Veža JVC R-E20L, zrejme vadný STK4141-II

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
durkovic
Kontaktovat uživatele:

Veža JVC R-E20L, zrejme vadný STK4141-II

#1 Příspěvek od durkovic »

Zdravím,

dostal som vežu JVC R-E20L s originálnymi reproduktormi, s tým že nehrá len veľmi slabo "brumí-zurčí". (len pri pripojených slúchadlách)

po otvorení prístroja som hneď spozoroval prerušenú poistku 2,5A. Podozrenie hneď padlo na "šlusnutý" hybridný IO konc. stupňa STK4141-II.

Keďže sa mi zdali reproduktorové boxy veľmi ľahké tak som ich otvoril a zistil som že v oboch reproskrinkách nieje ani jeden reproduktor a prívodné vodiče neizolované "kriticky blízko" seba. takže na 95% došlo k zničeniu tvrdým skratom STK4141 po pripojení a zapnutí. prístroj nemá zrejme nijaké zvláštne ochrany pred tvrdým skratom.

otázka je: kúpiť a osadiť pôvodný STK4141-II (majú ho na sklade v avelmaku) alebo radšej osadiť STK4191V. Vraj v týchto zapojeniach idú tie STK4141 na hranici Vcc-Max. teda okolo tých 38-39V. Neviem ale či sú STK4141-II a 4191V zapojením zhodné čo sa týka aj výstupných pinov. (cenový rozdiel medzi oboma IO nieje priepastný). (podľa nejakého datašítu, je vraj séria od STK4101 až po 4191 zapojením rovnaká, líši sa to len hodnotou trvalého výstupného výkonu).

hybridný IO STK4141-II je podľa dostupných schém na internete konštruovaný pre pripojenie reproduktorov 8-16Ω. no originálne reproduktorové skrinky JVC S-E20 majú uvedené v technických parametroch výkon 25W a impedanciu 6Ω

Otázka 2. : Aké reproduktory by ste doporučili do týchto reproskriniek, reproskrinka má nejaký ešte zvláštny kryt hlbko-tónového reproduktoru (na ňom nápis "HONEYCOMB FLAT SQUARE DIAPHRAGM). chcel by som si totiž túto vežičku dať plne dokopy.

ďakujem za všetky rady a informácie.

pár foto:
Přílohy
Ozvučnica.JPG
(124.46 KiB) Staženo 104 x
reproduktor JVC S-E20.JPG
(44.14 KiB) Staženo 99 x
Power supply + STK4141-II.JPG
(139.92 KiB) Staženo 101 x
JVC R-E20L.JPG
(99.46 KiB) Staženo 112 x
JVC R-E20L + JVC S-E20.JPG
(147.48 KiB) Staženo 116 x
Thales
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Thales »

Tak mě napadá že tam možná ani v originále žádný basák nemusel být. Je tam nahoře jen nějaký širokáč a ten dolejšek může být jen pasivní membrána (místo bassreflexu). Není možná tato varianta? nebo víš určitě že tam nějaký basák měl být?

S těmi STK bude problém protože originály jsou velice špatně sehnatelné. Leda tak ze skladu nějaké firmy která je používala ve svých výrobcích jako náhradní díl. To co je v běžných obchodech jsou jen kopie kolísavé kvality, z větší části špatné. Přeju tedy hodně štěstí při shánění té lepší varianty.

Nespoléhej se na "nějaký datasheet" a "prý". Stáhni si konkrétní datasheety k těm uvažovaným IO a samostatně si to porovnej. Pak budeš mít jistotu.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Dej tam co tam bylo
http://www.ame.cz/Seznam-zbozi-_g405205 ... xt=stk4141
Původní HIO odešel díky zkratu přívodů. HIO nemají protizkratovou ochranu.
..to bude jen ňákej odpůrek
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od durkovic »

Thales-i to je výborná myšlienka že by to mohlo mať osadený iba jeden širokopásmový reproduktor a tamto dole je len membrána pre "efekt" a zdôraznenie reprodukcie hlbokých tónov.

čo tam bolo osadené a ako to žial neviem a ani predchodzí majiteľ. ten to dostal od nejakého známeho a jak to všetko zapojil tak zrejme práve vtedy odpálil koncák, na fotke je vidieť ako zostali v reproskrinke vo vnútri tie vodiče takže k tvrdému skratu zrejme určite došlo. skúsim ešte raz poriadne poobzerať priestor ozvučnice a kde a jak bol prichytený samotný reproduktor(y).

ano s tou pochybnou kvalitou tých hybridov STK som už sa na internete dočítal. ale zase nejako moc do toho vrážať nechcem, ak by mal IO stáť 30€ tak to môžem na to ..... (pozerať v polici :D )
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od durkovic »

mi-ro, áno nebudem vymýšľať a dám tam čo tam patrí teda STK4141

je len zaujímavé že sú dve verzie a to STK4141-II tá má maximálne napájacie napätie udávané na 39V.

typ STK4141V má max napätie udávané na 40,5V.

tak teraz čo tam dať, alebo je to jedno?
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Měla by stačit II. Kolik jsi naměřil napájecí napětí v tý věži? (po vypájení vadnýho HIO) Myslím, že nebude zdaleka ani těch +-39V.
..to bude jen ňákej odpůrek
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od durkovic »

ešte som HIO nevyberal, dnes na to nebol čas len som to dostal domov, snáď cez víkend sa k tomu dostanem. jedine čo som zistil je že na výstupe pre reproduktory (prípojné terminálové svorky) je možné namerať 37,1V (jsm). zrejme z dôvodu prerazeného HIO, čo je skoro plné napajácie napätie HIO takže STKčko je KO.

Takže Thales-ova domnienka sa potvrdila (zrejme) ten spodný kryt akože niesto pre basový reproduktor je neobsadený a ten kryt má podľa označenia na internete názov "Passiv radiator". v ozvučnici je osadený len jeden reproduktor s rozmermi:

priemer otvoru v ozvučnici : 11cm

rozteč úchytov pôvodného reproduktoru (uhlopriečkovo) : 13,5cm

údávaný výkon (trvalý) : 25W

impedancia: 6Ω (STK4141 je konštruovaný pre min. impedanciu 8Ω....)

našiel som reproduktor TVM ARX130-00/8 ten by tam zrejme sadol celkom dobre http://www.schotter.sk/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=10264&category_id=41&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26

tu je ešte zopár foto z veže + tá odkrytovaná reproskrinka
Přílohy
cassette deck B.JPG
(77.63 KiB) Staženo 94 x
DPS Tuneru.JPG
(145.02 KiB) Staženo 100 x
PSU + NF Source selector.JPG
(145.4 KiB) Staženo 85 x
mechaniky z vnútra.JPG
(177.72 KiB) Staženo 93 x
reproskrinka pod krytmi.JPG
(38.68 KiB) Staženo 107 x
BOBOBO

#8 Příspěvek od BOBOBO »

Jen dvě maličkosti , na ten repráček by se bolševici báli napsat 10W a pro zajímavost nám změř rozměr síťového trafa . Aby jsi tam neměl 10W kostičku , jak běžno jest . Celkově bych se na to vyprd a u popelnic si vzal jiný .
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od durkovic »

ano, keď sa uvoľní trocha času tak to pomerám

ja som len vychádzal z údajov na štítku na zadnej stene reproskrinky, to aký v tom bol reproduktor netuším, to ako bývalé TVM určovalo možný trvalý výkon svojich reproduktorov tiež neviem, nikdy som sa o to moc nezaujímal. a či by veža vedela dodať trvalých 2x25W, to si nemyslím, skôr by bola reálna hodnota tak do 15W RMS. (možno) aj to už asi z väčším skreslením. aj keď neviem či by stroj tejto kategórie niekto hnal na "plný kotol" , to by tie reproskrinky skôr roztrhlo :D

tak zatiaľ aspoň približná fotka transformátoru
Přílohy
transformátor.JPG
(282.95 KiB) Staženo 96 x
Thales
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Thales »

V Tesle určovali příkon reproduktoru tak že vzali reprák, pustili do něj sinus a ten to musel vydržet nonstop 100 hodin. Také musel opakovaně po určité časové intervaly (bohužel už mi vypadly z hlavy časy) vydržet dvoj a trojnásobné přetížení. To celé s poruchovostí pod 2%. Můžeš zkusit jestli to samé vydrží ty čínské podle štítkového údaje :) Někdy od přibližně poloviny 80 let pak došlo k úpravě že se neměřilo sinusovým signálem ale růžovým šumem, u některých typů reproduktorů pak doplněných filtrem pro jeho pracovní oblast protože je to víc podobné reálné hudbě a odtud vyšší dovolené štítkové zatížení.

To trafo jsem tam skoro přehlédl.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Ten kazetak vyzera zaujimavo a tuner tiez. Mohlo to hrat celkom pekne. Pravdepodobne k tomu existuje aj gramofon, ktory sa polozi na vrch.

Vezu samotnu by som urcite opravil. Otazka je, co s tymi reprakmi - asi zohnat nieco, co tam bude pasovat rozmerovo a vyskusat alebo pripojit ine repraky.
Hifista

#12 Příspěvek od Hifista »

Jak se tak dívám na ten aparát, tak bych řekl, že do toho investovat není vůbec rozumné. Vzhledem k jeho věku, ceně STK obvodů a jejich vysoké poruchovosti, bych to hodil za psem. Mám dojem, že STKáčka odcházejí už při škaredém pohledu na ně.
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od durkovic »

táto veža je zrejme niekedy z rokov 1984-85. dovážaná zrejme do tuzexu. ano je to už starina ale v porovnaní s dnešnou spotrebkou cca rovnakej kategórie je toto ešte poctivo spracované.

k veži patrí gramofón JVC L-E20B (na počudovanie má veža na zadnej stene jack výstup s označením "synchro" pre spojenie s gramofonom L-E20B) neviem síce načo bolo synchro prepojenie s gramofónom, väčšinou to bývalo len v spojení s CD playermi pre funkciu "CD synchro REC" u JVC toto zastupuje systém Compu Link. gramofón JVC k tejto veži mi bude dodaný, ešte ho má predchádzajúci majiteľ doma.
nepredpokladám že je u tohoto aparátu synchronizované nahrávanie na kazetu z gramofónu.

CD player k veži sa dokupoval cca podľa rozmerov napríklad JVC XL-E3. ten by pod vežu rozmerovo sadol.

podľa mňa by bola škoda pristroj vyhodiť keďže po odskúšaní inak všetke funkcie pracujú, teda tuner ladí, decky fungujú (prehrávajú nahráva (deck B) pretáčajú) takže inak je prístroj plne OK

tento prístroj nieje kategórie HiFi takže od neho nečakám žiadne zázraky, proste bude to hrať ako veža svojej kategórie. keby bol ten HIO konštruovaný na zaťaženie 4Ω a vyššie tak už dávno tam mám osadené v skrinkách dvojpásmové auto-reproduktory ktoré by na tento účel postačovali. holt auto-reproduktory s impedanciou 8Ω nemám a ani som také nevidel.

Thales: ďakujem za objasnenie skúšania reproduktorov v Tesle :)
Hifista

#14 Příspěvek od Hifista »

Když jsem to tak pohanil, tak jsem si myslel, že ten STK bude stát kolem 500 Kč, ale teď jsem se díval do katalogu Hadexu v Ostravě a je tam za přijatelnou cenu 199Kč, takže to by ještě asi stálo za investici.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Mam vezu Sony XO-D1 a tam STK4121-II zatial funguje len 26 rokov :) Tuner je analogovy, kazetak mechanicky, ale repraky su dvojpasmove.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“