Solární článek

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Solární článek

#1 Příspěvek od forbidden »

Kdysi jsem na burze v Holicích koupil dva tyto solární články. Protože mi tu už léta leží bez využití, chtěl jsem z jednoho udělat alespoň dobíječku Li-Ionek. Mají rozměry 120x80 a údajný změřený výkon cca 0,5 W. Zkoušel jsem je teď ráno na slunku a naprázdno dá asi 9,5 V, při zatížení necelými 30 mA klesne napětí na 2,3 V. Vím, že zimní slunko má malou sílu, ale toto se údajnému změřenému výkonu ani neblíží. Problém teď je, že nevím, jak mám udělat tu dobíječku. Nevím, jestli při plném výkonu stoupne proud při malém napětí, nebo stoupne napětí při menším proudu. Takže jestli mám snižovat, nebo zvyšovat.
Jinak je zajímavý, že všechny články, co se teď různě prodávají, vypadají jinak. Mají víceméně namodralou barvu a vypadají jako složený ze střepů. Toto jsou hnědý pravidelný pruhy, takový článek mám v kalkulačce. To je nějaká starší technologie?
Přílohy
solar.jpg
solarni clanek
(25.47 KiB) Staženo 107 x
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

To jsou amorfní dvojvrstvé panýlky, proto dávají 1,5V na "článek", protože jsou to dva články přes sebe. Já tu mám 30x60mm a mají udávaný výkon 6mW, ale na přímém slunci (teď v zimě v poledne) dají až 30mW. Já teda mám ten panýlek spíš do fialova než do hněda.
Přílohy
panylky.jpg
Udáváno 3V 2,1mA
(5.08 KiB) Staženo 88 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Díky za odpověď. Barva bude asi podobná, trochu do tmavo fialové to je. Ten výkon 0,5 W bude teda asi blbost. To se teda nehodí asi ani na dobíječku. Leda na napájení něčeho nízkopříkonnovýho, nějaký čidlo, nebo něco podobnýho.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

No blbost to možná úplně není. Podle datašítu od těch mých panýlků mají při 100mW/cm2 výkon 6,36mW/cm2. To by u těch tvých znamenalo zhruba 0,5W.
www.cyfronika.com.pl/dok/asi.pdf

Edit: Svítí tu sluníčko, tak jsem to změřila ještě jednou. Ty dva panýlky paralelně dávaly do 3 NiMH článků 32mA při napětí 3,9V. To je skoro 125mW. Takže těch 500mW je u toho tvého panýlku docela reálné.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Nojo, tak to nevím, proč jsem naměřil tak málo. Snažil jsem se to nasměrovat kolmo ke slunku.
Kdybych teda dělal tu dobíječku, tak postačí omezit max napětí, měnič by zbytečně ještě ukousl výkonu, kterej je už tak mizernej. Předpokládám, že když jsou to v podstatě v sérii zapojený PN přechody, tak si nemusím dělat starosti s diodou, která by bez osvětlení zabraňovala toku proudu z baterky do článku, pokud nepřekročím otevírací napětí.
Jinak díky za datasheet, mám alespoň nějakou představu o účinnosti.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“