Videa Panasonic NV-J23 HQ a NV-J35 HQ - zkušenosti a rady

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
RomanoREPAIRS

Videa Panasonic NV-J23 HQ a NV-J35 HQ - zkušenosti a rady

#1 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Dnes jsem si za 200 kč koupil 2 krásný panáky každej za stovku prej na N.D. :lol: a nebyl jsem zklamán. 23 se ihned rozjela bylo jenom potřeba ho vyčistit, namazat a vyměnit přítlačnou kladku. Obraz paráda jen se mi zdá že video nereaguje na prázdný pásek na začátku a konci pásky, nicméně video má poměrně pomalé převíjení tudiž to nevadí :P . 35 má jednu závažnou vadu a to že video při přehrávání přepíná rychlosti (SP/LP) a obraz je nekoukatelný. Myslím si že to je Kontrolní hlavou ale fakt nevim. Nějaký nápady?. No zatím poslouží jako zdroj náhradních dílů pro 23. Tak co má někdo zkušenosti s těmito typy. Co si o nich myslíte?
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Když máš jako default navolenou jinou rychlost, než jakou je nahraná kazeta, musí samozřejmě hlava umět přečíst impulsy z pásku.
Začni výměnou přítlačné kladky, zejména u té 35ky. Nejspíš má příliš tvrdý povrch a obvykle se tím vyřeší i vedení pásku a problém s identifikací rychlosti.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Já mám plně funkční NV-J35 ve stavu nového přístroje, ale ta konstrukce je tak příšerně složitá, že bych se do případné opravy ani nepouštěl. Navíc se mi na tom příliš nelíbí dost pomalá mechanika a systém časovaného nahrávání mě zrovna nenadchl, takže to nepoužívám. Byl bych ochotný to pustit, kdyby to někdo chtěl.
RomanoREPAIRS

#4 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Hill píše:Když máš jako default navolenou jinou rychlost, než jakou je nahraná kazeta, musí samozřejmě hlava umět přečíst impulsy z pásku.
Začni výměnou přítlačné kladky, zejména u té 35ky. Nejspíš má příliš tvrdý povrch a obvykle se tím vyřeší i vedení pásku a problém s identifikací rychlosti.
-tak kladka vyměněna ale zjistil jsem že Capstan motor je nějkaej přídrřenej ale nový se mi kupovat nechctak se na něj podívám a uvidím. zatím díky za reakce :prst:
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Vůle v ložisku capstanu to může způsobovat taky. Jinak ty mechaniky patří k tomu nejlepšímu, co pro VHS vzniklo. Teprve, když jsem poznal ty pozdější, odpustil jsem těmto pomalé převíjení a začal si jich vážit.
RomanoREPAIRS

#6 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

moje řeč Panasonic videa jsou moje srdcovka a jsem rád že mám funkční a nepříliš v čr známý NV-J23. Ale je normální že nemohu najít LD motor? nevím kde je. :D

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
RomanoREPAIRS

#7 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

a kdy někdo měl uživatelský manuál bych bych vděčen
díky :agree:

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Používej konečně tlačítko Obrázek

Hill
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

jestli si dobře pamatuju tak tam byla mechanika kterou celou obstarávál právě capstan motor a na něm byla páka s filcem který se po čase zanesl prachem a docela nepříjemně pískal při přehrávání nebo ho i přibržďoval. A bylo dobré ho vyměnit. Jinak souhlasím super mechanika.
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Pod pravým předním rohem mechaniky je solenoid (dlouhý elektromagnet), který chytře uvolňuje páku v mechanice, tu celou pohání právě capstan motor.
Vždycky popožene na další funkci, zaaretuje ji a odpojí spojku od pohonu. Při dalším přitažení magnetu uhne páka z dorazu spojka sepne, a labyrint se pootočí k vybavení další funkce (pochopitelně s tím se otáčí i šnek zdvihu přítlačné kladky a další pohyblivé součásti). Když je funkce zařazená, opět se spojka rozepne a labyrint zaaretuje.
Mezi těmito funkcemi je i pohyb výtahu kazety.
Výhodou je že řada mechanických dílů při kompletaci, když je vložíš o zub pootočené nebo posunuté, nedovolí zařadit ani první funkci při zapnutí, případně se do správné polohy srovná při vyhození kazety.
Pokud by se mechanika takto nechovala, pak bývá ustřižená osička jednoho ze satelitních kol planetové převodovky (je zespodu, zhruba pod hlavou zvuku a synchronizace, jestli si ten spodek nepamatuji obráceně) - satelit se šprajcne a převodovka se spojí natvrdo. Místo převodu do pomala.
RomanoREPAIRS

#10 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

díky za objasnění funkce této výborné mechaniky
to že by obstarával capstan motor funkci ld motoru by mě fak nenapadlo.
díky.

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána. Používej konečně tlačítko Obrázek nad a pod vláknem!
Hill
RomanoREPAIRS

Fo tta panasonic NV-J23 HQ

#11 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Mechanika
Přílohy
Obraz0262.jpg
Pohled na mechaniku nv-j23
(255.97 KiB) Staženo 151 x
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

jinak se dá tahle mechanika dobře zkoušet nasucho jen otáčením prstem plastového kola od kterého vede ozubený řemen z capstanu . vždy se dostane do nějaké polohy a pak je potřeba klepnout do té plastové páčky od solenoidu a točit dál tím se dá krásně diagnostikovat jestli je mechanika v pořádku. Sestavování mechaniky jsem se kdysi v německu učil pomocí drátků o průměru asi 2mm které se zasouvali do otvorů v šasí a procházeli až do otvorů v ozubených kolech . šachta byla dole jako výchozí poloha.
RomanoREPAIRS

#13 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

zajímavý tip. díky :D

Necituj pořád bezprostředně předcházející příspěvky celé. Nauč se konečně používat tlačítko Obrázek nad a pod vláknem!
Hill
RomanoREPAIRS

#14 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Lukas-Peca píše:Já mám plně funkční NV-J35 ve stavu nového přístroje, ale ta konstrukce je tak příšerně složitá, že bych se do případné opravy ani nepouštěl. Navíc se mi na tom příliš nelíbí dost pomalá mechanika a systém časovaného nahrávání mě zrovna nenadchl, takže to nepoužívám. Byl bych ochotný to pustit, kdyby to někdo chtěl.

ctěl bych jen podotknout že obdobnou kvalitu mechaniky ti ty dnešní obcho
ďákový šmejdy fakt nenabídnou. Toto video ti bude bez problému chodit několik let a ty šmejdy rok dva do konce zaruky a pak šlus. NEJLEPŠÍ ÉRA VIDEÍ JSOU 90TÁ A 80TÁ LÉTA
RomanoREPAIRS

#15 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Ještě k 35. při přehrávání je obarz rozklepaný a zašumělý a zvuk silně spomalen. při převíjení je obraz zřetelne vidět. nějaký nápad k opravě :?:
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “