Zdroj k reprobedýnkám

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
varok

Zdroj k reprobedýnkám

#1 Příspěvek od varok »

Dobrý večer, chtěl bych poprosit o radu. Našel jsem doma po tatíkovi reprobedýnky, které se používají k PC. Já u PC už bedýnky mám takové menší i s adaptérem. Tyhle jsou větší, značka TARGA. Mají takovou tu světle hnedou barvu a vpředu je šedá krycí mřížka. Chtěl bych si je dát ke starému autorádiu do garáže, ale nevím, jaký k nim má být adaptér. U jedné je zezadu napájecí konektor, ale není tam nic napsáno. Nevíte prosím, jaký adaptér by k tomu měl být? Jaké napětí a proud? Nějaké adaptéry doma mám, popř. plno napáječů od notebooků, tak bych něco použil. Děkuji.
Philip_Fry

#2 Příspěvek od Philip_Fry »

Křišťálová koule se tváří, že neví...

To je sakra tolik práce ty bedýnky rozebrat a podívat se, co je alespoň uvnitř za koncák a podle toho si to napětí odvodit?
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Zkusit rozebrat, podívat se co je uvnitř za IO a podle datasheetu zjistit napájení.
TAKJAN

#4 Příspěvek od TAKJAN »

I staré radio má snad zesilovač. Proč repro nepřipojit rovnou k němu??
varok

#5 Příspěvek od varok »

Tak jsem se díval a je tam IO TDA 1521.

Přímo na rádio dát repro je nanic. Teď to tak mám, ale je to staré autorádio, kde vyhučel koncový zesilovač a nyní tam mám náhradu poskládanou ze stavebnice z GMElectronic. Zesilovač má jen 1x1W a to je docela málo. Nepotřebuji žádnou diskotéku, ale když dělám auta před garáží, tak už to moc slyšet není.
varok

#6 Příspěvek od varok »

Díval jsem se na nějakých stránkách a napájení tam je 12V při výkonu až 2x30W, proud 2A. Když tam je napájecí konektor jen dvoupolový a jsou tam reproduktory 10W, můžu tedy na napájení použít zdroj 12V 1A, nebo se to u zesilovačů počítá jinak?
Philip_Fry

#7 Příspěvek od Philip_Fry »

Těch 2x12W to dá při napájení +-16V, při 12V nesymetrických je maximální výkon cca 5W na kanál (viz graf v datasheetu). Pokud takový výkon vyhovuje, pak není co řešit. Proudově bych zdroj dimenzoval na cca 2A. Pokud je požadavek na vyšší výkon, pak lze uvažovat o napájení až 28V (což je mezní hranice pro TDA), ovšem pokud jsou na to dostatečně dimenzované další součástky, zejména elyty (případně je možné je vyměnit).
varok

#8 Příspěvek od varok »

Těch 2x6W bude asi stačit. Jak jsem psal, mám to jen do garáže, žádná diskotéka. Zdroj tedy dám 12V 2A a zkusím co to udělá, kdyžtak to potom zvýším na 15V. Děkuji.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Asi by to pak chtělo i lepší chladič na to TDA, bývá to tam dost ošizené.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od otakarv »

Z čeho "krmíš" to autorádio?Určitě 12V-tama,tak to popřípadě napoj k tomu a nemusíš dávat další zdroj(ovšem za předpokladu že je dostatečně dimenzovaný).
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Jen nerozumím tomu , proč si neopravíš pořádně radio a není co vymýšlet .
varok

#12 Příspěvek od varok »

Protože rádio mělo spálený koncový zesilovač, tak jsem ho kdysy vytáhnul a dal tam jen takový malinký ze stavebnice. Měl jsem to na poslouchání doma. Teď mám garáž a odnesl jsem si ho tam, rád dělám u hudby. I kdybych opravil to rádio, tak stejně bych musel někde sehnat nějaké výkonnější repráky. Tyhle bedýnky leží doma bez využití, tak jsem je chtěl použít.

otakarv: Napájím to autorádio z dělaného zdroje, ale je slabý, 12V a asi 0,5A. Při hlasitější hudbě začne displej mrkat a rádio začne chrchlat. Při jednom udělám zdroj napájení pro rádio i reprobedýnky a zabiju dvě mouchy jednou ranou.
kokun

#13 Příspěvek od kokun »

K napájení zesilovače i autorádia by měl stačit jakýkoliv zdroj k CB stanici.
A teď si vyber, jestli si ho zbastlíš sám (třeba podle AR), anebo ho koupíš (nový, či starší - třeba na AUKRU), ..... :wink:
Honza - kokúň

#14 Příspěvek od varok »

Teď mám klasické zapojení se stabilizátorem 7812, ale slabé trafko asi do 0,5A. Asi zase vyrobím něco sám. Sice na rádio by měl být asi nějaký více filtrovaný zdroj, že? Ale ten co mám teď v pohodě stačí, jen je slabý.
varok

#15 Příspěvek od varok »

Asi si zkusím opět něco vyrobit sám.
Jen jsem se ještě chtěl zeptat, jestli někdo neví, jestli se dájí koupit krabičky, jako jsou v odkazu apod. http://www.electro24.cz/detail-461074-s ... -8-v-3-5a/
V různých obchodech s elektronickými součástkami typu GES, GMElectronic apod. prodávají jen plastové, nebo plechové, ale takové blbé. Ta krabice z odkazu se mi docela líbí a podobné bych uvítal u více konstrukcí. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“