Laboratorní zdroj MANSON EP-613, napětí neklesne na 0V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Boya

Laboratorní zdroj MANSON EP-613, napětí neklesne na 0V

#1 Příspěvek od Boya »

dobry den, mam zdroj MANSON EP-613 a ted se projevila zavada. po snizeni voltu z maxima na minimum bez zatizeni zustane viset napeti na pěti voltech a k dalsimu poklesu dochazi pomalu,cca pul minuty, nez to klesne uplne na nulu. pri snizeni treba z peti voltu na nulu napeti zustane viset na cca 1V. chtel bych se zeptat na radu jakym obvodem ve zdroji by to mohlo byt. predpokladal bych neco na chladici,co byva nevice namahano? nacaty tranzistor? dekuji za pomoc
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Na výstupu zdrojů bývá "vybíjecí" odpor . Změřit nejdříve ten .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Některé lacinější zdroje ho nemají, nebo jako kdyby ho neměly.
Podobně se některé zdroje nedokáží vyrovnat s napětím přivedeným zvenku a utápět ho (sink). Ale u některých lepších už jsem to viděl.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Komparátor, plovoucí zem ? Nevím, neznám zapojení. :wink:
Boya

#5 Příspěvek od Boya »

tak jsem udelal nejaky fotky,dekuji za odpovedi. na dps moc soucastek neni, takze odhaleni zavady pro vas urcite nebude problem. :lol:
na fotce s ctvercovoudeskou deskou s potenciometry je kolem zenerky nahore videt mirne vyhrati dps. zenerka ma v propustnem smeru 0,63V v zavernem 0,67V, odpor nad tim 116ohmu. osminohy integrac se jmenuje 4558D spodni radek je C223A.
ze zadni - zelene strany teto desky jsou dva stabilizatory 5 a 12V na chladici, na svorky s pevnym napetim z cela na zdroji. a v rohu dva rezistory 0,8ohmu to ukazuje na meraku,snury ve zkratu maji 0,2ohmu.
na chladici s dvema vykonovymi tranzistory 2N3056? je pridelan i usm.mustek a trinohy IO,tranzistor TIP31C R,CC0C3 W, MAR 618 THOMSON.
Přílohy
P1250421.JPG
(41.37 KiB) Staženo 193 x
Boya

#6 Příspěvek od Boya »

druha strana
Přílohy
P1250418.JPG
(53.32 KiB) Staženo 140 x
Boya

#7 Příspěvek od Boya »

rozdelany zdroj. trafo, chladic s vykonovymi soucastkami, deska a celo zdroje
Přílohy
P1250422.JPG
(46.09 KiB) Staženo 137 x
Boya

#8 Příspěvek od Boya »

soucasky na male dps u chladice s vykonovymi souc.
usm mustek a neco toho trinohyho.
Přílohy
P1250424.JPG
(32.51 KiB) Staženo 121 x
Boya

#9 Příspěvek od Boya »

celo zdroje
Přílohy
P1250431.JPG
(36.92 KiB) Staženo 107 x
Boya

#11 Příspěvek od Boya »

jeste bych pridal, ze na svorkach vystupniho napeti je na kompletnim vypnutem zdroji je 2,5kohm a na jinem se kterym mam moznost porovnani je 3,5kohm. kdyz je na vystupu vlastne mensi odpor,tak by to napeti melo padat spis rychleji,ne?
drive to zdroj nedelal a ani to nedela ten druhy zdroj.
koukal jsem se na ceny tech 4 soucastek,co maji na desce asi nejvetsi cenu a vychazi to tak do stovky.tak jestli tyto vymenit a zkusit jestli to zafunguje? pak jedine si vzit barevny kody rezistoru a omerit je.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jezevec »

Boya píše:...koukal jsem se na ceny tech 4 soucastek,co maji na desce asi nejvetsi cenu a vychazi to tak do stovky.tak jestli tyto vymenit a zkusit jestli to zafunguje?...

Jaký to má význam bezhlavě měnit některé součástky? Co tak vzít měřák a měřit. Bude tam nějaký operák jako neinvertující zesilovač nebo komparátor. Na obou vstupech musíš mít shodné napětí.
Taky je dobré oměřit zvlnění, jestli ti zdroj nekmitá.
Boya píše:...zenerka ma v propustnem smeru 0,63V v zavernem 0,67V

A to se ti zdá v pořádku?
Boya píše:...kdyz je na vystupu vlastne mensi odpor,tak by to napeti melo padat spis rychleji,ne?...

Ne, vybíjecí odpor na výstupu je blbost. Buď je rozdílný výstupní odpor daný rozptylem hodnot anebo spíš svodem např výk. tranzistoru.

Pokud si s tím nebudeš vědět rady, můžu ti ho za poštovný a případný materiál opravit.
Boya

#13 Příspěvek od Boya »

diky, tu zenerku sem meril v desce. na zbytek se podivam podrobneji. diky
Boya

#14 Příspěvek od Boya »

tak jsem zjistil,ze zavada byla na dvou vykonovych tranzistorech 2n3055. jejich vymena pomohla. myslim ze jsem nameril prechod na novym 0,65V a na spatnych 0,55V nevim jestli to o necem vypovida,ale nemel jsem vice casu a s merenim jsem na štýru. diky za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“