VGA - DVI kabely

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
eva22

VGA - DVI kabely

#1 Příspěvek od eva22 »

Ahoj všem, já jsem se tady už jednou ptala na připojení monitoru k PC - jaký je rozdíl mezi káblem VGA a DVI. DVI je prý lepší sem se dozvěděla.
Teď se dívám na netu kde je prodávají a tam píšou tohle:

Kabel DVI pro digitální připojení LCD panelů k počítači v délce 1,8 m. Standard DVI-D přenáší pouze digitální signál, lze s ním tedy propojit digitální výstup na grafické kartě a digitální LCD displej. Nelze kombinovat s redukcemi DVI <-> VGA. Kabel je v provedeni dual link, dokáže tedy pracovat v rozlišení až 1920 x 1080 bodů neprokládaně (standard HDTV 1080p).
A tady sou ty koncovky, takže to je ten s plným počtem kolíků:

www.alza.cz/Galery/ShowImage.asp?iditem ... d=WD955-02

TAKŽE TO UMÍ MÍŇ NEŽ TEN VGA KABEL (modré koncovky)??
Gringo_Joe

#2 Příspěvek od Gringo_Joe »

v prechozim topicu jsem ti vysvetloval jaky je rozdil mezi DVI-D a DVI-I.

Pro tve ucely to je postacujici, DVI kabel je prezentovan jako lepsi, nicmene maximalni rozliseni, ktere prenese je mensi, nez umi VGA kabel. VGA kabel ale jede na kvantitu, takze uz pri 1600x1200 a nekvalitnim kabelu muze byt obraz vyblity..

Mimochodem, tobe na tom pocitaci neco nefunguje? Ja jen, ze obecna zasada zni: Kdyz to slape, tak to nespravuj. V tomhle pripade sice neni moc co pokazit, ale muzes usetrit za kabel..
czatlantis

#3 Příspěvek od czatlantis »

nějak jsem ještě nepotkal problém s rozlišením na DVI...zato VGA mi dělalo duchy a podobný svinstva a i při 1280*1024 se to nedalo používat
eva22

#4 Příspěvek od eva22 »

Já sem si prvně říkala že když tam mám obě ty zástrčky tak to propojím tou "lepší". Ale můj komp umí rozlišení 2048x1536 bodů. To normálně sice nepoužívám, ale někdy jo (třeba když hrajem Boulder Dash aby tam bylo co nejvíc čtverečků).

Takže DVI je sice "lepší" ale umí menší rozlišení? A kdybych koupila ten DVI co je v něm digitální i analogový signál, tak to bude umět taky maximálně
1920 x 1080 bodů ? Nebo při menším rozlišení to použije digitální signál a při větším analogový?
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

A tych 2048x1536 zobrazujes na com? Na tom LCD asi tazko.
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

nechcem aby to vyznelo rypavicne ani nijak podobne ale oni su aj CRT s DVI vstupom??
eva22

#7 Příspěvek od eva22 »

Jo sou... ale jen ty profesionální na takovej ty nemáš :D
To je on a umí 2048 x 1536.

http://pocitace.hyperinzerce.cz/monitor ... dka-praha/
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Tak prave na tom monitore je DVI port uplne zbytocny, pretoze je to DVI-A.
eva22

#9 Příspěvek od eva22 »

To je divný a jak to poznáš? A proč by ho tam pak dávali?
keemo

#10 Příspěvek od keemo »

hm clovek tam ale take vysoke rozlisenie neuvadza...ak ho to aj vezme tak pri obnovovacke 60Hz a to si mozete nechat,radsej budem bez kompu jak kukat na ten "slahac na oci"... :roll: :roll: Placka pri tejto obnovovacke aspon neblika (za predpokladu ze nieje kabel na hovno)
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

CRT obrazovka je čistě analogový zobrazovač, je tedy lepší k monitoru přivést rovnou analogový signál. Takže z konektoru DVI-A používá jen piny pro analog.
Mimochodem - ten monitor neumí fyzicky rozlišení 2048 bodů na řádek, nemá tolik trojic luminoforových proužků (zkus je přepočítat, nejsou jich ani 2000), proto na monitoru se počítá jen s 1920.
Na obrazovku můžeš sice rozlišení 2048 x 1536 pustit, teoreticky je totiž možný jasový přechod i v půlce luminoforového proužku, ale prakticky tak dokonale nejde zaostřit a k tomu při takovém rozlišení stíhá jen vertikální frekvenci 63 Hz a o "ostré" zobrazení se postará modulátor rychlosti paprsku (takový drobný podfuk simulující ostřejší obraz, specialita trinitronů od doby, kdy měly jen 380 bodů na řádek).
Když navíc chceš, aby obraz neblikal, dovolí ti při snímkové frekvenci 85Hz rozlišení 1600x1200.
Vím to o nich, protože u nás v práci ještě dva slouží.
Z toho důvodu nechápu, co na tom chceš vymyslet. Prostě ho připoj přes D-SUB a nějaký DVI-A konektor neřeš, lepší obraz z toho nedostaneš.
Gringo_Joe

#12 Příspěvek od Gringo_Joe »

czatlantis píše:nějak jsem ještě nepotkal problém s rozlišením na DVI...zato VGA mi dělalo duchy a podobný svinstva a i při 1280*1024 se to nedalo používat

Spatny VGA kabel umi delat duchy i na 800x600;-) Jake maximalni rozliseni jsi pouzival? Starsi karty nedaly vice jak 1600x1200, dnesni zvladnou vice, ale maximu analogu se to nevyrovna.. samozrejmne na VGA potrebujes dobry kabel a protoze se dnes skoro vse dela v cinansku, tak je DVI "levnejsi"
eva22

#13 Příspěvek od eva22 »

aha, tak moc děkuju je mi to už jasný :D
Duvsan

#14 Příspěvek od Duvsan »

BTW Prosím, čo je to ten modulátor rýchlosti paprsku? Dík
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Z jasového signálu se zderivují ostré jasové přechody. Ty se u starších trinitronů přiváděly na půlku šikmo dělené ostřicí elektrody, v monitorech se jimi budí přídavná vychylovací cívka o několika málo závitech.
V podstatě dojde při přechodu bílá\černá k pozdržení bodu běžícího zleva doprava po stínítku na místě a hned po přechodu k jeho urychlení. Tam, kde se paprsek "zdržel", se rozsvítí luminofory víc, v místě, kudy přeběhl rychleji, se rozsvítí méně, než měly.
Je možné, že tímto způsobem mohl být jasový přechod vidět i uvnitř každého jediného luminoforového proužku z příslušné trojice, protože lineárně se pohybující paprsek nestihl dojet až na jeho konec, když musel počkat (tedy nejde o stav, kdy jedna trojice proužků svítí a sousední trojice ne, tak fungují placky, ať už LCD nebo LED).
Něco na té myšlence je, protože na černobílé obrazovce přece jsou zleva doprava kreslené jasové přechody, aniž by tam nějaká maska byla. Tedy obrazovka s pouze 380 trojicemi proužků na viditelnou délku řádku mohla skutečně zobrazovat i dvojnásobný počet bodů. To u placek nehrozí, tam to prostě fyzikálně nejde a musí mít plný počet bodů, protože vždycky svítí bod celý.
Vlastně, kdyby to mělo být nepraktické nebo zbytečné, určitě by to tam u Sonyho nedávali.
Škoda, že v době, kdy jsem takovou "řídkou" trinitronku doma měl, jsem si nezobrazil nějaký stabilní obraz a pomocí lupy neprozkoumal.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“