Nabíječka tabletu na 12V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Becherman

Nabíječka tabletu na 12V

#1 Příspěvek od Becherman »

Dobrý den.
Omlouvám se pokud už se to někde řešilo, ale měl bych dotaz.
Mám tablet, k němu síťová nabíječka 9V 1500mA, ale výdrž baterie není až taková jak by se mi líbilo, tak jsem uvažoval takhle: koupím malý 12V akumulátor(olověný tak 3.2Ah) k němu malý regulátor "LM317, odpor, trimr, kousek chladiče) a budu mít cestovní nabíječku. Ale pak jsem šel v úvahách dál a napadlo mě, jak dobíjet na cestách. První nápad byl přímo do autozásuvky a vlastně spojit autobaterii s nabíjecí baterií paralelně, ale tím si nejsem vůbec jistý. Další co mě napadlo bylo do autozásuvky připojit nějaký DC/DC měnič a za něj nějaký jednoduchý nabíjecí obvod.
A teď konečně otázka. Které řešení je v praxi použitelné? A případně kdyby bylo nějaké jednoduché schémátko měniče s nabíječem u var.2.
Děkuji za rady a berte mě trošku s rezervou, nejsem elektronik. Dokážu sice podle návodu sletovat různé obvody, ale tím to končí.
Honza_dy

#2 Příspěvek od Honza_dy »

Kup tohle a nekomplikuj si život.
Becherman

#3 Příspěvek od Becherman »

Tak to jsem neviděl díky moc
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Becherman píše:Děkuji za rady a berte mě trošku s rezervou, nejsem elektronik.

Na jednu stranu ti nebudu radit, abys něco bastlil, když to neumíš. Sám bych dost váhal, protože by se mi do toho nechtělo.

Na druhou stranu je tu riziko, hraničící s jistotou, že to číňan odfláknul a kdykoliv se může stát, že ti to ten tablet jednoho krásného dne odpráskne plným napětím z alternátoru (cca 14,4V).

Osobně bych koupil dva až tři kusy, jeden z nich rozebral, zkusil pochopit a pak případně vylepšil.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Becherman

#5 Příspěvek od Becherman »

Habesan píše:zkusil pochopit a pak případně vylepšil.

To by byl u mě problém. Pro mě je vrchol bastlení sletovat stavebnici a navíc k ní přidat větráček ... :lol:
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

U této třídy zdrojů obvykle dám na výstup masivní transil a zkontroluji, že to má na vstupu rozumnou pojistku, tím zkoumání končí a buď zařízení takto plní svou funkci a není co řešit, nebo neplní svou funkci a pak je na zváženou další zkoumání nebo zakoupení něčeho jiného.
Michal
Becherman

#7 Příspěvek od Becherman »

Ten měnič je sice hezký, ale ještě taková upřesňující otázka.
Jak nabít olověný akumulátor 12V 3,2Ah z autozásuvky?
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Pripojit cez diodu a odpor.
Becherman

#9 Příspěvek od Becherman »

Prosím prosím, trošku přesněji. Hodnoty, obrázek ...

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána. Používej konečně tlačítko Obrázek nad a pod vláknem!
Hill
schrost

#10 Příspěvek od schrost »

Ale to zase nenabiješ. bo úbytek na diodě. Baterku připojit na prudko přez desítku pojistku, a pak nastartovat. a doufat, že baterka nebyla až tak moc podbitá.
Vogon

#11 Příspěvek od Vogon »

S tou diodou to není úplně od věci. 3,2Ah bude asi VRLA a tam je lepší omezit přiložené napětí na 13,8 což ta dioda do serie zajistí.
Odopor v serii je potreba pro omezeni iniciacniho proudu. Dioda v serii vyhoví 1N4003 a odpor bych dal 2,2ohm
Becherman

#12 Příspěvek od Becherman »

Takže když to napíšu tak abych to pochopil i já. Na "plusovej drát" napojím za sebou pojistku, diodu a odpor a mělo by to být OK?

Akumulátor to bude pravděpodobně tenhle: http://www.lucascomp.cz/Olovene-akumulatory/Olovene-Akumulatory-12V/Oloveny-akumulator-12V---3-2Ah--rozmer-134-x-67-x-61-Zaruka-24-mesicu.html

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána. Používej konečně tlačítko Obrázek nad a pod vláknem!
Hill
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

schrost píše:Ale to zase nenabiješ. bo úbytek na diodě. Baterku připojit na prudko přez desítku pojistku, a pak nastartovat. a doufat, že baterka nebyla až tak moc podbitá.

A spalis poistku, mozno aj dve (tu druhu v aute). Preto ten odpor. A diody existuju aj schottkyho.
Vogon

#14 Příspěvek od Vogon »

Mělo.
Honza_dy

#15 Příspěvek od Honza_dy »

Omlouvám se, špatně jsem pochopil Tvůj požadavek. Pro přímé nabíjení akumulátoru by se možná hodilo toto.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“