Doutnavkové hodiny - duplex a násobič napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rzeman

Doutnavkové hodiny - duplex a násobič napětí

#1 Příspěvek od rzeman »

Zdravím,

zkouším doutnavkové hodiny podle Danyka (http://danyk.wz.cz/dout.html) a místo transformátoru na těch 200V použít násobič napětí. Problém je s duplexem z LM8560 a DC z násobiče. Pokusil jsem se to vyřešit 2 tranzistory místo jednoho, ale při zkoušce v simulátoru obvodů to ukazuje že jeden z nich jede jak má, ale ten druhý místo aby v polovině periody úplně vypnul jak potřebuji tak jenom klesne napětí. Tranzistory jsou pro mě zatím španělská vesnice, chápu jenom základ.

Prosím poraďte, jak mám problém vyřešit? Je jedno jak, jenom bych rád zůstal u toho násobiče. Předem děkuji
Přílohy
0.png
(12.76 KiB) Staženo 140 x
procesor

#2 Příspěvek od procesor »

To by som sa čudoval keby toto nejako násobilo. Nechceš vyrobiť iba ten multiplex?
Trochu zadefinuj ako v reále vyzerá ten 50Hz generátor sínusu.
Na rýchlo ...
Přílohy
MUX50Hz.JPG
Použi 350...400V tranzistory
(148.42 KiB) Staženo 165 x
Naposledy upravil(a) procesor dne 29 kvě 2012, 20:58, celkem upraveno 4 x.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

spínej jen jeden trand, na kolektor toho tranzistoru zapoj bázi druhýho PŘES ODPOR vhodné velikosti (oba PNP dle tvýho nákresu. v kolektoru bude příslušná větev displeje ) Pokud bude první tranzistor zavřen, velké napětí na kolektoru otevře druhý. pokud trand otevřeš, napětí na kolektoru zmizí a druhý trand se uzavře
rzeman

#4 Příspěvek od rzeman »

No pokud jsem správně pochopil výstupy LM8560, tak je na každém může být v každém okamžiku buď + (rozsvítí se jedna část displeje), nebo - (rozsvítí se druhá část) nebo nic a nesvítí ani jedna. A toto zapojení by způsobilo že když by nesvítila první, tak by se rozsvítila druhá, a v druhé půlperiodě naopak, takže v důsledku by svítil neustále celý displej, ne?

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

To Tvý zapojení by nefungovalo. Máš bázama propojený dva trandy z různou vodivostí. Z emitoru jednoho trandu jde proud přes bázi, bázi druhýho tranzistoru a emitor téhož tranzistoru. Výsledek: oba tranzistory jsou trvale sepnuty.
Ty potřebuješ periodicky spínat obě "poloviny" displeje synchronně z "padesátkou" ze sítě. Tato padesátka navíc taktuje procesor těch hodin. Každy vývod toho švába - rozuměj displejový- ovládá dva segmenty. který segment má být v danné chvíli vysvícen určuje jeden ze dvou společných vývodů, který je zrovna pod napětím.

Dokonce už tu vidím i použitelný schéma
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 29 kvě 2012, 20:44, celkem upraveno 1 x.
Andrea

#6 Příspěvek od Andrea »

procesor píše:Na rýchlo ...

To by tam ty diody ani nemusely být, když bude jen jeden odpor 2k7 a B + E propojený, budou se ty přechody BE chránit navzájem.
procesor

#7 Příspěvek od procesor »

:agree: :agree:
rzeman

#8 Příspěvek od rzeman »

No je to složitější než jsem čekal, ještě se podívám na jiný řešení celých hodin co bych zvládl aji já :D
Ale moc vám všem děkuji za snahu :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“