vofo píše:Zdravím,
no dalo se čekat že HILL bude opět nespokojen, po technické stránce je opravdu na v
íši,ale čeština mu jako technikovi nesedí.
Nikde nepíši, že Z80 je vylepšenou kopií I8080
, ale odvozeninou. A to je podstatný rozdíl, aspoň v češtině.
_Nebýt 8080
, asi by konkurence neměla co kopírovat a pak to dělat "po svém".
O dalších poznatcích Hilla nemíním polemizovat,
_já jsem svět procesorů zažil tak
, jak píšu,
_on má možná jiné zkušenosti.
Nicméně,
_máte stále možnost výběru,
_pokud se Vám mé stránky nezdají,
_najděte si jiné......
Ifo.
Správně, chtěl jsem se tomu vyhnout, ale máš pravdu:
tvoje čeština mi nesedí ani jako technikovi, ani jako redaktorovi (u nás sice redakční činnost není zrovna v popisu práce moderátorů, to už bychom po nich chtěli zadarmo moc, ale, chceš-li se ty prezentovat vlastními stránkami, měly by být co nejpřesnější, jak fakticky, tak gramaticky - i to dává obraz o naší kultuře). Koukni do své připomínky, jak se červená chybami a kolik podtržítek označuje tebou velkoryse vynechané mezery - pravda, to není chyba gramatická, ale stylistická, zhoršuje přehlednost textu. Jedna hrubka, pak chybějící interpunkce, stylistická chyba - chybějící mezera za čárkou (když už píšeš zbytečnou čárku za "nicméně", udělej za ní mezeru také, i když tam ani ta čárka v tvé větě nepatří)... ono to vypadá jako šťourání v drobnostech a hledání mušek, ale pozor na následující větu!
Je snad drobnost, že kvůli záměně jediné tečky za čárku přišel program Apollo o jednu kosmickou loď i s lidmi hned po startu? Fortran je také jazyk, stejně jako čeština.
Dále: slovo "odvozenina" ukazuje na to, že by procesor I8080 sloužil za předlohu. Není to pravda. To bys mohl tvrdit také o procesoru Motorola 6xxx (dodnes makají v průmyslových kontrolérech a telefonních ústřednách) či o řezových procesorech řady 3000.
Všem uvedeným mikroprocesorům vždy posloužila za předlohu architektura některého již vyráběného průmyslového procesoru. V takovém tvrzení bych už snad tu "odvozeninu" akceptoval.
Co bys psal, kdyby Zilog stihl prosadit šestnáctibitovou verzi procesoru Z800 dřív, než Intel a IBM by si ho vybrala do svých PC? Vždyť byl už u Z80CPU o krok napřed jen tím, že vystačil s jediným napájecím napětím (o rozsáhlejším souboru instrukcí nemluvě), vznikl pro něj operační systém CP/M a troufám si tvrdit, že tvůrci OS DOS pro PC běžící kolem Intelu naopak z CP/M opráskli přinejmenším ten nápad.
Píšu "prosadit", protože v této branži, jak ti možná také neuniklo, záleží hlavně na prodejnosti. Procesor, v počítači, pro který nemám včas připravené aplikace, o nichž přesvědčím zákazníky, že bez nich nemohou existovat, je odsouzený k zapomenutí i s tím počítačem. A to zrovna Zilogu nějak nevyšlo, takže v PC se neprosadil, ale nevzdal to. Dnes dělá širokou paletu kontrolérů a to tak, že velmi dobrých.
Nevěř všemu, co píšou na Wikipedii, už dlouho ji nelze pokládat za spolehlivý zdroj informací, ale v různých směrech za tendenční.