DVB-T: Valašsko a MUX3 (23) a MUX24 (přesunuto)

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kokun

DVB-T: Valašsko a MUX3 (23) a MUX24 (přesunuto)

#1 Příspěvek od kokun »

Zdravím všechny - nwm, zda jsem zvolil správnou sekci, když tak ať to admin přesune :roll:

Nova získala licenci pro nový kanál pro muže:
Nová stanice bude vysílat přes pozemní digitální vysílače (zřejmě multiplex 3) a kabelové operátory. Očekává se i šíření přes satelit.

Jsem z lokality, kde už je předem určeno, že zde (na vysílači Val. Klobouky) MUX3 instalován nebude 8O :cry:
Nedávno byl spuštěn pouze ve Zlíně (vysílač Tlustá hora) - k nám ale dosah nebude (v cestě jsou Hostýnské a Vizovické vrchy - viz mapa pokrytí) :cry:

Nejde o to, že už nyní u nás není možnost přijímat třeba PRIMA Love, ale do budoucna můžeme být "ochuzeni" o příjem třeba nějakého atraktivního programu (tím zrovna nemyslím ten nový "NOVA kanál") - který třeba příjde, kdo ví.
Valašsko je poměrně rozlehlé a ani náš "valašský král" za náš konec asi orodovat nebude - konec konců ve Vizovicích (rodné město Bolka Polívky) bude spolehlivě pokryto signálem z Tlusté hory :lol:
Tento vysílač určitě pokryje Zlín a velká města poblíže (Otrokovice, Napajedla, Vizovice, ale i vzdálenější Uh. Hradiště, Uh. Brod, Přerovsko a Kroměřížsko) - nás ale určitě ne, na nás se tu "se*re jak na placatý kameň" 8O :cry:
Obdobně ale může dopadnout i Vsetínsko, Rožnovsko - i když, tady se asi uvažuje o nějakém dokrytí (alespoň pro město Vsetín).

Máme nějakou šanci si ten MUX3 (pro vysílač Val. Klobouky) "vyboxovat" :?:
Zmůžou něco třeba poslanci (za náš region) toto prosadit - co doporučujete :?:

Toto je prozatím jen můj soukromý "výkřik do tmy" - ještě jsem v tomto směru nic nepodnikal :roll:

EDIT 10.3.2021:
Upraven název vlákna.
Naposledy upravil(a) kokun dne 10 bře 2021, 08:38, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň

#2 Příspěvek od thomas100 »

Za zkoušku to stojí.
Ale v dnešní době (a zvlášť v ČR) se rozumná věc bez obálky pomalu získat nedá... .
Na radiokomunikacích ses už informoval?
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

kokun píše:Toto je prozatím jen můj soukromý "výkřik do tmy" - ještě jsem v tomto směru nic nepodnikal :roll:

Ne, zatím počkám na ohlasy a příp. doporučení :wink:
Honza - kokúň
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Jestli je tam ještě aspoň jeden převaděč v provozu, tak bych se obrátil na starostu a pomohl mu sepsat žádost o vykrytí údolí signálem MUX3 přes tento převaděč. Samozřejmě, jestli je starosta z oboru, poradí si určitě sám, jen ho k tomu postrčit.
Pokud je zdemontovali i se stožáry oba, bude to těžší. Královka je dřevěná a k přípojce poměrně daleko, proto se k tomu nehodí, i kdyby se s majitelem pozemku třeba dalo dohodnout (je až z Krásna nad Bečvou, ValMez), pořád ještě není nikde psáno, že to odtud dolů uspokojivě dosvítí, přece jen je cestou ještě jeden vrchol...
kokun

#5 Příspěvek od kokun »

Jardo, já se výše zmiňuji o vysílači Valašské Klobouky - Ploštiny.
Doposud vysílá pouze MUX1 (33.k) a v plánu je pouze MUX2 (49.k) na 11/2011.
Převaděče tu má každé město (či dědina) aspoň jeden, protože jsme "na valachoch" - tzn. samý kopec (a zastínění).
Realizací vys. aparatury pro MUX3 právě na tento vysílač, by řešilo pokrytí velké části východního regionu (s překrytím na Slovensko - což by i naši vých. sousedi určitě uvítali, tak jako my fandíme jejim příhraničním vysílačům) :roll:

Řešení dokrytí převaděčem by vyřešilo třeba jen naše město (a to máme převaděče 2). Analog dříve přebíraly z Kojálu (či SATu) - nwm, zda by to bylo reálné i pro digitál.
V tomto vlákně jsem se (shodou okolností včera) o obou převaděčích dost rozepisoval :wink:
Honza - kokúň
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Jo, promiň, na ty Ploštiny jsem nějak zapomněl, než jsem se pustil do odpovědi.
A přitom tam už by to technicky nebyl žádný problém, takže jen rozhýbat úředního šimla.
Začal bych u starosty, poslat dotaz na radiokomunikace, že dejme tomu 8% čísel popisných má nepravidelně dostupný signál MUX3, ostatní ho nemají vůbec. A požadujte vysvětlení, proč patří obec mezi ty, které nemají nárok.

Škoda, že televize nedělá ankety "Jak nás vidíte?", analogicky k Českému rozhlasu, kde to pomohlo, po více, než 20 letech odkladů, k pokrytí části území tady alespoň signálem ČRo2.
RadekB

#7 Příspěvek od RadekB »

Protoze jsem se dost aktivne zaslouzil o dokryvac MUX 1a 2 v nasem meste, reknu ti jen jedno - nemas sanci. 9 mesicu dopisovani si s CRa, CTU, mestem.....
CRa na to serou, ty jen zapnou vysilac dle TPP. Dokryvace buduji (za tezky prachy) jen na zadost vysilatelu
CTU to muze na tvuj podnet zmerit a vydat doporuceni CRa , pokud se nejedna o verejnopravni MUX, je to jen doporuceni na ktere nikdo nemusi slyset (a neslysi)
Mesto muze jen pozadat, ale to je asi tak vsechno. Muze to i zaplatit ale docela pochybuju, ze to v dnesnich napjatych rozpoctech udelaji.

Muzes ten dokryvac (opakovac) udelat sam. Zarizeni poridis do 120tis. Koordinaci kanalu udelas cca za 15tis, pak musis mit misto, odkud budes vysilat. To musis mit jeste pred koordinaci, protoze pro koordinaci potrebujes souradnice mista, vysku stozaru a vysku AS, vykon KS, zisk anteny a jeji vyzarovak.

Ve finale muzes mit zarizeni a koordinaci hotovou, dokonce muzes mit i zaplacenou frekvenci, ale vysilat stejne nezacnes, protoze potrebujes souhlas vysilatelu - Novy, Primy a dalsich, co by v tom muxu vysilaly.

A ten nedostanes, protoze ti odpovi - vysilame v siti CRa, o jine nemame zajem.

A jsi zase na zacatku, proste v prdeli.

Tohle neni teoreticky popis ale situace z praxe, kterou jsme si podstoupili pred cca 8 mesici.

Takze jedine reseni - bombardovat vysilatele - stanice v danem muxu, upozorniz je ze ČR nekonci 10km od Prahy ale pokracuje jeste hodne na vychod a jmenuje se to Morava.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

:D

Tomu se říká "být zdravě nasr...." a je to potřeba, jinak se tady nic nezmění.

Jinak být ochuzen o Prima Love se rovná výhře, už tak jsme zahlceni "televizním odpadem" a tahle a podobné stanice tomu dávají opravdu královskou korunu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Hrnous

#9 Příspěvek od Hrnous »

Přímo ve val. kloboukách relativně není problém přijímat přímo kojál s 16dB zesilovačem na logáro.. mer, ber, vber v použitelných hodnotách signálově něco přes 50dBuV
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

Honza - kokúň
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

To víš, pražáci se počítají za dva, pak to někde musí chybět. 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Multiplex 3 s programy ČT HD a ČT4 HD,

Multiplex 3 chystá nový český zábavní kanál
...
Na nové programové pozici se objevila následující textová informace: "Vážení diváci, od 1. října 2012 na tomto kanálu najdete novou televizi plnou nové české zábavy. Máte se na co těšit!".
...

My taky :cry:
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od kokun »

Tak tohle je ten "nový český zábavní kanál ", o který přicházíme 8O :cry: :lol:

I když "proti gustu žádný dišputát" - je to jen několik dnů, co se mně zrovna ptal jeden soused (z našeho činžáku), jak by se dal chytat ŠLÁGR TV terestricky.
Bydlí totiž v bytě s ženatým synem (sám je vdovec), který používá příjem SAT a tím pádem je už TV úč. zásuvka (SAT) obsazená.
Sám navíc ani sat. receiver nevlastní - a DVB-T příjem by uvítal. Takže má smůlu :cry:
Navíc Valašsko je poměrně hodně "křesťanský kraj" a na MUXu3 vysílá zároveň radio PROGLAS - takže zase má hodně našich lidí smůlu.

A MUX4 pro nás bude ještě hodně dlouho nedosažitelný - přestože se Pařízek i s Železným snaží o zvýšení pokrytí, tak tohle jde zase mimo nás :cry:
Přestože i TV NOE, která opustila posty DVB-T, by se měla na něj brzy vrátit. Zatím sice zase jen do středních Čech - tady by to ale uvítala řada, zejména starších lidí.
Takže budeme vysílat tam, kde o to ani až zase takový zájem není ... 8O :cry:
Honza - kokúň

#14 Příspěvek od jopo166 »

aj tu je jedno vlakno zaoberajuce sa prijmom v tejto lokalite http://www.digitalnitelevize.cz/forum/d ... sku-157553
kokun

#15 Příspěvek od kokun »

Díky za upozornění i když jsi z celé té debaty dal odkaz pouze na poslední příspěvek.

Tady je to celé - od začátku.
Ten 1. (zadávací) příspěvek velmi výstižně popisuje situaci na Vsetínsku - a to je oproti nám, podstatně větší město:

MUX 4 na Vsetínsku
host - xxx.xxx.146.10 (?), 24.9.2012 18:26, počet návštěv: 1822
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Tak by mně taky zajímalo jestli tady někdy bude, z těch jejich minimap konečného pokrytí moc zjistit nejde.Anebo jaký bude ten dosah ze ZL nebo Nového Jičína?Ono nám tu nefaká pořádně ani MUX 3,takže bude zase "pražáci strašáci, Valachy zas odrbali! "???

Valašsko je nejen rozlehlé (od Slovácka, tj. někde od Slavičína, až někam k Frýdku-Místku), ale značně hornaté (kopcovité) - takže vykrytí celého Valašska asi nebude nikdy 8O :cry:
Na co by stačil 1 vysílač na rovině, třeba na Hané, tady by jich nestačilo ani 5÷10 :cry:
Honza - kokúň

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“