůbec. Fyzikář si s tím už teprve nevěděl rady.
Co to je, nějaká ochrana? K čemu je to dobré?
Bernard

#2 Příspěvek od Bernard »

Jesli by ti pomohlo schémátko a rozpiska, mají je tu . Má to snad být nějaký auto-off.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Jé, díky. Ten автовыключатель bude opravdu spíš ochrana. Nevím, jestli by v roce 1984 použili микросхема na automatické vypnutí (a ani se to tak nechová). Zřejmě se ten měřák nechá přetížit, otázka je jak moc...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“