Jaké korekce

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RomanW

Jaké korekce

#1 Příspěvek od RomanW »

Zdravím

Chci postavit korekce k zesilovači pro sluchátka k počítači ale nevím jaké
na netu jsem našel několik variant ale které je idealní ??
Všechny jsem slepil do jednoho obrázku a označil písmeny pro orientaci :)
http://www.q3.cz/images/27korekce_v6.gif

Obrázek byl příliš široký a rozhazoval zobrazování fóra, proto je jeho přímé zobrazení zrušeno.
Díky za pochopení.
Hill
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Do důsledků vzato, ideální stav je ten, kdy nejsou žádné korekce třeba.

Ale, trváš-li na nich (a třeba je zařízení vyžaduje, protože samo příliš lineární přenos nemá), tak:

Korektory A a C jsou rovnocenné: pasivní, navzájem se mírně liší jen dosažitelným rozsahem zdůraznění či potlačení na krajích pásma a polohou potenciometrů, v níž je charakteristika v dostatečném rozsahu lineární.

Ostatní zapojení jsou všechna Baxandallův korektor, zapojení jsou tedy také navzájem rovnocenná. Za předpokladu, že vstup budeš napájet signálem ze zdroje o co nejnižší výstupní impedanci (přesněji - stejné, jakou má výstup OZ v zapojení), a použití lineárních potenciometrů, bude lineární průběh nastavený vždy s běžci uprostřed dráhy.
I tady jsou nevýznamné rozdíly ve zdvihu/poklesu charakteristiky na koncích dráhy.

Když dodržíš úrovně na vstupu, kterými se zesilovače korektoru nepřebudí ani při maximálním zdůraznění výšek a hloubek, je celkem jedno, jaké zapojení použiješ
Zmije

#3 Příspěvek od Zmije »

Nebylo by lepší si namodelovat potřebnou charakteristiku digitálně na PC? Přece jen anologové filtry těm digitálním už dávno v nf nestačí.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

A nenapadlo tě ještě, že může jít o čistě analogové zařízení?
Zmije

#5 Příspěvek od Zmije »

To je pravda, na možnost, že doma provozuje analogový počítač jsem uplně zapoměl.
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

To ne, ale možná jste zapomněl na možnost poslouchat hudbu na něčem jiném, než na kompu. :)
Zmije

#7 Příspěvek od Zmije »

:idea: teď mi to došlo, on chce použít sluchátka vyráběná jako příslušenství k PC při poslechu hudby lezoucí z nějakého zesilovače, mám bohaté rodiče, tak mi pořídili dlouhé vedení :D
RomanW

#8 Příspěvek od RomanW »

Tak ono jde o zesilovač pro sluchátka k počítači pro člověka po urazu obou uší.Takže moc dobře neslyší jenom to co je pořádně nahlas takže za korekce ještě příjde zesilovač :) Integrovaný TDA2822M nebo NE5532 s tranzistory na výstupu

Uvidím zkusím i tohle zapojení http://sound.westhost.com/p113-f1.gif myslím že tady na foru to taky někde bylo řešeno.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“