BM642

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

BM642

#1 Příspěvek od Celeron »

Mam moznost za levno koupit citac BM642C. Bohuzel bez dokumentace.
Takze cerna skrinka jak na opravu, tak na pouziti...
Nejspis nebude zcela funkcni a mam obavu, zda se takhle slozita vec da vubec dat dohromady.
Nemate prosim nekdo s BM642C nejakou zkusenost, pripadne dokumentaci?
Diky
Jirka
Racius
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Racius »

Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Velke diky! Teda ten citac je slozitej jak mlaticka. To bude zradlo se s tim prokousat. Skoda, ze tam jsou jen schemata a neni popis funkce jak s tim merit. Trochu me prekvapilo, proc jsou v citaci A/D prevodniky. Asi to ma navic voltmetr a spol. No uvidime, vypada to dobre. Akorat proti Zajicovi neskutecna krava. :)
Jirka
WLAB

#4 Příspěvek od WLAB »

No... existuje nekolik verzi (2-3?) toho pristroje, ktere v sobe maji ruzne desky (tim nemyslim klony 642, A, B, C). Je pravdepodobne, ze se lisi i v SW (podobne jako treba BM553...).... Prinejmensim to chce pro zacatek zkontrolovat, jestli sedi cisla desek s dokumentaci, co je k disipozici, pripadne, pokud zahrnuje vse, oznacit si, co se z toho konkretniho kusu tyka.
de omnibus dubitandum est
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak to jsi me moc nepotesil, mnoho variant hw x mnoho variant sw a opravaroj z toho klepne. :)
Diky
Jirka
WLAB

#6 Příspěvek od WLAB »

Az to rozeberes udlej fotku shora a pak nafot ty velke desky kolem procesoru, schvalne co z toho vyleze.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

Různé verze softwaru nejspíš budou, ale zásadní rozdíly mezi nimi určitě nebudou, museli by psát nový manuál.... Zatím jsem viděl vždy pouze jednu verzi. Pokud vím, verze A, B a C se liší v podstatě jen použitým kmitočtovým normálem a taky vybavením sběrnicí IMS2, viděl jsem už verzi bez sběrnice. Změny které probíhaly v průběhu výroby postupně s inovací součástkové základy, v manuálech zanesené obvykle nebývají. Ale nebývá to nic zásadního.
Jinak kdybys nevěděl jak na opravu téhle strojovny tak se klidně ozvi, pár kusů mi prošlo rukama a některé závady mě donutily nastudovat měřák prakticky celý...

Jinak při focení nebo vyndávání na silnější světlo bacha na epromky, zkontroluj zda jsou dobře zalepená okýnka, nejlíp kovovou (hliníkovou) fólií. Pokud vím, zaručovaná životnost obsahu paměti je 20 let a to už povětšinou uplynulo. Takže není radno obsah pamětí "pokoušet" :D
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
WLAB

#8 Příspěvek od WLAB »

Obsah pameti je radno co nejdrive vycist a nekam ulozit...

Verze SW pro IMS s i8279 a se SW resenim se lisi podstatne (ikdyz ne z hlediska uzivatele).
jef111
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jef111 »

Kvůli tantalu který při provozu čítače chytil plamen jsem se rozhodl vyměnit rovnou všechny. A při té příležitosti jsem vyčetl obsah pamětí na desce uP. V měřáku je modernizovaná verze desky interface s MH8279 a hybridním IO MTH026.

Za zmínku stojí že desky interface a procesoru jsou stejné jako v BM595, jen se změnami v osazení.

Ke stažení zde:
http://leteckaposta.cz/126946400
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
WLAB

#10 Příspěvek od WLAB »

Tam je MH8279, jako neco od Tesly? Ja tam mel i8279... a rekl bych, ze je to spis starsi reseni, kde pak i8279 nahradili SW resenim, aby usetrili...

Podobne to mam na BM553, kde UTESalni vyrobek je se SW IMSem (coz bude nejspis z hlediska propustnosti sbernice nejaka hruza) a Teslackej s HW.

Desky v 553 jsou take !temer! stejne. Coz jsem moc nepochopil, protoze vzdycky udelali nejakou desku (at uz CPU, IMS, pameti), ktera se tvari jako temer univerzalni platforma, ale pak clovek zjisti, ze je tam nejaka drobna upravicka, ktera to cele znekompatibilnuje....
8O
WLAB

#11 Příspěvek od WLAB »

mimochodem, na ty SW by to chtelo nejake vhodne misto, kde by se daly sdilet... vzdycky v kombinaci vyrobnim cislem pristroje.
Naposledy upravil(a) WLAB dne 11 dub 2017, 21:23, celkem upraveno 1 x.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jef111 »

Jo MH8279 je opravdu od Tesly, dokonce jsem našel doma jeden náhradní :-)

Těch verzí interfejsu bylo asi víc protože BM595 co mám v práci má ještě složitější osazení a bez podivného hybridního IO.

Jsem pro zřízení úložiště, nejlíp kdyby fungoval místní upload :-)
www.sigmaphon.cz
WLAB

#13 Příspěvek od WLAB »

Zajimavy... je na nem nejaky kod, ze ktereho by slo odhadnout, kdy byl vyroben?

Ono vseho bylo asi tak nejak vic verzi a standardizace temer nulova...
Naposledy upravil(a) WLAB dne 11 dub 2017, 22:55, celkem upraveno 1 x.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od jef111 »

WLAB píše: Ono vseho bylo asi tak nejak vic verzi a snadardizace temer nulova...

Je to tak, hlavně že na každou kravinu, součástku nebo mech. díl byla norma ČSN a pak se to nějak spatlalo dokupy z toho co bylo zrovna na skladě i když se přístroj jmenoval furt stejně.
Ostatně nutno říct že až na gigantické světové výrobce je to tak dodnes. Ti giganti zas mění modely dvakrát do roka, takže je to ve výsledku taky stejné :D ..no to je jedno

BM595 se (zřejmě) nejstarším provedením interfejsu má SN 09844 a provedení s 8279 má SN 10024.
www.sigmaphon.cz
WLAB

#15 Příspěvek od WLAB »

Ono je to tezce bizarni i dnes i u premiovych znacek... Napr. pred casem jsem narazil na problem, ze DPO4034 ma nekompatibilni ukladani dat s nastupcem DPO4034B. A neni cesta, jak si na 4034 prohlednout zaznam z 4034B 8O (krom toho si sednout a provest reverse engineering obeho a napsat si konvertor). Na podpore mi akorat nabidli, ze mi to prevedou, nebo, ze si to muzu prohlednout v nejakem jejich PC programu, coz byla nejaka tezce nepouzitelna hruza.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“