Kruháč nebo parohy ?
Moderátor: Moderátoři
Kruháč nebo parohy ?
- Přílohy
-
kruhový dipól.jpg- (5.74 KiB) Staženo 130 x
-
23783-antna-tv-pokojov-vhf-uhf-vstup-75ohm-150x150.jpg- (4.56 KiB) Staženo 904 x
Jediny dipol, co trochu obstojne hraje je ten V-H dipol napr. od Alcadu FM200, jinak je to jen o nahode.
Kdyz uz tak neco pasivniho, ty zesilovace zahlti CDMA a kdovicojeste.
konosuke píše:Samozřejmě...ale rozvinutý dipól nemá všesměrový úhel přijmu a o ten rovněž jde při hustotě vysílačů z různých směru.
A ty si myslis, ze tenhle patvar ma ? Kdyz by jsme to nemerili, tak bych se mozna nehadal. Ale vyzarovak, PSV a zisk, to je teda neco u tohodle zazraku. ostatne prakticke vysledky tomu odpovidaji.
Jak jsem psal - stejny vysledek da kus dratu odp.vlnove delce
- monterjirka
monterjirka píše:kus drátu délky kolem 270 cm, stočený do kruhu a zavěšený na půdě VODOROVNĚ, impedance je někde mezi 50 a 100 Ohmy, takže není velkou chybou připojit to přímo na koax
samotný drát stočený do kruhu má impedanci spíš kolem 120Ω, je sice možné ho přímo připojit ke koaxiálu 75Ω, ale je tam už docela nepřispůsobení a tím pádem dochází k příjmu nejen anténou, ale i celým svodem(pláštěm koaxiálu).
vhodným vytvarováním toho 270cm dlouhého drátu jde tu impedanci docela dohonit . . .
viz. popis jednoduché antény v tomto článku
podívej se na obrázek, jak na to . . .
- Přílohy
-
antena pro FM rozhlas.PNG- (32.17 KiB) Staženo 209 x
konosuke píše:Našel jsem odloženou malou tříprvkovou anténu 3MY- VKV II (T399) vyrobenou pražským družstvem Mechanika v roce 1988 (kdepak je jim konec...) Je detailněji popsaná v AR 7/1988 str. 267 kdyby snad někoho zaujala.
pro ty co nemají to amáro . . .
- Přílohy
-
antena-FM-rozhlas-88-07-267.pdf- (216.63 KiB) Staženo 226 x
A kutilmile - nelituju tě
Optimalni antena na FM je kus dratu dle lambdy a nebo HB9CV
-OK opravil jsem oznaceni anteny.
P.S. 2 RadekB - "švýcar" nemá s nepřetržitou nosnou vlnou = CW nic společnýho, volačka jejího autora Rudolfa Baumgartnera byla HB9CV... viz třeba http://www.ok2kkw.com/hb9cv/hb9cv_1969.htm !!!!
A kutilmile - nelituju tě