Nefunkční elektronika u baterky k NTB

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
roverider

Nefunkční elektronika u baterky k NTB

#1 Příspěvek od roverider »

Ahoj, z ničeho nic mi přestala fungovat baterka k notebooku Acer aspire Timeline 4810T. Dal sem notebook s nabitou baterkou do režimu spánku strčil do báglu a za cca 4h sem ho už neprobudil, po připojení na napájení se zap, zbývající kapacita baterky ukazovala 20% wear level cca 5% , ale nenabijela se, po odpojení adaptéru se notebook okamžitě vyp>baterka nedává šťávu. V jinem notebooku baterka taky nejela. S jinou baterkou notebook funguje normálně.
Baterka je s notebookem necelej rok stará, ale bohužel je na ní záruka jen půl roku. Předtím udržela notebook v chodu cca 5hodin, wear level byl cca 5%. Z toho usuzuji že články by mohly bejt ok
Baterku jsem "rozdělal" , napětí na každém páru článků je 3,7V, celkový 11,11V Na desce s elektronikou neni nic spalenýho, nesmrdí, ani na studený spoje to nevypadá.

Nemáte nějakej nápad jak se to pokokusit spravit?
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Mal si to reklamovat. Zaruka je 2 roky na cely notebook. Tych 6 mesiacov je pokus o podvod na zakaznika, lebo vedia, ze predavaju smejdy.
roverider

#3 Příspěvek od roverider »

notebook je kupovanej na ičo, takže je na něj záruka jen rok(jak to milej acer dělá)
vzáručních podmínkách bylo jasně napsáno záruka na baterii 6 měsíců...
Burajko

#4 Příspěvek od Burajko »

Pri aceroch je to pravidlom.
Už druhý krát strihám a furt je to krátke
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

nacitat udaje z baterie pripadne dat nabit........ a zatazit. Podla mna to nektory clanok ma za seboou.
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

Acer bych až tak nehanil.
Záruka 6měsíců na aku je klasika i u mobilů prostě u všeho.
Internet - metla lidstva
Burajko

#7 Příspěvek od Burajko »

Ja ano bol som aj majitelom.Acer standartne nabija baterky vacsim prudom.
Jednoznacne hnus...
rezis

#8 Příspěvek od rezis »

Burajko píše:Acer standartne nabija baterky vacsim prudom.
Jak to myslíš větším proudem, oproti čeho, koho?
Burajko píše:Ja ano bol som aj majitelom.
Jednoznacne hnus...
A jiné stroje v těhle cenách jsou na tom lépe? Tomu snad sám nevěříš.
Internet - metla lidstva
Burajko

#9 Příspěvek od Burajko »

1.Oproti odporucanym prudom(bateria je rychlo nabita,dost sa zahrieva).Je tam (podla mna zamerne) na prd batery power management.
2.Nerobim si iluzie,ale acer u mna patri k tym najhorsim znackam.To su nielen moje skusenosti.Skoro kazdy acer co sa mi dostal do opravy mal do 3/4 roka baterku v 3.14ci. Prehovarat ta nebudem.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Nieco k veci: nie je tam prerusena poistka?
roverider

#11 Příspěvek od roverider »

Burajko píše:1.Oproti odporucanym prudom(bateria je rychlo nabita,dost sa zahrieva).Je tam (podla mna zamerne) na prd batery power management.
2.Nerobim si iluzie,ale acer u mna patri k tym najhorsim znackam.To su nielen moje skusenosti.Skoro kazdy acer co sa mi dostal do opravy mal do 3/4 roka baterku v 3.14ci. Prehovarat ta nebudem.

já měl acery 3 u travel mate 8000 asi po půl roce mechanika(vyměněna v záruce , korektní chování servisu-to eště neměli centrální středisko v brně) 2letech klekla baterka, rok na to HDD (notebook běhal 16h denně) a po dalších 2klek notebook jinak ten sem si nemoh vynachválit- skvělá egonomie dobrý zpracování displej 1600x 1200...

u druhého travelmate 4000 se po cca 3 letech podělal řadič HDD a tak je notebook nevyužit, widle nainstalovaný na usb disk nejedou (teda jedna upravená ruská verze chvíli jo) a v linuxu neumim.
jinak tendle notad stal zaprd- hlučnej nevýkonej hnusnej displej...

a u toho posledního baterka
jinak se zdá být ok

jinak matka má fujitsu siemens amilo pro, uz 4. rokem, beha jí cca 8h dene v ordinaci + 2h doma, a i neho i pres opatrny zachazeni kruplo viko a vyvrklaly se panty, narozdil od tech aceru ke kterejm sem se moc hezky nechoval...

a co se tyka nabijeni uzadnyho se baterka nehrala
rezis

#12 Příspěvek od rezis »

1. To máš těžko. Dnes všichni chtějí mít rychle nabito. Takže většinou se tlačí minimálně ze začátku co adaptér dá. - to je snad u všech.
2. Acer mám pocit že se celkem zvedl, alespoň ve spojení s ASUS nebo HP kdy na řady Pavilion už dokonce odmítají prodat prodlouženou záruku.

S tou baterkou je asi ámen. Několikrát jsem zkusil vyměnit články( ne v tomto typu) ale vždy po rozbrání se elektronika blokla a nejelo to vůbec. TAkže tam bude nějaké vyhodnocovaní článků a pokud jeden klesne tak se to celé odpojí. - Nezabýval jsem se tím tak možná kecám. Je to domněnka.
Internet - metla lidstva
roverider

#13 Příspěvek od roverider »

rnbw píše:Nieco k veci: nie je tam prerusena poistka?

jak taková smd pojistka vypadá resp jak by měla bejt označená, bohužel tam nejsou na dps vidět vodivý cesty takže ani moc nejde odhadnout kde by mohla bejt
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Na niektorych notebookoch sa da sledovat nabijaci prud cez ACPI (v Linuxe cat /proc/acpi/battery/xxx/yyy) - a pri uplne vybitej baterii tam tecu kludne 3,5A - to nie je nic neobvykle. Jeden clanok 18650 ma typicky 2200mAh a nabijaci prud 0,8C. V bateriach su spravidla apon po dvoch paralelne. Takze 4,4*0,8=3,52A a vsetko je vporiadku.
Atlan

#15 Příspěvek od Atlan »

V tych baterkach je kontroler BQ alebo podobny sleduje kopec parametrov proste je to dost vymakane...dokonca by to malo umoznit aj naprogramovanie ku*****tka. Proste sleduje cas teplotu clankov a na zaklade aj toho znizuje kapacitu claanku res Upravuje dobu nabijanie podla skutocnej kapacity clanku ta sa vekom a pouzivanim znizuje....

NA zaciatku je napr kapacita clankou 4400mAh a ako baterie starnu a klesa kapacita tak sa hodnota v uP upravuje napr po 1roku moze byt 2000mAh zaroven sa skrati nabijaci cas ..zbytocne nabijat do kapacity uvedenej na stitku baterie ked realna kapacita je uz iba polovicna...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“