Zdroj u PC
Moderátor: Moderátoři
Zdroj u PC
S vysokou pravdepodobnosťou ani dva rovnaké zdroje nebudú mať rovnaký príkon pri tej istej záťaži.
Vo výkonnejšom bude väčší transformátor a ten by mohol mať väčšie magnetizačné straty, ale zároveň masívnejšia meď to môže kompenzovať.
Je tam veľa parametrov, ktoré na to majú vplyv. Jenou je aj účinnosť, ktorá sa optimalizuje najmä do oblasti max. zaťaženia.
Něco jiného by bylo toto měřit při trvalém maximálním odběru podle psaných Wattů. Tam už se musí podepsat na výrobě i ta zmíněná trafa (a proto to má být zdroj těžší), ale zase záleží na výrobci a jeho provedení zdroje, protože každý má jinou představu o účinnosti zdroje.
Takže bych také tvrdil, že je to akademická otázka, protože u každého výrobce budeš mít jiné výsledky a cena 3000,- Kč za zdroj ti nezajišťuje ani 50% jistoty, že ten zdroj bude po dobu 5 let stejně dobrý jak jiný za 1500,- Kč.
Chceš mít jistotu v kvalitě ? Koukej po tom, co funguje jiným a jak jsou s tím spokojeni.
Chceš mít konkrétní odpověď ? Napiš konkrétního výrobce a důvod tvé otázky na spotřebu počítače a možná najdeme možnosti kde ušetřit nebo při známé konfigurace počítače, kde je zbytečná spotřeba v klidu atd.
Já to nepovažuji za akademickou otázku, protože rozdíl mezi 350W a 700W je mnohem vyšší, než rozdíl v příkonech naprázdno - potažmo účinnosti - těchto zdrojů.PC01 píše:...když budu mít stejný počítač a jednou do něj dám zdroj s údajem 350 W a jednou s údajem 700 W. Bude ten počítač žrát pořád stejně, nebo 700 W zdroj bude žrát víc?
Takže moje odpověď v jazyce tázajícího se PC01: Ano, ten počítač bude žrát pořád stejně.
Mě radil známej, ať pořídím lepší (výkonnější) zdroj, že je lepší když bude výkonová rezerva, kdybych pak PC rozšiřoval abych nemusel kupovat nový zdroj.
To je nápad dobrej, ale zase kdyby měl 2x výkonnější zroj 2x víc žrát tak to bych radši koupil slabší aby nebyly tak velký účty za elektriku.
Takže když koupím výkonnější tak se to na účtu za elektriku prakticky neprojeví chápu to dobře?