Odpajac lipol pri nizkom napeti
Moderátor: Moderátoři
Odpajac lipol pri nizkom napeti
Keď som ale meral napätia priamo v obvode multimetrom, pri priložení na nžičku komparátora č.3 (vstup "+" na operáku) mi obvod zareagoval a regulátor vyplo.
Neviete kde by som mohol mať chybu? Schému prikladám. Ďakujem za odpovede.
- Přílohy
-
odpajac.png- odpajac
- (9.21 KiB) Staženo 214 x
Rezistor by tam možno bodol, no momentálne si myslím že tam nechýba. Nemalo by to nijak ovplyvňovať samotnú funkčnosť. Pri logickej 1 je na výstupe operáka napätie cca 5V, pri log 0 sa výstup uzemní
Chyba je v tom, že velikosti odporů v obvodu OZ jsou řádově srovnatelné s vnitřním odporem multimetru. Nevím, proč jsi zvolil tak vysoké hodnoty rezistorů. Klidně mohly být 10x nižší.pokrivnik píše:...Keď som ale meral napätia priamo v obvode multimetrom, pri priložení na nžičku komparátora č.3 (vstup "+" na operáku) mi obvod zareagoval a regulátor vyplo.
Neviete kde by som mohol mať chybu?...
A to zapojení bylo nějaké svaté? Hysterezi obvodu neurčuje jen jeden odpor, ale všechny.pokrivnik píše:masar: myslíš spetnú vezbu? Tých 10 M som tam dal, pretože to bolo v jednom zapojení z ktorého vychádzam...
edit - kromě R4.
Andrea píše:A kdy to teda vypne, když ne při 6V nebo to nevypne nikdy nebo se bojíš jít s baterkou níž? Jestli se bojíš jít pod 6V, tak to nastav se zdrojem třeba na 6,5V a zjisti, kdy to vypne s baterkou.
Praveže ono to nevypne vôbec. Z nejakej, mne neznámej príčiny, to pracuje ďalej aj keď napätie deliča klesne pod 1,2 V.
Ibaže presne toto zapojenie je pre 3 články lipol a obvod spína priamo záťaž. Ja používam 2 články a spínať priamo záťaž si nemôžem dovoliť, keďže to z akumulátora berie aj cez 100A, preto spínam regulátor prostredníctvom jeho obvodu na to určeného.
V zapojení som zmenil len delič, no zdalo sa mi, že v pôvodnej schéme sú použité moc veľké impedancie a tak som ich dal nižšie.