atm12864d

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nevim

atm12864d

#1 Příspěvek od nevim »

Cau vsichni, nepouziva nekdo tendo lcd?
jde mi o to ze sem ho zkousel pouzit v projektu a nejede mi.
V datasheetu jsou nesrovnalosti - v tabulce je napsano neco a ve vysvetleni tabulky je opak. mohl by mi nekdo napsat jak to teda je? kdy je lcd zapnuty atd.? diky vsem a kdyby mel nekdo fungujici program v C na pic byl bych opravdu vděčný.
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Kde máš jaký nesrovnalosti? V tom datašítu je tabulek asi 30.
nevim

#3 Příspěvek od nevim »

na konci, v jak je tabulka rs,rw, db0-bd8 tak v tabulce je treba ze patej bit je 1 kdyz je lcd off a pod tim v jak je to rozepsany je ze je v 1 on. a je jich tam vicero
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Příkaz 0x3F displej zapne, 0x3E displej vypne. Nesoulad je v popisu stavového bitu ON/OFF, tam je to v tabulce obráceně než v popisu, ale to se dá snadno zjistit, co je správně a hlavně to prakticky není potřeba (v datašítu KS0108B píšou, že 1 je OFF). Nejvíc se používá kontrola bitu Busy a ten je v tabulce i v popisu správně.
nevim

#5 Příspěvek od nevim »

nepouziva nekdo tohle lcd? snazim se ho rozchodit,ale nejak mi nejde a potreboval bych poradit
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

To je nějaká ozvěna? Já tu ten displej mám na stole, tak se ptej, program ti ale psát nebudu, Cčko nepoužívám.
nevim

#7 Příspěvek od nevim »

jaka ozvena?
ja se ho snazim rozchodit uz dva dny a furt nic.
kdyz do nej posles 3F tak pixely zcernaji?
se pokousim rozjet program v C, ale on se mi zasekne v jednom miste a nevim proc. pritom to samy misto dvakrat pred tim projde bez problemu
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

Když do něj pošlu 3F, tak se zobrazí to co je v něm zrovna zapsáno. Po zapnutí napájení je v něm nějakej náhodnej chaos. Pokud máš trvale všechny body černé, tak můžeš mít špatně nastavenej kontrast. Při vypnutém zobrazení (3E) by měla být jen lehce šedivě vidět matice.
Kdyžtak sem dej ten program.
nevim

#9 Příspěvek od nevim »

no ja kdyz zapnu napajeni tak je lehce videt mrizka, ale kdyz se vykona ta instrukce na zapnuti lcd (3F) tak najednou vsechny pixely zcernaji. pak este program nastavi adresu start line ale pak se zasekne v miste kdyz ma cist bity db0-bd7. program pripojuju
Přílohy
LCD.txt
(9.31 KiB) Staženo 208 x
Andrea

#10 Příspěvek od Andrea »

nevim píše:no ja kdyz zapnu napajeni tak je lehce videt mrizka, ale kdyz se vykona ta instrukce na zapnuti lcd (3F) tak najednou vsechny pixely zcernaji.

Je možné, že po zapnutí tam máš samé jedničky a proto jsou všechny pixely černé.
Kde je v tom programu nějaký main?
nevim

#11 Příspěvek od nevim »

tady
ten program se zasekne kdyz vykonava inicializaci a konkretne posila C0 coz je z=0, tak se to zasekne v GLCD_Read a porad to bezi dokola.
mam tam pripojene ledky abych videl kam se ten program dostane a v teto casti blika stale dokola
Přílohy
main.txt
(1.75 KiB) Staženo 186 x
Andrea

#12 Příspěvek od Andrea »

No, mám trochu problém se v tom vyznat, ale chybu tam nevidím. Předpokládám, že jsi to nepsal, že je to odněkud stažené. Já tedy po zapnutí ten displej nejprve resetuju tím pinem RSTB. Pak počkám, pošlu 3Fh, C0h a pak smažu celou obrazovku. A funguje mi to. Máš to správně zadrátované?
nevim

#13 Příspěvek od nevim »

dratoval jsem to dvakrat a asi dvacetkrat kontroloval. ten program je stazeny z jednoho zahranicniho fora a je funkci, jenom me se zasekne.
nevim proc, ale je to v tom jak je cteni busy priznaku, jednou to probehne v poradku a pak se to tam zasekne. vcera mi to probehlo dvakrat a pak se zaseklo.

ty pouzivas asm? mohla bys mi poslat nejaky programek abych zjistil jestli je ten muj displej funkcni?
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

Jo v assembleru, ale na AVR, to ti na PICu nepoběží. Zkus ten příkaz GLCD_Write_Cmd(0xc0); //z=0 vyhodit, jestli se to taky sekne nebo to smaže obrazovku, aspoň pár bodíků.

Edit: To vlastně nepomůže, když se to seká na testu busy před tím příkazem. Chtělo by to osciloskop a juknout co se tam děje. Já vím, že jsem u toho displeje taky s něčím zápasila, ale už si nepamatuju s čím :oops:
Atlan

#15 Příspěvek od Atlan »

http://elektronika.kvalitne.cz/ATMEL/ne ... S0108.html

podla toho som nieco napisal a islo to tak sa inspiruj.
mam ovladanie toho displeja ale pre 16f877 a je to v asm... a dost neprehladne.

Budem robit ovladanie pre ten displey pre 18f v Ccku ale kedy to neviem a navyse prenos bude seriovy a dekodovanie pomocou 2x4094.

TAk ze troska som hladal a nasiel som dosku s tym LCD radicom + peticou na PIC zajtra ked bude cas ta kto skusim spojazdnit stymi tvojimi kodmi.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“