Záhadná součástka na uzemnění

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Fino97

Záhadná součástka na uzemnění

#1 Příspěvek od Fino97 »

Zdravim,mam jeden mozna lehce amatersky dotaz,kazdopadne me to uz dlouho vrta hlavou. Co je tenhle bastl,vyskytujici se na uzemneni zejmena vetsich kovovych objektu? /tady na fotce je to na zavorach,dale se to vyskytuje na uzemneni zabradli pobliz trati,a neco lehce vetsiho jsem videl na uzemneni "hromaku"-ochranneho vodice VVN linky 110kV/..Za odpoved dekuji,asi mi prinese klidnejsi spanek :)
Přílohy
WhatIsThis.JPG
(69.03 KiB) Staženo 152 x
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Není to žádnej bastl, je to jen ochrana zemní svorky před deštěm a dalšíma povětrnostníma vlivama...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
alles

#3 Příspěvek od alles »

je to svorka v provedení bombenfest und idiotensicher
jasin

#4 Příspěvek od jasin »

Je to takzvaná průrazka která se používá na elektrifikovaných tratích.
Z důvodů bezpečnosti by měly být stožáry a konstrukce v blízkosti trati spojené s kolejnicí. Ale takové spojení zhoršuje činnost kolejových obvodů.
Proto je spojení provedeno přes průrazku. Při zavlečení napětí z troleje se průrazka prorazí a bezpečně spojí kostrukci s kolejnicí. Průrazka obsahuje prorážecí kapsli která se po odstranění závady dá vyměnit.
A ty Ekkare když o tom nic nevíš tak raději mlč.
Svět vypadá dobře jen při pohledu přes koňské uši.
Fino97

#5 Příspěvek od Fino97 »

@jasin
Diky za odpoved,podle googlu to je skutecne ono,jen jsem nevidel jak to hledat :) ...a jen zastreseni to neni,protoze je to zespod jakoby zalite..
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Ten vrchny dekel je tam na zavit viz ten 6tihran... Mal som kedysi jednu novo osadenu otvorenu :-)
Otkundes

#7 Příspěvek od Otkundes »

Jasine, dík!
Konečně po letech vím, co a k čemu to je. Jako kluk jsem to kdysi dávno tajně rozmontoval a podíval se do toho "hrníčku" s logem AŽD. Byl v něm jen nějaký kroužek z izolantu a v něm sloupeček z několika kovových kroužků, o průměru snad 10mm. Ani "nádražáci" mi nebyli schopni říci, co to na těch svých sloupech, stožárech, lampách a zábradlích, mají vlastně přimontováno.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Ze stejnýho pramene mám já tu svou "ochranu proti povětrnosti na zemnicí svorce" - přestože táta byl nádražák (mašinfíra celej život) i máma nádražačka (tranzitérka), tak tohle nebyl nikdo ani mezi známýma schopnej jinak ozřejmit. To jsou prostě věci, který se ani na dráze jinam než mezi úzkej "kruh zasvěcenejch" nevynesou...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

Má to nějakou signalizaci aktivace ? Třeba, že ten hrnec vystřelí někam mimo ? :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Průrazka:
Obrázek

Kdesi píšou, že je opakovatelná. Takže žádná indikace potřeba není.

Jinak hodně podobně vypadá "dekl" na zemnící svorku u sloupu..
jandu

#11 Příspěvek od jandu »

Elkov?
Pôvodný výrobok AŽD Čierna nad Tisou /vývoj AŽD Praha/. Vo vnútri je tzv. vložka, ktorá prebíja pri danom tlaku pri napätí 400-450 Vss. Je to dierkovaný izolant medzi dvoma eloxovanými Al plochami a je opakovateľná - to znamená, že ak prierazný prúd mechanicky nepoškodí vložku, po zvedení nadprúdu sa činnosť vložky obnoví. Boli exportované do MLR a DDR.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Artaban001

#12 Příspěvek od Artaban001 »

To se dá ještě rozebrat? - mě se to nejevilo jako rozebíratelné - snad jen flexkou..
Otkundes

#13 Příspěvek od Otkundes »

Ano Artabane, lze to rozebrat. Snad jako dvanáctiletý soplák, jsem s tím hrníčkem, přimontovaným na stožáru vedle semaforu, začal točit a světe div se! Co tam bylo, jsem již popsal výše.
jandu

#14 Příspěvek od jandu »

Ak je to v namontovanom stave a ten "zvon" sa odskrutkuje, musí dôjsť k priamemu spojeniu stožiar-zem. No a na stožiari obvykle býva "naindukované" napätie. Zamestanci SZD (Sdelovacích Zabezpečovacích Dílen) vedia, ako postupovať pri výmene.
Naposledy upravil(a) jandu dne 31 říj 2013, 13:45, celkem upraveno 1 x.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
mi-ro

#15 Příspěvek od mi-ro »

Na stožáru bývá naindukované napětí? kde by se tam vzalo? a není náhodou ten stožár zabetonovaný do země?
..to bude jen ňákej odpůrek
Odpovědět

Zpět na „Součástky“