Usměrnění 12V AC na 12V DC 60W
Moderátor: Moderátoři
Usměrnění 12V AC na 12V DC 60W
potřeboval bych usměrnit výstup z měniče AC/AC, kterej mám doma. Je to měnič 230V > 12V 60W. Po usměrnění z toho ale nedostanu asi ani půlku výkonu, je to tak? Díval jsem se na ty špičky, co mi v simulátoru lítaly přes usměrňovací diody v tom můstku, když jsem použil vyhlazovací kondenzátor 4.7mF (chci s tím napájet 2 20W LED) a byly tam kolem 25A takže tak 5x víc, než je zátěž toho zdroje. Udělal jsem někde chybu, nebo je to tak a abych dokázal usměrnit těch 60W na výstupu, potřebuju zdroj, kterej má aspoň 300W?
Díky za rady.
Kolik snesou (trvale) ty diody?
Možná by pomohla tlumivka v sérii s těma diodama.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Jinak ty LED potřebujou hodně vyhlazené napětí? Přemýšlím, aby nebylo vidět blikání, kdybych to vyhlazení nedělal tak precizní, abych tolik nezatěžoval ten AC měnič na vstupu.
Z těch usměrněných 12V bych potřeboval brát konstantní výkon cca 50W.
Mám tady 2 50W diody, ale stačí mi do nich omezit proud, aby svítili jen tak na 20W.
Taky jsem už přemýšlel o dokoupení nějakého AC/DC zdroje 230V AC > 30V DC, ale nic moc jsem nenašel a hlavně když už, tak to bylo děsně drahý.
http://www.e-light.cz/svitidla/7495/ Je to podobné tomuhle
- weed_smoker
Jak se liší ve fyzické konstrukci ten zdroj proudu od zdroje napětí? Teorie a náhradní zapojení jsou mi jasný, ale o návrhu těch zdrojů zatím moc nevím. Nemáte link na nějaké zajímavé čtení?