Budova-sklep-zásuvka- zesilovač-zvukové zrnění

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
michalino

Budova-sklep-zásuvka- zesilovač-zvukové zrnění

#1 Příspěvek od michalino »

Dobrý den,

obyčejně tady píšu úplně o jiných věcech, ale mám takový problém a prosím Vás o radu.

Mám ve sklepním prostoru místnost. Zde mám zesilovač a reproduktory, ať už na samograjku nebo jiný nástroj. Problém je v tom, že v reproduktorech pořád zrní. Vím, prošel jsem fórum a viděl různá řešení, ale přesto, co byste mi prosím poradili?

Jedná se o to, že v této sklepní místnosti mám prostě přivedenou zásuvku, kdo ví jak profesionálně je to provedeno, ale nic s tím rozvodem neudělám....

prosím,

co přesto můžu dělat bez zásahu do stávajících rozvodů a zásuvek?

Děkuji
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Pořídit si zesík na akumulátory, baterky a nabíječku. Pravděpodobně tam máš zemní smyčku nebo nedokonalé uzemnění PEN vodiče = vysokou impedanci zemní smyčky = bez opravy zapojení, nastolení normálního stavu neboli bez zásahu do rozvodu to jinak nepůjde.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Zvukové zrnění, to je hezký výraz. Lepší, než šum v obraze.

Ale k věci: jinde ti ten zesík hraje normálně?
michalino

#4 Příspěvek od michalino »

Děkuji za Vaše příspěvky.

Ten zesák je jinak doma normálně ověřený, vše bez šumu, "zrnění" brumu, prostě bezchybný unikátní zvuk...

Jakmile to přenesu do sklepa na tu zásuvku na zdi, do které je přivedena šťáva kabelama v lištách, které jsou přivrtané na zdi, najednou je tam to zvukové zrnění....achjo...

Zásuvky jsou udělané opravdu provizorně a narychlo, vypadají tak...

chjo :)

Zesilovač a veškerá aparatura je v pořádku..opravdu..v zásuvkách je zakopaný pes
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

A nemáš tam zářivku nebo podobný zdroj rušení?
michalino

#6 Příspěvek od michalino »

Ano, zářivky jsou na chodbě. Jedna byla i přímo ve sklepě. Myslel jsem, že to je ten důvod, tak jsem odstranil tu přímo ve sklepě v místnosti, ale ty na chodbě odstranit nemohu,,,ale je fakt, že jsem je nezkoušel alespoň vypnout na zkoušku....to vyzkouším....a kdyby to bylo zářivkama, dá se to nějak odrušit?

děkuji
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

To pak záleží na vnitřním odporu resp. impedanci pracovní a ochranné smyčky (obávám se, že jde o starou instalaci, kde slouží "nulák" za pracovní i ochranný vodič současně).
Muselo by se zjistit, jak velká úroveň rušení je na nuláku proti zemi a případně zkusit pospojení s vodovodním řadem (určitě bude někde poblíž), případně se poohlédnout po "pračce síťového průběhu", to je vlastně dolní propust, aby kmitočet 50Hz prošel, ale vyšší kmitočty byly pokud možno co nejvíce zeslabené.
Jestli to ale ty zářivky vysílají přímo obloukem v trubicích, pak budeš muset něco udělat se stíněním signálových kabelů. Neodstraníš tím sice příčinu, ale částečně potlačíš následky.

Jenže to všechno jsou dohady, i když podle zkušeností. Bez změření parametrů sítě a znalosti rozmístění elektrických zařízení v objektu se tu můžeme pokoušet do nekonečna a třeba jedno z opatření náhodou pomůže, ale třeba taky ne.
michalino

#8 Příspěvek od michalino »

Je to složitější, než jsem si myslel a odborný přístup, jak popisujete HILLe sám nedokážu zvládnout...
Zkousím to napřed s vypnutím těch zářivek na chodbě..a když to nepomůže..nemám kupovat žádný síťpvý filtr?

http://www.hifionline.cz/prepetove-ochr ... d06-eu-sp/

je to hrůza peněz, ale případně je to daň za mou neznalost..myslíte, že to může pomoci?

děkuji
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

No ale já to vidím tak , že zesik bude oddělený trafem od sítě a zdroje signálu dobře "kostřeny" , tak nemůže nic bručet , jedině by některá část zařízení měla vodivý kontakt s nějakou konstrukcí sklepa a ani to by v podatatě nemělo vadit . Jestli Ty nemáš ve sklepě lépe basující bedny nebo větší ticho než jinde .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

SUPRA MD06-EU/SP. HIGH END přepěťový filtr od firmy SUPRA v celokovovém provedení. ... Obsahuje NIF filtr / Non- Intrusive Filtering /, který na rozdíl od jiných, nepříliš zdařilých pasivních filtrů, nemá tendenci potlačovat u výkonových zesilovačů dynamiku a jemné detaily v reprodukci. / transienty / ....

Toto, když si přečtu, je mě jasný, že to nemá smysl kupovat. Co má společnýho síťovej filtr s dynamikou ?

Viděl bych to spíš na indukování rušení do signálových kabelů - nemáš tam ještě nějakej předzes, delší stíněnou "noname" dvojlinku atd. ? Ty rozvody mohou tvořit velkoplošnou smyčku, která docela solidně vysílá...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
michalino

#11 Příspěvek od michalino »

Děkuji za varování!

Žádný předzesilovač tam enní, opravdu, jde to z té zásuvky...

napřed skřípnu ty zářivky, pak bych dal vědět...

:roll:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mám tady stabilizátor síťového napětí (a půjde do světa, je mě nanic), který sice stabilizuje, ale za cenu "zubu" cca 10% na sinusovce - a zvukaři taky nadávali, že se přes to nedá fungovat, že jim to prolézá do zvuku. Bohužel odstranit nešel žádným filtrem...
]
michalino

#13 Příspěvek od michalino »

Aha, aha,

tak to ne...o kvalitu zvuku bych nechtěl přijít..
Krystalický zvuk výšek je třeba a dynamika taky, do toho stabilizátoru teda nepůjdu....

ty zářivky, to jsou prevíti
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od ZdenekHQ »

To oddělovací trafo a přizemnění by mohlo být taky řešení. Stejně tak kontrola zesilovače, v jakým stavu jsou kondíky ve zdroji, jestli jsou např. usměrňovací diody přemostěný kondíkama a nechovají se jako AM detektory atd...
]
michalino

#15 Příspěvek od michalino »

Do zesilovače raději nebudu zasahovat. Trafo zkusím jako druhou variantu ale napřed ty zářivky. Jednu po druhé zkusím odstranit.

Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“