poškodený hdd - je možne ho použivať aj po takejto úprave?

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Pwn3r

poškodený hdd - je možne ho použivať aj po takejto úprave?

#1 Příspěvek od Pwn3r »

zdravím

mam hdd WDC WD5000AAKS-60Z1A0 (500 GB), sú na ňom chybne sektory (iba na začiatku) je možne použivať hdd s vytvorenou particiou mimo chybných sektorov bez toho aby sa stratili data alebo došlo ku niečomu podobnému? prikladám screen z HD TUNE a z Partition Wizard rozdelenie disku (disk2)
Přílohy
rozdelenie.jpg
(120.47 KiB) Staženo 120 x
HDTune_Error_Scan_WDC_WD5000AAKS-60Z1A0.png
(49.26 KiB) Staženo 115 x
robo

#2 Příspěvek od robo »

Pouzivat muzes, coz o to. Ale jak dlouho bude bez dalsich chyb, a nebo jestli pozitri padne jak nemci u Stalingradu, to ti nikdo nerekne. Mit na nem jen data ktera kdyz ztratis, tak aby te to nebolelo. jednou za cas si udelat kontrolu na vadne sektory.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Prepis tie sektory (alebo cely disk), potom zmiznu (realokuju sa). A nasledne pozri do SMARTu, kolko ich tam mas.
satam

#4 Příspěvek od satam »

rnbw píše:Prepis tie sektory (alebo cely disk), potom zmiznu (realokuju sa). A nasledne pozri do SMARTu, kolko ich tam mas.

Je mi líto, ale tato rada je trochu zcestná, nevede k nápravě. Ono totiž k řádné nápravě nevede nic, ten HDD je na odchodu do věčných lovišť. :)
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Trochu bych tě opravil. Nevíš proč se tak stalo, nevíš tedy nic.
Já osobně bych doporučil ten HDD přeformátovat natvrdo, tj. celý a nejen tzn. narychlo. Teprve potom se mrknout na to, co tam je v pořádku a zkontrolovat přes SMART. Až tehdy se může říct, jestli je to na vyhození či na další použití. Při tom dalším používání se dají případné problémy obejít rozdělením HDD na více dílů a ten s problémovým místem prostě neformátovat a nebude viděn a bude od něj pokoj. :wink:
satam

#6 Příspěvek od satam »

Je to jen otázka názoru a zkušeností. Neříkám, že p32 nemá pravdu, ale v okamžiku, kdy se začnou na HDD objevovat realokované sektory, podezřelé sektory, popř. vadné sektory, je to obvykle začátek konce a opravitelné to není. Realokování sektorů není oprava, je to jen snaha o prodloužení životnosti disku pomocí využití "náhradních" sektorů, kterých má každý disk omezený počet. Nejpozději po jejich vyčerpání začnou sektory logicky odcházet trvale bez náhrady, a to už smrdí průšvihem a v okamžiku, kdy vada zasáhne sektor, na němž jsou data důležitá pro systém, bývá už dost často na nápravu, potažmo záchranu dat, pozdě.
Rovněž rozdělení disku na část "vadnou" a zdravou sice dočasně pomůže, ale nezaručí, že další vadný sektor se vzápětí neobjeví ve zdravé části!
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Satame, myslel jsem to tak, že to musí napřed celé prověřit a potom bude vědět při dalším testu, jestli se to bude opakovat nebo to byla náhoda. Já osobně bych takovému hardu už nevěřil, ale stejně bych ho přeformátoval atd. ať má dušinka klid, že se pro HDD udělalo maximum.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jjilek »

Kdysi jsem si pomohl jak píše p32. Ale věděl jsem, že vadné sektory byly způsobeny mechanicky při běhu disku a nešíří se.
satam

#9 Příspěvek od satam »

Osobně několik takových disků používám, ale pouze pro zkušební a testovací účely. Mám např. jeden PC v podstatě jen pro testování harddisků, ve kterém mi běhají 2 HDD - 1x160GB a 1x80GB, oba mají jak podezřelé, tak i neopravitelné sektory i pár realokovaných a zatím běhají bez problémů. Díky tomu, že se jedná o testovací PC, jsou "pod testem" občas i několikrát týdně a stav je zatím stabilní.
Tolik k mému předchozímu trochu militantnímu příspěvku proti "vadným" harddiskům.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Ak tam nemaju byt dolezite veci, tak moze takyto disk par rokov este posluzit.
Na dolezite veci sa pouziva RAID 1 a este maju byt data zalohovane na externe medium.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“